03 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Τελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής στο Βόλο

Μια προσπάθεια δεκαετιών ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6/7, με την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής Βόλου, στον συνοικισμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Αμέσως μετά την Ακολουθία, ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Προ της απολύσεως, ο προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. Κων/νος Φλάκης, συγκινημένος από την ευόδωση των αγώνων όλων των κατοίκων, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης του Ιερού Ναού που ξεκίνησε από μία ομάδα κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών το 1996, που μαζί με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος – συγκέντρωσαν υπογραφές και αιτήθηκαν την παραχώρηση του χώρου για τον σκοπό αυτό από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε το 2001 με την Θεμελίωση του Ιερού Ναού από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ από το 2006 λειτουργεί ως Παρεκκλήσιο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Βόλου.

Ο π. Κωνσταντίνος, αν και, όπως υπογράμμισε, η προσπάθεια συνεχίζεται, εξήρε τους πολυετείς αγώνες των κατοίκων του συνοικισμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην προσφορά ευεργέτη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και συνέβαλε καθοριστικά τον τελευταίο ένα χρόνο στην ολοκλήρωση των εργασιών.

Στην ιδιαίτερη αξία της ανεγέρσεως ναών – φαινόμενο που εκλείπει στον δυτικό κόσμο – έκανε λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συγχαίροντας, ταυτόχρονα, τους Ιερείς και τους κατοίκους της περιοχής.

«Μέσα στον δυτικό κόσμο που ανήκουμε και που παλεύουμε να κρατήσουμε την ιδιοπροσωπεία μας, πρέπει να σας πω ότι φαινόμενα ανεγέρσεως νέων Ιερών Ναών δεν υπάρχουν, πλέον. Δυστυχώς, ο δυτικός Χριστιανισμός έχει παγιδευτεί σε μία εκκοσμίκευση που ακόμη και Ναοί αλλάζουν τον σκοπό της ύπαρξής τους. Αυτό δεν συμβαίνει στις Ορθόδοξες χώρες και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε διασώσει την κοινότητά μας, γιατί τελούμε το Μυστήριο της Ευχαριστίας, εδώ διασώζουμε την ελληνική μας γλώσσα σε μία αυθεντική μορφή, ακόμη κι αν δεν την κατανοούμε, πολλές φορές, εδώ κρατάμε ζωντανή την Ορθόδοξη πίστη μας που είναι η ενοποιός μας δύναμη σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς. Και δεν υπάρχει ακολουθία που να μην μνημονεύονται οι κτήτορες του Ναού, που υπήρξαν πάντα τα προπύργια της Ορθόδοξης πίστης μας. Γι’ αυτό σήμερα σας καμαρώνω και σας συγχαίρω.

Στην Εκκλησία, τα έργα ξεκινούν χωρίς χρήματα και ολοκληρώνονται, γιατί υπάρχει χριστή διαχείριση και υπάρχει το ελάχιστο, του πιο φτωχού ανθρώπου, που συμβάλλει, όμως, στο να γίνονται έργα μεγάλης αξίας. Τούτη την εποχή της εκκοσμίκευσης και της διαφθοράς, σήμερα που οι άνθρωποι αναζητούν και πάλι την ταυτότητά τους, εμείς έχουμε αυτό που μας ενώνει και είναι η Ορθοδοξία μας. Η ενότητα, έχει μείνει σ’ αυτό τον τόπο ως το μέγα μας όπλο και κάθε φορά που θα βλέπω μία Εκκλησία να ολοκληρώνεται θα δοξάζουμε το Θεό, γιατί μας δίνει την ζωντανή ελπίδα να πιστεύουμε, όταν άλλοι απελπίζονται».

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τους πιστούς για τις άοκνες προσπάθειές τους, τον ευεργέτη κ. Δεληγεώργη, αλλά και τους τοπικούς άρχοντες που έδωσαν το παρών. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η πρώην Υπουργός κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό τελείται κάθε Κυριακή Θεία Λειτουργία και στις μεγάλες εορτές, όπως επίσης Ιερά Παράκληση κάθε εβδομάδα με Κύκλο Συμμελέτης Αγίας Γραφής.

Στον τομέα της Νεότητας λειτουργούν δύο τμήματα Κατηχητικών, ενώ διοργανώνονται μηνιαίες προσκυνηματικές εκδρομές για την πνευματική οικοδομή των μικρών και των μεγάλων.

Βραδιές παραμυθιού, χορευτικά τμήματα, επίκαιρες γιορτές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπως το λαϊκό πανηγύρι στη γιορτή της Αγίας Κυριακής), δίνουν νότες ευχάριστες και δημιουργικές στη λειτουργία αυτής της μικρής χριστιανικής κοινότητας.

Λειτουργεί Διαχειριστική και Ερανική Επιτροπή στο Ναό με Πρόεδρο τον Πρωτ. Κων/νο Φλάκη και συνεφημέριο Ιερέα Νεότητας τον π. Αλέξανδρο Γκάτσιτς.

Related posts