Ολοκληρώθηκε και φέτος το πρόγραμμα «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2017», τις οποίες διοργάνωσε ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, διατηρώντας σταθερό τον αρχικό του οραματισμό: Να αναδείξει την Παναγία ως Πλατυτέρα των ουρανών και Κυρία των Αγγέλων, αλλά και ως προστάτη του Γένους μας και καταφυγή του λαού μας.
Ο πρώτος στόχος επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο μέσω των Ιερών Παρακλήσεων, οι οποίες έχουν την ιδιότητα νε εξυψώνουν το θρησκευτικό συναίσθημα και να οδηγούν σε βαθιά κατάνυξη. Ο δεύτερος στόχος επετεύχθη στο προαύλιο των κατά τόπους Ιερών Ναών, αμέσως μετά τις παρακλήσεις, μέσω συναυλιών παραδοσιακής μουσικής, με αυστηρά επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα και ερμηνευτική, θεολογική και λαογραφική αφήγηση.
Οι Ιερές Παρακλήσεις αποτελούν κορυφαίο λατρευτικό γεγονός του εορταστικού και λατρευτικού κύκλου της Εκκλησίας μας και συγκροτούν αναντικατάστατο μέσον προσέγγισης του μυστηρίου της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου. Διατρανώνουν το μήνυμα νίκης επί του θανάτου, όχι πλέον από τον Κύριό μας, αλλά από μία θνητή, η οποία, μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσής της στο θέλημα του Θεού, γεγονός που αποβαίνει αιτία υπέρβασης της φθοράς και του θανάτου, καθώς τρεις μέρες μετά την ταφή της το σώμα της, κατά την Ιερά Παράδοση, ακολουθεί την αγία ψυχή της προς συνάντησιν του Υιού της. Αυτή η Μετάστασις δεν αποτελεί προσωπικό της γεγονός, αλλά πανανθρώπινο δρόμο, τον οποίον καλούμεθα όλοι να βαδίσουμε, δρόμο ελπίδας από τις αντιξοότητες των καιρών και ελευθερίας από τα όρια του τάφου. Αυτό ακριβώς το πνεύμα, σε συνδυασμό με την μητρική της αγάπη και παρρησία «προς τον φιλάνθρωπο Θεό» διαπότισε όλη την παράδοσή μας και αυτό ακριβώς επιδιώχτηκε να αναδειχτεί μέσω των εν λόγω καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιβεβαιώνοντας πως οι δεσμοί Ελληνικού γένους και Παναγίας είναι παμπάλαιοι, διαρκείς και λυτρωτικοί.
Έτσι και φέτος, μέσω των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ 2017» το θρησκευτικό συναίσθημα εναρμονίστηκε άρτια με το εθνικό συναίσθημα, προσανατολίζοντας τον νου και την ψυχή των ακροατών σε κατεύθυνση αισιοδοξίας, πνευματικής παραμυθίας και ιστορικού αναστοχασμού. Το «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» μεταφέρθηκε εκτός ιερού ναού και ακούστηκε ως «Παναγιά μου, Παναγιά μου παρηγόρα την καρδιά μου», επιβεβαιώνοντας τη δύναμη της Ορθόδοξης λατρείας να υπερβαίνει τα όρια ενός ναού και να διαποτίζει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, που επί αιώνες καταθέτουν στο υποπόδιο του «ηλιοστάλακτου θρόνου» της τους καημούς και τους πόθους τους.
Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε και φέτος εντυπωσιακή και μάλιστα παρέμεινε σε όλες τις συναυλίες αμείωτη μέχρι τέλους. Τα υψηλής αισθητικής παραδοσιακά συγκροτήματα και ο βαθυστόχαστος λόγος των δύο αφηγητών, του διδάκτορα Θεολογίας, συγγραφέα και μουσικολόγου Ηλία Λιαμή και του Θεολόγου, συγγραφέα και Διευθυντή Γυμνασίου της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Αθηνών Δημήτρη Καραβασίλη, ανανεούμενος κατά περίστασιν και αναλόγως του κάθε τόπου και του κάθε ακροατηρίου, απέδειξαν πως η Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας δεν αποτελεί μόνον οδό σωτηρίας, αλλά και παράγοντα υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής καλλιέργειας.
Μεγάλη σημασία, επίσης, είχε η διοργάνωση των «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΩΝ» και σε απομακρυσμένους τόπους και χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πιστών της τοπικής Εκκλησίας αλλά και να νιώσουν το ενδιαφέρον του Επισκόπου προσωπικώς. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η παρακολούθηση των συναυλιών εκ μέρους πολλών επισκεπτών, οι οποίοι ακολούθησαν τον θεσμό αυτό, με αποτέλεσμα να παρακολουθήσουν το ίδιο πρόσραμμα τρεις και τέσσερεις φορές. Επί τη ευκαιρία, πρέπει να αναφερθεί πως φέτος στις συναυλίες αυτές συμμετείχαν τρία μουσικά σύνολα: Το Παραδοσιακό Συγκρότημα Βόλου, το μουσικό σύνολο ΡΑΣΤΩΔΙΑ, καθώς και η ορχήστρα ΙΩΝΙΑ, η οποία αποτελεί και σταθερό συνεργάτη της Μητροπόλεως όλα τα χρόνια πραγματοποιήσεως αυτού του θεσμού. Για πρώτη φορά, μάλιστα, με την ορχήστρα ΙΩΝΙΑ, η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, παρουσία και της Δημοτικής Αρχής Βόλου, μεταδόθηκε απευθείας από το διαδικτυακό κανάλι VAI της Θήβας.
Αυτό που επανειλημμένως τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, σε κάθε Ιερά Παράκληση εντός και εκτός Ιερού Ναού, είναι πως η πίστη στον Θεό και η λατρεία προς την Κυρία Θεοτόκο αποτελούν ενοποιό δύναμη του λαού μας, η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, εν όψει καιρών καταρρεύσεως και διασπάσεων. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε την σημασία της συμμετοχής νέων παιδιών στα Μουσικά Σύνολα, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες, πως η ιστορική πορεία αυτού του τόπου θα συνεχιστεί στηριγμένη στα πατροπαράδοτα Ιερά και Όσια αυτού του λαού παρά τους δύσκολους καιρούς, αλλά και την επιδίωξη ορισμένων να αποκόψουν τον λαό μας από όλα εκείνα τα στηρίγματα που κατά το παρελθόν τον διέσωσαν από δύσκολες καταστάσεις, ανάλογες με τις σημερινές.
Με την πεποίθηση πως οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ» αποδεικνύουν πως η Ορθόδοξη λατρευτική παράδοση αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της θρησκευτικής, πνευματικής, εθνικής και καλλιτεχνικής διαδρομής του Ορθόδοξου λαού μας προς ένα καλύτερο μέλλον, αρχίζουν από τώρα οι προετοιμασίες του προγράμματος «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2018». Ανεξαρτήτως του ρεπερτορίου που θα επιλεγεί, ο σκοπός παραμένει ίδιος: Το Ορθόδοξο θρησκευτικό και λατρευτικό συναίσθημα των ημερών του Δεκαπενταύγουστου να εναρμονιστεί με τον λόγο και τις μελωδίες της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, με αποδέκτη το Ορθόδοξο πλήρωμα της Εκκλησίας μας και κυρίως τους νέους, οι οποίοι, μέσω τέτοιων ερεθισμάτων, εξοπλίζονται με πνευματικά ερεθίσματα και αγαθές αναμνήσεις. Αυτά θα αποτελέσουν τον σπόρο που θα δώσει νέους καρπούς και θα μεταβάλλουν την παράδοση, από καρπό του παρελθόντος σε εφαλτήριο του μέλλοντος.
Εκ του Γραφείου Τύπου