Πάνδημη ήταν η συμμετοχή των πιστών την παραμονή του μεγάλου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό της Ευαγγελίστριας στη Ν. Ιωνία Βόλου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών και τοπικών Αρχών του τόπου.
Μιλώντας για το «Πάσχα του καλοκαιριού» ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην Κοίμηση της Θεομήτορος υπενθυμίζοντας ότι προορισμός του κάθε ανθρώπου είναι η Ανάσταση.
«Ήταν αδύνατον να μείνει η Παναγιά μέσα στο χώμα, αλλά ακολουθώντας τον Υιό της μετέστη προς τον ουρανό, αυτό πιστεύουμε απόλυτα, αυτό κηρύττουμε κι αυτό αποτελεί και την δική μας βεβαιότητα για την δική μας ανάσταση, σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος. Τούτη η μέρα, είναι μία μέρα λαμπρή για όλους τους ορθοδόξους. Το ξέρετε, το διαπιστώνετε τούτη την στιγμή, το βιώνουμε, είναι κατεξοχήν η ημέρα για μας τους ορθοδόξους Ελληνες. Είναι μία εμπειρία ζωής η γιορτή της Παναγιάς».
Ο κ. Ιγνάτιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσους, αυτές τις δύσκολες περιόδους της κρίσης, αμφισβητούν μέσα από την ορθόδοξη πίστη το ίδιο το Γένος.
«Δεν υπάρχει γωνιά της ελληνικής γης, δεν υπάρχει Ελλήνων κοινότητα σ’ όλο τον κόσμο, που να μην έχει εκκλησιά στο όνομα της Παναγιάς, που να μην τιμά τούτη την ημέρα, που να μην κοινωνεί των αχράντων μυστηρίων, που να μην χαίρεται και αγάλλεται για τούτη την γιορτή, υπογράμμισε. Και είναι ιδιαίτερα τούτη την κρίσιμη εποχή, που έρχεται αυτή η γιορτή να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά, αυτό που ζούμε όλο αυτό τον καιρό. Ότι η ορθόδοξη πίστη μας είναι η ενοποιός μας δύναμη. Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει; Ποιος μπορεί να μην βλέπει την πραγματικότητα, το τι έχει συμβεί ιδιαίτερα τούτα τα χρόνια, τα χρόνια της ανάγκης, της συμφοράς, τα χρόνια της κρίσεως; Τι άλλο απέμεινε σε όλους εμάς, παρά μόνο η δική μας πίστη, μέσα από την οποία αντλούμε τη δύναμη να αντέξουμε όλες τις κακουχίες, μέσα από την οποία αντλούμε τη δύναμη για να παραμείνουμε ελεύθεροι στο πνεύμα και στην ψυχή και ταυτόχρονα να μην υποδουλωθούμε. Εξάλλου, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει λευτεριά σ’ αυτό τον τόπο.
Είναι η ορθοδοξία ότι πιο θαυμαθέστερο έχουμε στη ζωή μας οι Ελληνες, γιατί είμαστε γένος ορθοδόξων κι αυτό δεν αλλάζει και κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί, γιατί ουσιαστικά αν το αμφισβητήσει, αμφισβητεί και το ίδιο το Γένος».
Ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε και στο ρόλο της Παναγίας ως μάνα όλων μας, από την οποία αντλούμε δύναμη και αποτελεί την ενοποιό δύναμη.
«Και είναι η Παναγιά μας, ποιος δεν το ξέρει και δεν το έζησε; Η Μάνα, η μάνα του καθενός και η μάνα σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχει ορθόδοξο σπίτι και ελληνικό που να μην έχει την εικόνα Της.
Στις ώρες του πόνου, στις ώρες της απώλειας, που δοκιμάζεται ο κάθε άνθρωπος, τότε «Παναγιά μου» φωνάζουμε όλοι. Αυτή η φράση της Παναγιάς έχει περάσει όχι μόνο στους ύμνους μας, αλλά και στα παραδοσιακά μας τραγούδια και στα μέχρι σήμερα τραγούδια αυτού του λαού. Γιατί αυτός ο λαός στήριξε την οικογένειά του στην πίστη και στην Παναγιά, ακόμη και στην κρίση που έχουμε σήμερα».
Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά και στον θεσμό της οικογένειας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραμείνει αμετακίνητος και υπογράμμισε: «Αν υπάρχουμε κι αν αντέχουμε είναι ακριβώς γιατί λειτουργεί η οικογένεια σ’ αυτό τον λαό, με όλες τις δυνάμεις, όση κρίση κι αν υφίστανται.
Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει συμπαράσταση, όλοι συντρέχουν όλους κι ιδιαίτερα οι συγγενείς, οι οικείοι, αυτοί που συγκροτούν οικογένειές. Είναι ο θεσμός της οικογένειας ιερός σ’ αυτό τον τόπο κι αυτό θα παραμείνει αμετακίνητο. Έτσι θα πορευτούμε με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας που καθαγιάζουν τον γάμο του άνδρα και της γυναίκας, αυτή είναι η αλήθεια. Που καθαγιάζουμε την κατ’ οίκον Εκκλησία, αυτή είναι η πραγματικότητά μας».
Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε τέλος και στο ρόλο της Παναγίας ως Στρατηγού του Γένους, σημειώνοντας: «Ποιος άλλος έχει τέτοια Στρατηγό; Έχουμε τον εθνικό μας Ύμνο, αλλά έχουμε κι έναν άλλον ύμνο. Τι συγκίνηση νιώθω κάθε φορά που ψάλλω το «Υπερμάχω» να βλέπω αξιωματικούς να νιώθουν την ανάγκη να σταθούν ως να υπηρετούν την σημαία εκείνη την ώρα. Όλοι νιώθουμε μία συγκίνηση με το «Υπερμάχω Στρατηγό τα νικητήρια». Είναι ο ύμνος που κρατήθηκε και κράτησε το Γένος ολόκληρο σε πολύ δύσκολα χρόνια σκλαβιάς, αλλά κάθε φορά που το ψάλλουμε, ξέρουμε ότι η Παναγιά αγάπά αυτό τον ευλογημένο τόπο.
Είναι ευλογημένη και όμορφη η πατρίδα μας. Και μας έμαθε να αγαπάμε σωστά αυτή την πατρίδα. Να την υπερασπιζόμαστε. Με ήρωες και μάρτυρες, με ομολογίες και θυσίες γιατί αξίζει αυτή η πατρίδα όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.
Είναι η Παναγιά μας που μας έχει δώσει αυτή την δύναμη να ξέρουμε τι σημαίνει αληθινή και αυθεντική φιλοπατρία. Μακριά από εθνικισμούς, από ιδεοληψίες, από φασισμούς. Εμείς είμαστε που μπορούμε με την βοήθεια της Παναγιάς να υποδεχθούμε τον κάθε άλλο, γιατί μας έμαθε στο πρόσωπο του κάθε άλλου να συναντούμε τον Υιό της και θεό, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό.
Και είναι αυτός ο τόπος της προσφυγιάς, εδώ στη Ν. Ιωνία, που παρόλες τις κακουχίες δεν άφησε ποτέ την πίστη, την ορθοδοξία, την αγάπη στην πατρίδα και στις αλησμόνητες πατρίδες».
Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή του Επιταφίου της Παναγίας, τα Εγκώμια σύμφωνα με το Τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους πέριξ του Ναού