Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του «Θεματικού έτους Πολιτισμού»,
με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
«1η Γιορτή τοπικών προϊόντων»
Διαχρονική παραγωγή, παρουσίαση και προοπτική
των καρπών της Συκής
Συνεργασία με τον
Δήμο Νοτίου Πηλίου και τον
Πολιτιστικό Σύλλογο Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
Κεντρική Πλατεία Συκής Νοτίου Πηλίου
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» υπηρετεί από πολλών ετών το όμορφο χωριό της Συκής, φροντίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, αλλά και τον εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του, προπάντων όμως την προβολή της ιστορίας, της φυσιογνωμίας και των τοπικών προϊόντων.
Έχοντας ως δεδομένο τα παραπάνω, πραγματοποιεί την «1η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων», που σαν σκέψη προϋπήρχε από πολλά χρόνια στα σχέδια και στις επιδιώξεις του Συλλόγου, αλλά φέτος κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά με την συμμετοχή στην οργάνωση, την παρότρυνση και συνεισφορά του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», που για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το Θεματικό έτος πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό των γεύσεων, με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Δεδομένου ότι κύρια επιδίωξη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, προέδρου του φορέα, είναι η επίτευξη συνεργασιών και η προβολή στοιχείων πολιτισμού και δράσης όλων των φορέων της περιοχής μας, αμέσως αγκαλιάστηκε η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Συκής.
Στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγώγων όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, χωρίς να αποκλείονται παραγωγές και από άλλες περιοχές της Μαγνησίας.
Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση της «Γιορτής» και τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, με απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Νότιο Πήλιο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι δεύτερη εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού», στην κατεύθυνση της προβολής των προϊόντων της περιοχής του Νοτίου Πηλίου, μετά την παρουσίαση όλων των οινοποιείων της Αργαλαστής και των παραγόμενων κρασιών, που έγινε στον Βόλο τον περασμένο Ιανουάριο, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Τα εκθέματα θα παρουσιάζονται σε περίπτερα, όπου όσοι παρευρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα και την παραγωγή αυτού του τόπου.
Πέραν, όμως, της έκθεσης των τοπικών προϊόντων, αυτό το διήμερο έχει καταρτιστεί ένα εξαιρετικά αξιόλογο πρόγραμμα, που καλύπτει όλες τις ώρες, και αναφέρεται σε πολλά αντικείμενα.
Την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2018, στις 7μ.μ., θα προηγηθεί Αρχιερατικός Εσπερινός, στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ναού θα γίνουν κατατοπιστικές παρεμβάσεις, με το παρακάτω πρόγραμμα:
Καλωσόρισμα – Χαιρετισμός του Στέφανου Βαούτη, προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ».
Χαιρετισμοί εκπροσώπων της «Μαγνήτων Κιβωτού», και των Αρχών Τοπικής και Κεντρικής Διοίκησης.
Κεντρική Ομιλία εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης».
Θέμα: Η διαχρονική και ανεκτίμητη η αξία των Τοπικών Προϊόντων.
Δρ. Απόστολος Ζαχαρός, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας. Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Βόλου.
Θέμα: Συκοκαλλιέργεια στην παλιά Συκή και η ονομασία του χωριού.
Νικόλαος Ρακής, Οινοποιός
Θέμα: Βιολογική καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή Νοτίου Πηλίου.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, θα τοποθετηθεί συμπερασματικά, θα απονείμει διπλώματα συμμετοχής, και θα επισκεφθεί την Έκθεση των τοπικών προϊόντων.
Το συντονισμός της όλης εκδήλωσης, έχει ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Βαούτης.
Η εκδήλωση ακόμη περιλαμβάνει, Έκθεση φωτογραφίας από την Ιστορική διαδρομή της Συκής.
Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα».
Το Σάββατο 19 Αυγούστου, θα συνεχιστεί Έκθεση των τοπικών προϊόντων και η Έκθεση φωτογραφίας από την Ιστορική διαδρομή της Συκής.
Στις 8.30 το βράδυ θα παρουσιαστεί Μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο στην Ιστορία της Μουσικής από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Συμμετέχουν οι μαθητές της Συκής
Επιμέλεια: Αλίκη Κουκουμβρή, Παιδαγωγός
Και οι διήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με Λαϊκό πανηγύρι με την Παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετέχουν οι Μουσικοί:
Θάνος Δραγάνης- Λαούτο
Στράτος Μεγκές- Κρουστά & τραγούδι
Νώντας Αδάμος – Ακορντεόν
Γιώργος Διαμαντόπουλος – Κανονάκι