Μια διαχρονική παραγωγή, παρουσίαση και προοπτική των καρπών της Συκής.
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, στην Κεντρική Πλατεία Συκής Νοτίου Πηλίου.
Ακόμη μια συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού», στο πλαίσιο του «Θεματικού έτους Πολιτισμού», με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης»
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2017, εντός και εκτός του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και την Κεντρική Πλατεία Συκής Νοτίου Πηλίου, η «1η Γιορτή τοπικών προϊόντων». Επιτυχία από πλευράς οργάνωσης και προσέλευσης κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών της γύρω περιοχής, αναδεικνύοντας την Συκή της παραγωγής, του πολιτισμού, της γαστρονομικής κουλτούρας με τα ποικίλα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα που υπερέχουν σε ποιότητα.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2018, στις 7.00 το απόγευμα, με Αρχιερατικό Εσπερινό, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου.
Στη συνέχεια, στον προαύλιο χώρο του Ναού, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΜΑΤΙΣΙΔΗΣ» κ.Στέφανος Βαούτης, άνοιξε τις διήμερες εκδηλώσεις με ένα θερμό καλωσόρισμα προς τους επισήμους και το κοινό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
- «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», υπηρετεί από πολλών ετών το όμορφο χωριό μας, φροντίζοντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του, αλλά και τον εξωραϊσμό διαφόρων σημείων του, προπάντων όμως την προβολή της ιστορίας, της φυσιογνωμίας και των τοπικών προϊόντων.
Έχοντας ως δεδομένο τα παραπάνω, πραγματοποιεί την «1η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων», που διοργανώνεται για πρώτη φορά στον τόπο μας. Μια «Γιορτή» που σαν σκέψη προϋπήρχε από πολλά χρόνια στα σχέδια και στις επιδιώξεις του Συλλόγου μας, αλλά φέτος κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά με την συμμετοχή στην οργάνωση, την παρότρυνση και συνεισφορά του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», που για δεύτερη χρονιά συνεχίζει το Θεματικό έτος πολιτισμού, που είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό των γεύσεων, με τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκής, κ.Κωνσταντίνος Ζαζάνης, που εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τόσων ανθρώπων στη Συκή και συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων.
Χαιρετισμό στη συνέχεια, εκ μέρους του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Τσιρέμπολος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του Δημάρχου και ολοκλήρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συνεργασία και τόνισε την ανάγκη διοργάνωσης ανάλογων δράσεων, που απώτερο σκοπό έχουν την προβολή ολόκληρου του Δήμου.
Ο εκπρόσωπος της «Μαγνήτων Κιβωτού», Αντώνης Πολίτης, τόνισε στη συνέχεια ότι κύρια επιδίωξη του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, προέδρου του φορέα, είναι η επίτευξη συνεργασιών και η προβολή στοιχείων πολιτισμού και δράσης όλων των φορέων της περιοχής μας, για τούτο και αμέσως αγκαλιάστηκε η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Συκής. Ανέφερε δε μεταξύ άλλων:
- «Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», θα είναι πάντοτε αρωγός σε προσπάθειες που στόχο έχουν την προβολή των περιοχών, την παραμονή των νέων κατοίκων στις εστίες τους και σε δράσεις για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του κάθε τόπου».
Και κάλεσε όλους τους δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της εκδήλωσης, να στηρίζουν τη Συκή και να προσπαθούν να ανακαλύπτουν τα μυστικά των παραδοσιακών καλλιεργειών, να δοκιμάζουν εδέσματα, αγνά προϊόντα και να απολαμβάνουν τις παραδοσιακές γεύσεις της κάθε περιοχής.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», κ.Στέφανος Βαούτης, ανέγνωσε την κεντρική ομιλία, που είχε θέμα, η διαχρονική και ανεκτίμητη η αξία των Τοπικών Προϊόντων, αναφέροντας μεταξύ πολλών άλλων:
- Αφήσαμε τελευταίο όχι ένα αγροτικό προϊόν αλλά ίσως το κυρίαρχο προϊόν που παράγει ο τόπος μας.
Την πέτρα και πλάκα Συκής Πηλίου.
Η εξόρυξη, η επεξεργασία και το εμπόριό της καλύπτει τις βιοτικές ανάγκες των περισσότερων κατοίκων του χωριού μας. Οι πέτρες Συκής έχουν γίνει ευρέως γνωστές για την ομορφιά τους, την αντοχή τους και τη χρηστικότητα τους σε πάρα πολλές κατασκευές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού πλέον. Τα λατομεία της Συκής αποτέλεσαν το πνεύμονα ζωής αυτού του χωριού μετά από δύσκολες καταστάσεις όπως ο ολοκληρωτικός παγετός στις καλλιέργειες τον χειμώνα του 1987 και οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2000 και 2007.
Δε μπορούμε και δεν θέλουμε να σκεφτούμε καν πως θα ήταν το χωριό μας χωρίς τα λατομεία, όχι μόνο επειδή εξασφάλισαν στους κατοίκους τα «προς το ζην», αλλά πιστεύουμε ότι απέτρεψαν την ερημοποίηση του τόπου μας και τη φυγή των νέων στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Παρόλα τα γνωστά σε όλους προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια με τον τρόπο λειτουργίας τους, ευελπιστούμε ότι με τη θέληση, την καλή διάθεση και κυρίως το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αυτά τα προβλήματα γρήγορα θα ξεπεραστούν για το καλό του τόπου μας».
Την επόμενη ανακοίνωση έκανε ο Δρ. Απόστολος Ζαχαρός, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Βόλου, που παρουσίασε πολλά στοιχεία από την συκοκαλλιέργεια στην παλιά Συκή και την προέλευση της ονομασίας του χωριού.
Η κ.Ελένη Φατόλια, εκπρόσωπος του οινοποιείου Νικόλαου Ρακή, ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη Βιολογική καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή Νοτίου Πηλίου.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, που τοποθετήθηκε συμπερασματικά για τις εκδηλώσεις, τόνισε τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας των φορέων και ανέφερε πως πάντοτε η Εκκλησία θα είναι στήριγμα των τοπικών κοινωνιών. Τέλος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του, προκειμένου να εξάρει την τεράστια προσφορά στον τόπο του Ιερέως, π.Θεοχάρη Αλαμάνα, ο οποίος υπηρετεί τη Συκή πολλές δεκαετίες και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον να διακονεί την τοπική Εκκλησία και να στηρίζει τους κατοίκους.
Ο Σεβασμιώτατος, στη συνέχεια επισκέφθηκε τους πάγκους της έκθεση των τοπικών προϊόντων, συνομίλησε με τους παραγωγούς και τους απέδωσε αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους. Ολοκλήρωσε δε την παρουσία του στην Συκή με την επίσκεψη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού, όπου ήταν αναπτυγμένη Έκθεση φωτογραφίας από την Ιστορική διαδρομή της Συκής.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τους συμμετέχοντες στην 1η Γιορτή τοπικών Προϊόντων:
- Γκουμάκης Γιώργος – Εξόρυξη – Εμπόριο Πέτρας & Πλακών Συκής – Πηλίου, Εμπόριο Ελαιών & Ελαιόλαδου
- Παπαμαρκάκη Ευδοκία, Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
- Αναγνώστου Απόστολος, Μελισσοκόμος
- Αναγνώστου Κωνσταντίνα, Αγροτική-Κτηνοτροφική μονάδα
- Χατζηζαφειρίου Νίκος, Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
- Ζαχαριάς Ορφέας, Κτηνοτρόφος-Τυροκόμος
- Γιαγκουδάκη – Τυριλή Σούλα, Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
- Αργυρογιάννης Δημήτρης, Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
- Χορού Ελένη, Οικολογική Μελισσοκομία – Παραδοσιακά Αγροτικά Προϊόντα
- Σαρηγιάννης Άρης, Μελισσοκομία – Υπερτροφές με μέλι
Ελαιόλαδο – Αγριέλαιο
- Αγρόκτημα Βασιλειάδη
- Μπανιάς Ευριπίδης, Όσπρια
- Μαυροειδή Μαρία, Όσπρια
- «Εσπερίδες», Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας
- Οινοποιείο «Τοκαλή»
- Ελαιουργική Νέας Αγχιάλου
- Οικογένεια Βολιώτη, Ελαιόλαδο Πηλίου
Στην συνέχεια, στην όμορφη δροσόλουστη Κεντρική Πλατεία του χωριού, τη σκυτάλη πήραν, το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα» με παραδοσιακούς χορούς.
Το Σάββατο 19 Αυγούστου, η Έκθεση των τοπικών προϊόντων και η Έκθεση φωτογραφίας από την Ιστορική διαδρομή της Συκής, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, συνεχίστηκε με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου.
Στην κατάμεστη Κεντρική πλατεία του χωριού, ο κόσμος διασκέδασε με το Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Παίζοντας με τους Ήχους», βασισμένο στην Ιστορία της Μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπου συμμετείχαν παιδιά του χωριού ηλικίας 5 έως και 20 χρονών(!) δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους κάτω από την άψογη καθοδήγηση της παιδαγωγού Αλίκης Κουκουμβρή.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό πανηγύρι, με την Παραδοσιακή ορχήστρα, στην οποία συμμετείχαν οι μουσικοί: Θάνος Δραγάνης- Λαούτο, Στράτος Μεγκές- Κρουστά & τραγούδι, Νώντας Αδάμος – Ακορντεόν και Γιώργος Διαμαντόπουλος – Κανονάκι
Η εκδήλωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Πάνω από 1000 άτομα γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα στους προσεγμένους πάγκους των παραγωγών από όλους τους τομείς: οινοκαλλιέργειας, ελαιοκαλλιέργειας, μελιού, τυριού, και τις τοπικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το πλήθος των φωτογραφιών της έκθεσης από την ιστορία της Συκής, που όλες είναι ψηφιοποιημένες και σύντομα θα γίνει αξιολόγηση και αξιοποίησή τους.
Όλοι μαζί, διοργανωτές, Παραγωγοί και κοινό, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και βγήκε για αυτό το ξεχωριστό αποτέλεσμα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ.Ευάγγελος Τσιρέμπολος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, κ.Κώστας Λεγαντής, ο πρώην Βουλευτής Μαγνησίας κ.Πάρις Μουτσινάς, η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, κ.Γιούλη Μποντού – Τοκαλή, δημοτικοί, περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.Μαρία Γκασούκα, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου, κ.Στέργιος Παπαϊωάννου, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου και επισκεπτών.
Επιδίωξη των διοργανωτών είναι η καθιέρωση της «Γιορτής» και τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, με απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για τη Συκή και συνολικά το Νότιο Πήλιο, μέσα από την προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου.