30 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Ακολουθία του Νυμφίου στο Ναό της Μεταμορφώσεως (video)

 

 

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου τέλεσε το βράδυ της Κυριακής των Βαϊων την πρώτη ακολουθία του Νυμφίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ανοίγοντας, έτσι, την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, την οποία ονόμασε «Άγια των Αγίων» της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε πως «η πορεία του Κυρίου προς το εκούσιον Πάθος είναι η έμπρακτη απόδειξη της αγάπης Του… Και, όπως Εκείνος εκούσια πορεύθηκε στο Πάθος, ζητά από εμάς ελεύθερα ν’ ανταποκριθούμε στη δική Του αγάπη. Ο Χριστός δε θέλει αντιμισθία, ζητά μόνο την καρδιά μας… Γι’ αυτό καλούμαστε και πάλι, αφήνοντας πίσω τον εθιμικό συναισθηματισμό, να πορευτούμε μαζί Του στην πορεία του Πάθους. Ποια, όμως, είναι τα δείγματα της δικής μας αγάπης; Αυτός μας προσφέρει τη συγχώρηση, από εμάς ζητεί την μετάνοια. Εκείνος συγχωρεί τους πάντες, αρκεί να καταθέσουμε ενώπιόν Του τις αμαρτίες και τα πάθη μας. Ο ταπεινός και πράος καλεί κι εμάς με ταπείνωση να προσέλθουμε. Αυτά χρειάζεται η ψυχή μας για να ελευθερωθεί από τις γήινες εξαρτήσεις και το αμαρτωλό πλαίσιο της ζωής μας…».

Ο κ. Ιγνάτιος ευχήθηκε σε όλους να φιλοσοφήσουμε στο γεγονός του Πάθους, μιμούμενοι την θυσιαστική Του αγάπη στις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας, που σηκώνουν τον δικό τους βαρύ σταυρό στην εποχή μας.

 

Related posts