05 Οκτωβρίου, 2024

Γιατροί Αγάπης

Υπεύθυνος: Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Αλεξόπουλος, τηλ.: 24210 93554, 24210 93551, 24210 93555, φαξ: 24210 62492, email: [email protected]

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Πρόκειται για το Ίδρυμα που συνέστησε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού το 1999 και ονομάζεται:

 

” ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ”

 

Η ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος που είναι ευρύτερα γνωστό με την ονομασία “ΓΙΑΤΡΟΙ της Αγάπης” έχει εγκριθεί από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι Μ.Κ.Ο.

 

Ήδη μέχρι σήμερα, με τη Χάρη και τη Βοήθεια του Θεού, ο νέος αυτός θεσμός έχει επεκταθεί και έχει βρει μιμητές και φίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Υπάρχουν και λειτουργούν οι παρακάτω πυρήνες “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ ” :

 

 

  • Πυρήνας No 1 στο Βόλο – Ελλάδα ( Απρίλιος 1999 )
  • Πυρήνας No 2 στα Βράνια – Σερβία ( Νοέμβριος 1999 )
  • Πυρήνας No 3 στο Ρουστάβι – Γεωργία ( Οκτώβριος 2000 )
  • Πυρήνας No 4 στον Πειραιά – Ελλάδα ( Δεκέμβριος 2000 )
  • Πυρήνας No 5 στο Καρανσέμπες – Ρουμανία ( Ιούνιος 2001 )
  • Πυρήνας No 6 στη Βάρνα – Βουλγαρία ( Οκτώβριος 2001 )
  • Πυρήνας No 7 στο Νις – Σερβία ( Οκτώβριος 2001 )
  • Πυρήνας Νο 8 στην Τιφλίδα – Γεωργία (Μάιος 2002)
  • Πυρήνας Νο 9 στο Άνω Νευροκόπι – Βουλγαρία (Οκτώβριος 2002)
  • Πυρήνας Νο 10 στο Μοναστήρι – FYROM (Σεπτέμβριος 2004)” : 

     

    Κοινά χαρακτηριστικά όλων των πυρήνων « ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ » 

    ΜΗ κυβερνητικοί, ανθρωπιστικοί οργανισμοί που λειτουργούν υπό την επίβλεψη και εποπτεία των τοπικών Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Εκκλησιών. 

    Μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ ” μπορούν να είναι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, αλλά και κάθε φίλος και υποστηρικτής της εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. 

    Όλα τα μέλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. 

    Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ ” τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό αυτοδιοικείται και λειτουργοί ανεξάρτητα. Πάντως όλοι ικανοποιούν τα παρακάτω 5 βασικά κριτήρια: 

    1. Οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ” προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, ιδεολογία κ.λ.π. 

    2. Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” έχει άμεση σχέση με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τίθεται κάτω από την ευλογία του οικείου Επισκόπου. 

    3. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” γίνεται εθελοντικά και η εκμετάλλευση της προσπάθειας για προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς απαγορεύεται. 

    4. Η κίνηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την πολιτική. 

    5. Οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ” δεν έχουν καμία οικονομική εξάρτηση από φορείς και πρόσωπα που εξυπηρετούν σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς του Ιδρύματος. 

    Τα κριτήρια τα οποία θα πληρούνται ή όχι, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες είναι: 

    1. Συνεργασία με οργανισμούς οι οποίοι έχουν παράλληλη δράση. 

    2. Συνεργασία με άλλες ομολογίες σε προσπάθειες ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. 

    Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον τοπικό επίσκοπο πάντα στη θέση του προέδρου, τουλάχιστον ένα γιατρό, έναν οδοντίατρο, και ένα φαρμακοποιό ως μέλη, όλοι άνθρωποι ευσεβείς και δραστήριοι. 

    Τα μέλη του Δ. Σ. και οι αναπληρωτές τους διορίζονται από τον Επίσκοπο. 

    Όλοι οι πυρήνες “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη υπάρξεως ενός κέντρου υπευθύνου για την μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία, και ανέθεσαν την αρμοδιότητα αυτήν στον πυρήνα του Βόλου. 

    ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» 

  • Παροχή ιατρικής φροντίδας σε απόρους και ανασφάλιστους.
  • Προσφορά Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς.
  • Άσκηση προληπτικής ιατρικής στον τόπο μας και αλλού.
  • Εκπαίδευση εθελοντών στο χώρο της Υγείας με διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Υποστήριξη της Ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. 

     

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ : 

    Α . Οι Δραστηριότητές μας στο Εσωτερικό: 

    Σχολή Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς : 

    Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1999, με σκοπό την εκπαίδευση και τον καταρτισμό ανθρώπων που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας. 

    Η βασική εκπαίδευση διαρκεί δύο χρόνια, ενώ μετά ακολουθεί σειρά μαθημάτων σε τέσσερις εξειδικευμένους τομείς. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε έτος ανέρχεται στους πενήντα. Από τον Ιανουάριο του 2002 άρχισε την λειτουργία της αντίστοιχη σχολή στην πόλη του Αλμυρού. 

    Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου παρέχεται Δίπλωμα Παρακολουθήσεως. 

    Πρόγραμμα οικονομικής υποστηρίξεως 

    Ορφανών παιδιών από τη Σερβία : 

    Περίπου 110 ορφανά παιδιά από την επαρχία Βρανίων της Σερβίας, ενισχύονταν με το βοήθημα των 6.000 δραχμών μηνιαίως, από ισάριθμες Ελληνικές οικογένειες από το Βόλο. 

    Το πρόγραμμα για το οποίο υπεύθυνος ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βρανίων κ.κ. Παχώμιος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999 και διήρκεσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2001. 

    15.000.000 δραχμές περίπου ήταν τα χρήματα που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. 

    Πρόγραμμα κάλυψης ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών στην εξωτερική ιεραποστολή στο Κονγκό (Ζαΐρ) της Αφρικής: 

    Από τον Ιανουάριο του 2002 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρική. Όποιος συμμετέχει σε αυτό προσφέρει το ποσό των 18 € μηνιαίως, και με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι ποικίλες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των παιδιών στο Ιεραποστολή την Κανάγκα του Κονγκό – Ζαΐρ. 

    Θερινές κατασκηνώσεις για παιδιά από τη Σερβία: 

    Φιλοξενία 200 περίπου παιδιών από τη Σερβία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε κατασκηνώσεις του Πηλίου, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση. 

    10ήμερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής: 

    Με πρωτοβουλία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” του Βόλου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση κυτταρολογίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου του Βόλου, οργανώθηκε από τις 1 έως τις 13 Αυγούστου 2000 πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης του στήθους. 

    Περισσότερες από 110 γυναίκες συμμετείχαν σε αυτό. 

    Επιστημονική Συνεργασία μεταξύ των  

    Γενικών Νοσοκομείων του Βόλου και των Βρανίων: 

    Στα πλαίσια συνεργασίας των δύο πυρήνων “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” (του Βόλου και των Βρανίων), πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα επιστημονικής κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών σύμφωνα με το οποίο, το καλοκαίρι του 2000, 18 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο των Βρανίων ήρθαν και εργάστηκαν για ένα δεκαήμερο στο Νοσοκομείο του Βόλου. 

    Εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή στον  

    Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος: 

    Όλα τα νέα και οι δραστηριότητες των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα σε μία ενημερωτική εκπομπή που επιμελείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. 

    1η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”

    Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου από τις 29 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου 2000. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Ελλάδος υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Κύπρο, την Ινδονησία και την Αίγυπτο. 

    Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι ήταν: 

  • Σχεδιασμός του έργου των «Γιατρών της Αγάπης». Νομική Υπόσταση.
  • Προϋποθέσεις οργάνωσης κοινών αποστολών και ενίσχυσης της εξωτερικής Ιεραποστολής.
  • Μέθοδοι επικοινωνίας και επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των πυρήνων των «Γιατρών της Αγάπης». «Γιατροί της Αγάπης» και θέματα βιοηθικής. 

     

    Η Διεθνής Συνάντηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. 

    Προσυνάντηση για την πραγματοποίηση της 

    Δεύτερης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    25 εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό στις 10 – 11 Φεβρουαρίου 2001 και: 

    Ενημερώθηκαν για την 1η Ανθρωπιστική Αποστολή που πραγματοποίησε ο πυρήνας του Βόλου στη Γεωργία. 

    Συζήτησαν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε τοπικού πυρήνα. 

    Αποφάσισαν για την πραγματοποίηση της 2η Διεθνούς Συναντήσεως και θέματα που θα διαπραγματευθούν σ’ αυτήν. 

    Συντονιστική συνάντηση των πυρήνων των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» 

    Το Σάββατο 3 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον Πειραιά και του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτη Βελεσσών κ. Ιωάννη από το κράτος των Σκοπίων. 

    Έγινε σύντομη αναφορά των προβλημάτων αλλά και των δράσεων του κάθε πυρήνα και προτάθηκαν κάποιες μέθοδοι που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία των πυρήνων, ενώ προγραμματίστηκαν οι κοινές δραστηριότητες των πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης” μέχρι το τέλος του 2004: 

    4η Διεθνής Συνάντηση «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»
    Η 4η Διεθνής Συνάντηση των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2004. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους αντιπροσώπους των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, το Ρουστάβι και την Τιφλίδα της Γεωργίας, την Βάρνα της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι των Σκοπίων, συμμετείχαν στο Συνέδριο γιατροί εκπρόσωποι του Οικουμενικου Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Πολωνίας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Χόνγκ – Κόνγκ και Άπω Ανατολής, Αλεξανδρουπόλεως, Αττικής, Ιερισσού, Καισαριανής, Νεαπόλεως, Κοζάνης, Σερρών, Σύρου, Φλωρίνης, Ρεθύμνης, καθώς και ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου με θέμα: «Ο κόσμος: Περιτύλιγμα ή Σάρκα; Διλήμματα για την Ιεραποστολή με τον τρόπο του Χριστού» και «Οικονομούμε ή Δικαιολογούμε τον ασθενή μας» αναπτύχθηκαν από τον Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχο Νομικό, καθηγητή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών κ. Παπαθανασίου Αθανάσιο και τον Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κρανιογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Υγεία Αθηνών κ. Λαζάρου Σπυρίδωνα αντίστοιχα.

    Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι στις ομάδες εργασίας ήταν:
    1). Δραστηριοποίηση και χρησιμότητα τής Οργάνωσης κατά την περίοδο της Ειρήνης.
    2). Μπορούν οι «Γιατροί της Αγάπης» να συμβάλουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ορθόδοξων λαών;
    3). Τα θέματα, με τα οποία κατά καιρούς ασχολούνται οι «Γιατροί της Αγάπης», άλλοτε ενδιαφέρουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες και άλλοτε τις φτωχότερες. Πρέπει να υπάρχει μια ισομέρεια ή ανάλογα με τις συγκυρίες;
    4). Οι «Γιατροί της Αγάπης» ως σύμβουλος της Εκκλησίας επί ιατρικών θεμάτων.
    5). Εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στην Εξωτερική Ιεραποστολή.

    Από τις άμεσες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συνέδριο είναι η έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ιατρών μέσω ανταλλαγών, μεταξύ Νοσοκομείων, στα οποία εργάζονται μέλη των πυρήνων «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ». Μάλιστα ο πρώτος που θα εκπαιδευθεί θα είναι ένας χειρουργός από την Τιφλίδα, που θα εξοικειωθεί με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Ακόμα, αποτέλεσμα της Συναντήσεως υπήρξε η προσπάθεια εξασφάλισης του αναγκαίου κεφαλαίου για την λειτουργία ενός συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας, που θα σιτίζει 200 άτομα ημερησίως. Τέλος, ένας ακόμη καρπός του Συνεδρίου, είναι η σύσταση ενός νέου πυρήνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου το Φεβρουάριου του 2005, με τη βοήθεια του Θεού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Συντονιστική Προσυνάντηση.

    Πορίσματα Ομάδων Εργασίας 4ης Διεθνούς Συναντήσεως Ιατρών Αγάπης 

    Β . Οι εκτός Ελλάδος Δραστηριότητές μας 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Σερβία: 

     

    Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια, (τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είδη ρουχισμού), με προορισμό τα Βράνια της Σερβίας. 

    Η Πρώτη από αυτές έγινε κατά τη διάρκεια και οι υπόλοιπες μετά τους βομβαρδισμούς. 

    Τον Ιούλιο του 2003 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη αποστολή Ιατροφαρμακευτικού υλικού συνολικής αξίας 250.000 $, προερχόμενο από δωρεά από την Αμερική και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νίς για την κάλυψη αναγκών των τοπικών Ιατρικών Κέντρων. 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Γεωργία : 

    1η Αποστολή (12- 24 Οκτωβρίου 2000) : 

    35 μέλη, φίλοι, και υποστηρικτές των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο συμμετείχαν στη Δωδεκαήμερη Αποστολή στη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επικοινωνήσαμε με τους Έλληνες της Γεωργίας και συμμετείχαμε στην σύσταση του 3ου πυρήνα “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” στο Ρουστάβι. 

    2η Αποστολή (1-2 Μαρτίου 2001) : 

    8 μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά, συνόδευσαν και παρέδωσαν 15 τόνους τροφίμων στον πυρήνα του Ρουστάβι. 

    Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα επιστημονικής συνεργασίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις σύστασης ενός νέου πυρήνα στην Τιφλίδα. 

    Η παραπάνω Αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που προσέφερε για το σκοπό αυτό ένα αεροσκάφος C -130. 

    Αποστολή Ιατροφαρμακευτικού Υλικού στο Ιράκ : 

    Με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ ήταν αδύνατο να μην δραστηριοποιηθούν οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ”. Αμέσως λοιπόν, άρχισαν την συγκέντρωση Ιατροφαρμακευτικού Υλικού που προωθήθηκε στην εμπόλεμη περιοχή σε συνεργασία με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο “Γιατροί της Καρδιάς”. 

    2η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Βρανίων της Σερβίας από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2001. 35 μέλη και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Σερβίας υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Φιλανδία. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Σύνδρομο Κοσόβου – Βαλκανίων. Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σερβικό και το ευρύτερο Βαλκανικό περιβάλλον.
  • Εκτρώσεις και Δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις διάφορες χώρες και θρησκευτικές κοινότητες των Βαλκανίων. Κίνδυνοι και προοπτικές. Η ορθόδοξη πρόταση.
  • Εξελίξεις και πρόοδοι της Ιατρικής της Αναπαραγωγής. Γενετικές επεμβάσεις και κίνδυνοι από την αλόγιστη χρησιμοποίηση αυτών – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των “Γιατρών της Αγάπης”.
  • Καλύτερη οργάνωση – Πολυκεντρική συνεργασία – Επέκταση Θεσμού – Καλύτερη ενημέρωση λαών και ιατρικών φορέων.
  • Βραχείες εισηγήσεις πεπραγμένων των ήδη λειτουργούντων πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης 

     

    Προσυνάντηση για την προετοιμασία της 

    Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    Εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Βράνια της Σερβίας στις 2 Μαρτίου 2002 για το συντονισμό και οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως που θα λάβει χώρα στην Βάνα της Βουλγαρίας, το Σεπτέμβριο του 2002. 

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των Μητροπόλεων που έχουν υιοθετήσει το θεσμό των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”, για θέματα νεότητας και θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση των γυναικών στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. 

    3η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2002. Αντιπροσωπεία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και εκπρόσωποι διαφόρων Μητροπόλεων και φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ σημαντικό γεγονός ήταν η παρουσία των Μητροπολιτών Νευροκοπίου κ.κ. Ναθαναήλ και του Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη που αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν το θεσμό και θα συντονίσουν την σύσταση νέων πυρήνων στις περιφέρειές τους. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Η επίδραση της Ορθοδόξου Πίστεως στην σωματική και ψυχική Υγεία του Ανθρώπου. ­
  • Εξελίξεις και πρόοδοι των Μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής της Αναπαραγωγής – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των Γιατρών της Αγάπης.
  • Στεφανιαία Νόσος: από τις μη φαρμακολογικές μεθόδους στην μεταμόσχευση καρδιάς.
  • Νέοι και η “Ασθένεια” της Εξάρτησης. 

     

    Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό : 

    (23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) : 

    Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη. 

    Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM : 

    ( 18 Σεπτεμβρίου 2004) : 

    Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό. 

    Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:(Ιανουάριος 2005)

    Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

    Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

    (Φεβρουάριος 2005)

    Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

    2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

    (29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

    Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

    Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
    1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

    2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

    3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

    4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

    5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

    6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

    7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

    Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

    Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

 

 

Κοινά χαρακτηριστικά όλων των πυρήνων « ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ »

 

ΜΗ κυβερνητικοί, ανθρωπιστικοί οργανισμοί που λειτουργούν υπό την επίβλεψη και εποπτεία των τοπικών Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Εκκλησιών.

 

Μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ ” μπορούν να είναι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, αλλά και κάθε φίλος και υποστηρικτής της εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

 

Όλα τα μέλη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

 

Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ ” τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό αυτοδιοικείται και λειτουργοί ανεξάρτητα. Πάντως όλοι ικανοποιούν τα παρακάτω 5 βασικά κριτήρια:

 

1. Οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ” προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, θρησκεία, ιδεολογία κ.λ.π.

 

2. Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” έχει άμεση σχέση με την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και τίθεται κάτω από την ευλογία του οικείου Επισκόπου.

 

3. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” γίνεται εθελοντικά και η εκμετάλλευση της προσπάθειας για προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς απαγορεύεται.

 

4. Η κίνηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την πολιτική.

 

5. Οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ” δεν έχουν καμία οικονομική εξάρτηση από φορείς και πρόσωπα που εξυπηρετούν σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς του Ιδρύματος.

 

Τα κριτήρια τα οποία θα πληρούνται ή όχι, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες είναι:

 

1. Συνεργασία με οργανισμούς οι οποίοι έχουν παράλληλη δράση.

 

2. Συνεργασία με άλλες ομολογίες σε προσπάθειες ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου.

 

Κάθε πυρήνας “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον τοπικό επίσκοπο πάντα στη θέση του προέδρου, τουλάχιστον ένα γιατρό, έναν οδοντίατρο, και ένα φαρμακοποιό ως μέλη, όλοι άνθρωποι ευσεβείς και δραστήριοι.

 

Τα μέλη του Δ. Σ. και οι αναπληρωτές τους διορίζονται από τον Επίσκοπο.

 

Όλοι οι πυρήνες “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη υπάρξεως ενός κέντρου υπευθύνου για την μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία, και ανέθεσαν την αρμοδιότητα αυτήν στον πυρήνα του Βόλου.

 

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»

 

 

  • Παροχή ιατρικής φροντίδας σε απόρους και ανασφάλιστους.
  • Προσφορά Ανθρωπιστικής Βοήθειας σε δοκιμαζόμενους πληθυσμούς.
  • Άσκηση προληπτικής ιατρικής στον τόπο μας και αλλού.
  • Εκπαίδευση εθελοντών στο χώρο της Υγείας με διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Υποστήριξη της Ορθόδοξης εξωτερικής ιεραποστολής στον τομέα της παροχής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. 

     

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ : 

    Α . Οι Δραστηριότητές μας στο Εσωτερικό: 

    Σχολή Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς : 

    Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1999, με σκοπό την εκπαίδευση και τον καταρτισμό ανθρώπων που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας. 

    Η βασική εκπαίδευση διαρκεί δύο χρόνια, ενώ μετά ακολουθεί σειρά μαθημάτων σε τέσσερις εξειδικευμένους τομείς. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε έτος ανέρχεται στους πενήντα. Από τον Ιανουάριο του 2002 άρχισε την λειτουργία της αντίστοιχη σχολή στην πόλη του Αλμυρού. 

    Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου παρέχεται Δίπλωμα Παρακολουθήσεως. 

    Πρόγραμμα οικονομικής υποστηρίξεως 

    Ορφανών παιδιών από τη Σερβία : 

    Περίπου 110 ορφανά παιδιά από την επαρχία Βρανίων της Σερβίας, ενισχύονταν με το βοήθημα των 6.000 δραχμών μηνιαίως, από ισάριθμες Ελληνικές οικογένειες από το Βόλο. 

    Το πρόγραμμα για το οποίο υπεύθυνος ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βρανίων κ.κ. Παχώμιος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999 και διήρκεσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2001. 

    15.000.000 δραχμές περίπου ήταν τα χρήματα που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του. 

    Πρόγραμμα κάλυψης ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών στην εξωτερική ιεραποστολή στο Κονγκό (Ζαΐρ) της Αφρικής: 

    Από τον Ιανουάριο του 2002 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρική. Όποιος συμμετέχει σε αυτό προσφέρει το ποσό των 18 € μηνιαίως, και με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι ποικίλες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των παιδιών στο Ιεραποστολή την Κανάγκα του Κονγκό – Ζαΐρ. 

    Θερινές κατασκηνώσεις για παιδιά από τη Σερβία: 

    Φιλοξενία 200 περίπου παιδιών από τη Σερβία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε κατασκηνώσεις του Πηλίου, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση. 

    10ήμερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής: 

    Με πρωτοβουλία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” του Βόλου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση κυτταρολογίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου του Βόλου, οργανώθηκε από τις 1 έως τις 13 Αυγούστου 2000 πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης του στήθους. 

    Περισσότερες από 110 γυναίκες συμμετείχαν σε αυτό. 

    Επιστημονική Συνεργασία μεταξύ των  

    Γενικών Νοσοκομείων του Βόλου και των Βρανίων: 

    Στα πλαίσια συνεργασίας των δύο πυρήνων “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” (του Βόλου και των Βρανίων), πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα επιστημονικής κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών σύμφωνα με το οποίο, το καλοκαίρι του 2000, 18 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο των Βρανίων ήρθαν και εργάστηκαν για ένα δεκαήμερο στο Νοσοκομείο του Βόλου. 

    Εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή στον  

    Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος: 

    Όλα τα νέα και οι δραστηριότητες των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα σε μία ενημερωτική εκπομπή που επιμελείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. 

    1η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”

    Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου από τις 29 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου 2000. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Ελλάδος υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Κύπρο, την Ινδονησία και την Αίγυπτο. 

    Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι ήταν: 

  • Σχεδιασμός του έργου των «Γιατρών της Αγάπης». Νομική Υπόσταση.
  • Προϋποθέσεις οργάνωσης κοινών αποστολών και ενίσχυσης της εξωτερικής Ιεραποστολής.
  • Μέθοδοι επικοινωνίας και επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των πυρήνων των «Γιατρών της Αγάπης». «Γιατροί της Αγάπης» και θέματα βιοηθικής. 

     

    Η Διεθνής Συνάντηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. 

    Προσυνάντηση για την πραγματοποίηση της 

    Δεύτερης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    25 εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό στις 10 – 11 Φεβρουαρίου 2001 και: 

    Ενημερώθηκαν για την 1η Ανθρωπιστική Αποστολή που πραγματοποίησε ο πυρήνας του Βόλου στη Γεωργία. 

    Συζήτησαν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε τοπικού πυρήνα. 

    Αποφάσισαν για την πραγματοποίηση της 2η Διεθνούς Συναντήσεως και θέματα που θα διαπραγματευθούν σ’ αυτήν. 

    Συντονιστική συνάντηση των πυρήνων των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» 

    Το Σάββατο 3 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον Πειραιά και του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτη Βελεσσών κ. Ιωάννη από το κράτος των Σκοπίων. 

    Έγινε σύντομη αναφορά των προβλημάτων αλλά και των δράσεων του κάθε πυρήνα και προτάθηκαν κάποιες μέθοδοι που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία των πυρήνων, ενώ προγραμματίστηκαν οι κοινές δραστηριότητες των πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης” μέχρι το τέλος του 2004: 

    4η Διεθνής Συνάντηση «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»
    Η 4η Διεθνής Συνάντηση των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2004. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους αντιπροσώπους των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, το Ρουστάβι και την Τιφλίδα της Γεωργίας, την Βάρνα της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι των Σκοπίων, συμμετείχαν στο Συνέδριο γιατροί εκπρόσωποι του Οικουμενικου Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Πολωνίας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Χόνγκ – Κόνγκ και Άπω Ανατολής, Αλεξανδρουπόλεως, Αττικής, Ιερισσού, Καισαριανής, Νεαπόλεως, Κοζάνης, Σερρών, Σύρου, Φλωρίνης, Ρεθύμνης, καθώς και ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου με θέμα: «Ο κόσμος: Περιτύλιγμα ή Σάρκα; Διλήμματα για την Ιεραποστολή με τον τρόπο του Χριστού» και «Οικονομούμε ή Δικαιολογούμε τον ασθενή μας» αναπτύχθηκαν από τον Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχο Νομικό, καθηγητή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών κ. Παπαθανασίου Αθανάσιο και τον Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κρανιογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Υγεία Αθηνών κ. Λαζάρου Σπυρίδωνα αντίστοιχα.

    Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι στις ομάδες εργασίας ήταν:
    1). Δραστηριοποίηση και χρησιμότητα τής Οργάνωσης κατά την περίοδο της Ειρήνης.
    2). Μπορούν οι «Γιατροί της Αγάπης» να συμβάλουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ορθόδοξων λαών;
    3). Τα θέματα, με τα οποία κατά καιρούς ασχολούνται οι «Γιατροί της Αγάπης», άλλοτε ενδιαφέρουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες και άλλοτε τις φτωχότερες. Πρέπει να υπάρχει μια ισομέρεια ή ανάλογα με τις συγκυρίες;
    4). Οι «Γιατροί της Αγάπης» ως σύμβουλος της Εκκλησίας επί ιατρικών θεμάτων.
    5). Εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στην Εξωτερική Ιεραποστολή.

    Από τις άμεσες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συνέδριο είναι η έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ιατρών μέσω ανταλλαγών, μεταξύ Νοσοκομείων, στα οποία εργάζονται μέλη των πυρήνων «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ». Μάλιστα ο πρώτος που θα εκπαιδευθεί θα είναι ένας χειρουργός από την Τιφλίδα, που θα εξοικειωθεί με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Ακόμα, αποτέλεσμα της Συναντήσεως υπήρξε η προσπάθεια εξασφάλισης του αναγκαίου κεφαλαίου για την λειτουργία ενός συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας, που θα σιτίζει 200 άτομα ημερησίως. Τέλος, ένας ακόμη καρπός του Συνεδρίου, είναι η σύσταση ενός νέου πυρήνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου το Φεβρουάριου του 2005, με τη βοήθεια του Θεού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Συντονιστική Προσυνάντηση.

    Πορίσματα Ομάδων Εργασίας 4ης Διεθνούς Συναντήσεως Ιατρών Αγάπης 

    Β . Οι εκτός Ελλάδος Δραστηριότητές μας 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Σερβία: 

     

    Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια, (τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είδη ρουχισμού), με προορισμό τα Βράνια της Σερβίας. 

    Η Πρώτη από αυτές έγινε κατά τη διάρκεια και οι υπόλοιπες μετά τους βομβαρδισμούς. 

    Τον Ιούλιο του 2003 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη αποστολή Ιατροφαρμακευτικού υλικού συνολικής αξίας 250.000 $, προερχόμενο από δωρεά από την Αμερική και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νίς για την κάλυψη αναγκών των τοπικών Ιατρικών Κέντρων. 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Γεωργία : 

    1η Αποστολή (12- 24 Οκτωβρίου 2000) : 

    35 μέλη, φίλοι, και υποστηρικτές των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο συμμετείχαν στη Δωδεκαήμερη Αποστολή στη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επικοινωνήσαμε με τους Έλληνες της Γεωργίας και συμμετείχαμε στην σύσταση του 3ου πυρήνα “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” στο Ρουστάβι. 

    2η Αποστολή (1-2 Μαρτίου 2001) : 

    8 μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά, συνόδευσαν και παρέδωσαν 15 τόνους τροφίμων στον πυρήνα του Ρουστάβι. 

    Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα επιστημονικής συνεργασίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις σύστασης ενός νέου πυρήνα στην Τιφλίδα. 

    Η παραπάνω Αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που προσέφερε για το σκοπό αυτό ένα αεροσκάφος C -130. 

    Αποστολή Ιατροφαρμακευτικού Υλικού στο Ιράκ : 

    Με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ ήταν αδύνατο να μην δραστηριοποιηθούν οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ”. Αμέσως λοιπόν, άρχισαν την συγκέντρωση Ιατροφαρμακευτικού Υλικού που προωθήθηκε στην εμπόλεμη περιοχή σε συνεργασία με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο “Γιατροί της Καρδιάς”. 

    2η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Βρανίων της Σερβίας από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2001. 35 μέλη και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Σερβίας υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Φιλανδία. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Σύνδρομο Κοσόβου – Βαλκανίων. Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σερβικό και το ευρύτερο Βαλκανικό περιβάλλον.
  • Εκτρώσεις και Δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις διάφορες χώρες και θρησκευτικές κοινότητες των Βαλκανίων. Κίνδυνοι και προοπτικές. Η ορθόδοξη πρόταση.
  • Εξελίξεις και πρόοδοι της Ιατρικής της Αναπαραγωγής. Γενετικές επεμβάσεις και κίνδυνοι από την αλόγιστη χρησιμοποίηση αυτών – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των “Γιατρών της Αγάπης”.
  • Καλύτερη οργάνωση – Πολυκεντρική συνεργασία – Επέκταση Θεσμού – Καλύτερη ενημέρωση λαών και ιατρικών φορέων.
  • Βραχείες εισηγήσεις πεπραγμένων των ήδη λειτουργούντων πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης 

     

    Προσυνάντηση για την προετοιμασία της 

    Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    Εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Βράνια της Σερβίας στις 2 Μαρτίου 2002 για το συντονισμό και οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως που θα λάβει χώρα στην Βάνα της Βουλγαρίας, το Σεπτέμβριο του 2002. 

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των Μητροπόλεων που έχουν υιοθετήσει το θεσμό των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”, για θέματα νεότητας και θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση των γυναικών στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. 

    3η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2002. Αντιπροσωπεία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και εκπρόσωποι διαφόρων Μητροπόλεων και φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ σημαντικό γεγονός ήταν η παρουσία των Μητροπολιτών Νευροκοπίου κ.κ. Ναθαναήλ και του Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη που αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν το θεσμό και θα συντονίσουν την σύσταση νέων πυρήνων στις περιφέρειές τους. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Η επίδραση της Ορθοδόξου Πίστεως στην σωματική και ψυχική Υγεία του Ανθρώπου. ­
  • Εξελίξεις και πρόοδοι των Μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής της Αναπαραγωγής – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των Γιατρών της Αγάπης.
  • Στεφανιαία Νόσος: από τις μη φαρμακολογικές μεθόδους στην μεταμόσχευση καρδιάς.
  • Νέοι και η “Ασθένεια” της Εξάρτησης. 

     

    Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό : 

    (23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) : 

    Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη. 

    Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM : 

    ( 18 Σεπτεμβρίου 2004) : 

    Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό. 

    Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:(Ιανουάριος 2005)

    Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

    Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

    (Φεβρουάριος 2005)

    Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

    2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

    (29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

    Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

    Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
    1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

    2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

    3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

    4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

    5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

    6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

    7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

    Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

    Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ :

 

Α . Οι Δραστηριότητές μας στο Εσωτερικό:

 

Σχολή Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς :

 

Λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1999, με σκοπό την εκπαίδευση και τον καταρτισμό ανθρώπων που θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.

 

Η βασική εκπαίδευση διαρκεί δύο χρόνια, ενώ μετά ακολουθεί σειρά μαθημάτων σε τέσσερις εξειδικευμένους τομείς. Ο αριθμός των μαθητών σε κάθε έτος ανέρχεται στους πενήντα. Από τον Ιανουάριο του 2002 άρχισε την λειτουργία της αντίστοιχη σχολή στην πόλη του Αλμυρού.

 

Στο τέλος της εκπαιδευτικής περιόδου παρέχεται Δίπλωμα Παρακολουθήσεως.

 

Πρόγραμμα οικονομικής υποστηρίξεως

 

Ορφανών παιδιών από τη Σερβία :

 

Περίπου 110 ορφανά παιδιά από την επαρχία Βρανίων της Σερβίας, ενισχύονταν με το βοήθημα των 6.000 δραχμών μηνιαίως, από ισάριθμες Ελληνικές οικογένειες από το Βόλο.

 

Το πρόγραμμα για το οποίο υπεύθυνος ήταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βρανίων κ.κ. Παχώμιος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999 και διήρκεσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2001.

 

15.000.000 δραχμές περίπου ήταν τα χρήματα που δόθηκαν για τον σκοπό αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

 

Πρόγραμμα κάλυψης ιατροφαρμακευτικών αναγκών παιδιών στην εξωτερική ιεραποστολή στο Κονγκό (Ζαΐρ) της Αφρικής:

 

Από τον Ιανουάριο του 2002 ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Αφρική. Όποιος συμμετέχει σε αυτό προσφέρει το ποσό των 18 € μηνιαίως, και με τα χρήματα αυτά καλύπτονται οι ποικίλες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των παιδιών στο Ιεραποστολή την Κανάγκα του Κονγκό – Ζαΐρ.

 

Θερινές κατασκηνώσεις για παιδιά από τη Σερβία:

 

Φιλοξενία 200 περίπου παιδιών από τη Σερβία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε κατασκηνώσεις του Πηλίου, σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

10ήμερο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής:

 

Με πρωτοβουλία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” του Βόλου και σε συνεργασία με την Διεύθυνση κυτταρολογίας του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου του Βόλου, οργανώθηκε από τις 1 έως τις 13 Αυγούστου 2000 πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης του στήθους.

 

Περισσότερες από 110 γυναίκες συμμετείχαν σε αυτό.

 

Επιστημονική Συνεργασία μεταξύ των

 

Γενικών Νοσοκομείων του Βόλου και των Βρανίων:

 

Στα πλαίσια συνεργασίας των δύο πυρήνων “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” (του Βόλου και των Βρανίων), πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα επιστημονικής κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών σύμφωνα με το οποίο, το καλοκαίρι του 2000, 18 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από το Νοσοκομείο των Βρανίων ήρθαν και εργάστηκαν για ένα δεκαήμερο στο Νοσοκομείο του Βόλου.

 

Εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή στον

 

Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος:

 

Όλα τα νέα και οι δραστηριότητες των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα σε μία ενημερωτική εκπομπή που επιμελείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

 

1η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” :

 

Οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου από τις 29 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου 2000. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Ελλάδος υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Γεωργία, την Κύπρο, την Ινδονησία και την Αίγυπτο.

 

Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι ήταν:

 

 

  • Σχεδιασμός του έργου των «Γιατρών της Αγάπης». Νομική Υπόσταση.
  • Προϋποθέσεις οργάνωσης κοινών αποστολών και ενίσχυσης της εξωτερικής Ιεραποστολής.
  • Μέθοδοι επικοινωνίας και επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ των πυρήνων των «Γιατρών της Αγάπης». «Γιατροί της Αγάπης» και θέματα βιοηθικής. 

     

    Η Διεθνής Συνάντηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο. 

    Προσυνάντηση για την πραγματοποίηση της 

    Δεύτερης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    25 εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό στις 10 – 11 Φεβρουαρίου 2001 και: 

    Ενημερώθηκαν για την 1η Ανθρωπιστική Αποστολή που πραγματοποίησε ο πυρήνας του Βόλου στη Γεωργία. 

    Συζήτησαν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε τοπικού πυρήνα. 

    Αποφάσισαν για την πραγματοποίηση της 2η Διεθνούς Συναντήσεως και θέματα που θα διαπραγματευθούν σ’ αυτήν. 

    Συντονιστική συνάντηση των πυρήνων των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» 

    Το Σάββατο 3 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον Πειραιά και του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτη Βελεσσών κ. Ιωάννη από το κράτος των Σκοπίων. 

    Έγινε σύντομη αναφορά των προβλημάτων αλλά και των δράσεων του κάθε πυρήνα και προτάθηκαν κάποιες μέθοδοι που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία των πυρήνων, ενώ προγραμματίστηκαν οι κοινές δραστηριότητες των πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης” μέχρι το τέλος του 2004: 

    4η Διεθνής Συνάντηση «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»
    Η 4η Διεθνής Συνάντηση των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2004. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους αντιπροσώπους των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, το Ρουστάβι και την Τιφλίδα της Γεωργίας, την Βάρνα της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι των Σκοπίων, συμμετείχαν στο Συνέδριο γιατροί εκπρόσωποι του Οικουμενικου Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Πολωνίας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Χόνγκ – Κόνγκ και Άπω Ανατολής, Αλεξανδρουπόλεως, Αττικής, Ιερισσού, Καισαριανής, Νεαπόλεως, Κοζάνης, Σερρών, Σύρου, Φλωρίνης, Ρεθύμνης, καθώς και ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου με θέμα: «Ο κόσμος: Περιτύλιγμα ή Σάρκα; Διλήμματα για την Ιεραποστολή με τον τρόπο του Χριστού» και «Οικονομούμε ή Δικαιολογούμε τον ασθενή μας» αναπτύχθηκαν από τον Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχο Νομικό, καθηγητή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών κ. Παπαθανασίου Αθανάσιο και τον Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κρανιογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Υγεία Αθηνών κ. Λαζάρου Σπυρίδωνα αντίστοιχα.

    Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι στις ομάδες εργασίας ήταν:
    1). Δραστηριοποίηση και χρησιμότητα τής Οργάνωσης κατά την περίοδο της Ειρήνης.
    2). Μπορούν οι «Γιατροί της Αγάπης» να συμβάλουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ορθόδοξων λαών;
    3). Τα θέματα, με τα οποία κατά καιρούς ασχολούνται οι «Γιατροί της Αγάπης», άλλοτε ενδιαφέρουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες και άλλοτε τις φτωχότερες. Πρέπει να υπάρχει μια ισομέρεια ή ανάλογα με τις συγκυρίες;
    4). Οι «Γιατροί της Αγάπης» ως σύμβουλος της Εκκλησίας επί ιατρικών θεμάτων.
    5). Εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στην Εξωτερική Ιεραποστολή.

    Από τις άμεσες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συνέδριο είναι η έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ιατρών μέσω ανταλλαγών, μεταξύ Νοσοκομείων, στα οποία εργάζονται μέλη των πυρήνων «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ». Μάλιστα ο πρώτος που θα εκπαιδευθεί θα είναι ένας χειρουργός από την Τιφλίδα, που θα εξοικειωθεί με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Ακόμα, αποτέλεσμα της Συναντήσεως υπήρξε η προσπάθεια εξασφάλισης του αναγκαίου κεφαλαίου για την λειτουργία ενός συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας, που θα σιτίζει 200 άτομα ημερησίως. Τέλος, ένας ακόμη καρπός του Συνεδρίου, είναι η σύσταση ενός νέου πυρήνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου το Φεβρουάριου του 2005, με τη βοήθεια του Θεού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Συντονιστική Προσυνάντηση.

    Πορίσματα Ομάδων Εργασίας 4ης Διεθνούς Συναντήσεως Ιατρών Αγάπης 

    Β . Οι εκτός Ελλάδος Δραστηριότητές μας 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Σερβία: 

     

    Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια, (τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είδη ρουχισμού), με προορισμό τα Βράνια της Σερβίας. 

    Η Πρώτη από αυτές έγινε κατά τη διάρκεια και οι υπόλοιπες μετά τους βομβαρδισμούς. 

    Τον Ιούλιο του 2003 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη αποστολή Ιατροφαρμακευτικού υλικού συνολικής αξίας 250.000 $, προερχόμενο από δωρεά από την Αμερική και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νίς για την κάλυψη αναγκών των τοπικών Ιατρικών Κέντρων. 

    Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Γεωργία : 

    1η Αποστολή (12- 24 Οκτωβρίου 2000) : 

    35 μέλη, φίλοι, και υποστηρικτές των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο συμμετείχαν στη Δωδεκαήμερη Αποστολή στη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επικοινωνήσαμε με τους Έλληνες της Γεωργίας και συμμετείχαμε στην σύσταση του 3ου πυρήνα “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” στο Ρουστάβι. 

    2η Αποστολή (1-2 Μαρτίου 2001) : 

    8 μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά, συνόδευσαν και παρέδωσαν 15 τόνους τροφίμων στον πυρήνα του Ρουστάβι. 

    Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα επιστημονικής συνεργασίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις σύστασης ενός νέου πυρήνα στην Τιφλίδα. 

    Η παραπάνω Αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που προσέφερε για το σκοπό αυτό ένα αεροσκάφος C -130. 

    Αποστολή Ιατροφαρμακευτικού Υλικού στο Ιράκ : 

    Με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ ήταν αδύνατο να μην δραστηριοποιηθούν οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ”. Αμέσως λοιπόν, άρχισαν την συγκέντρωση Ιατροφαρμακευτικού Υλικού που προωθήθηκε στην εμπόλεμη περιοχή σε συνεργασία με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο “Γιατροί της Καρδιάς”. 

    2η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Βρανίων της Σερβίας από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2001. 35 μέλη και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Σερβίας υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Φιλανδία. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Σύνδρομο Κοσόβου – Βαλκανίων. Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σερβικό και το ευρύτερο Βαλκανικό περιβάλλον.
  • Εκτρώσεις και Δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις διάφορες χώρες και θρησκευτικές κοινότητες των Βαλκανίων. Κίνδυνοι και προοπτικές. Η ορθόδοξη πρόταση.
  • Εξελίξεις και πρόοδοι της Ιατρικής της Αναπαραγωγής. Γενετικές επεμβάσεις και κίνδυνοι από την αλόγιστη χρησιμοποίηση αυτών – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των “Γιατρών της Αγάπης”.
  • Καλύτερη οργάνωση – Πολυκεντρική συνεργασία – Επέκταση Θεσμού – Καλύτερη ενημέρωση λαών και ιατρικών φορέων.
  • Βραχείες εισηγήσεις πεπραγμένων των ήδη λειτουργούντων πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης 

     

    Προσυνάντηση για την προετοιμασία της 

    Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    Εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Βράνια της Σερβίας στις 2 Μαρτίου 2002 για το συντονισμό και οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως που θα λάβει χώρα στην Βάνα της Βουλγαρίας, το Σεπτέμβριο του 2002. 

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των Μητροπόλεων που έχουν υιοθετήσει το θεσμό των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”, για θέματα νεότητας και θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση των γυναικών στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. 

    3η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2002. Αντιπροσωπεία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και εκπρόσωποι διαφόρων Μητροπόλεων και φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ σημαντικό γεγονός ήταν η παρουσία των Μητροπολιτών Νευροκοπίου κ.κ. Ναθαναήλ και του Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη που αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν το θεσμό και θα συντονίσουν την σύσταση νέων πυρήνων στις περιφέρειές τους. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Η επίδραση της Ορθοδόξου Πίστεως στην σωματική και ψυχική Υγεία του Ανθρώπου. ­
  • Εξελίξεις και πρόοδοι των Μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής της Αναπαραγωγής – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των Γιατρών της Αγάπης.
  • Στεφανιαία Νόσος: από τις μη φαρμακολογικές μεθόδους στην μεταμόσχευση καρδιάς.
  • Νέοι και η “Ασθένεια” της Εξάρτησης. 

     

    Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό : 

    (23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) : 

    Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη. 

    Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM : 

    ( 18 Σεπτεμβρίου 2004) : 

    Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό. 

    Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:(Ιανουάριος 2005)

    Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

    Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

    (Φεβρουάριος 2005)

    Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

    2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

    (29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

    Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

    Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
    1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

    2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

    3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

    4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

    5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

    6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

    7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

    Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

    Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

 

 

Η Διεθνής Συνάντηση των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

 

Προσυνάντηση για την πραγματοποίηση της

 

Δεύτερης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”:

 

25 εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό στις 10 – 11 Φεβρουαρίου 2001 και:

 

Ενημερώθηκαν για την 1η Ανθρωπιστική Αποστολή που πραγματοποίησε ο πυρήνας του Βόλου στη Γεωργία.

 

Συζήτησαν για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις προοπτικές κάθε τοπικού πυρήνα.

 

Αποφάσισαν για την πραγματοποίηση της 2η Διεθνούς Συναντήσεως και θέματα που θα διαπραγματευθούν σ’ αυτήν.

 

Συντονιστική συνάντηση των πυρήνων των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»

 

Το Σάββατο 3 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον Πειραιά και του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτη Βελεσσών κ. Ιωάννη από το κράτος των Σκοπίων.

 

Έγινε σύντομη αναφορά των προβλημάτων αλλά και των δράσεων του κάθε πυρήνα και προτάθηκαν κάποιες μέθοδοι που θα βοηθήσουν στην καλύτερη συνεργασία των πυρήνων, ενώ προγραμματίστηκαν οι κοινές δραστηριότητες των πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης” μέχρι το τέλος του 2004:

 

4η Διεθνής Συνάντηση «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ»
Η 4η Διεθνής Συνάντηση των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2004. Περίπου 100 γιατροί και φίλοι των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους αντιπροσώπους των πυρήνων από τα Βράνια της Σερβίας, το Ρουστάβι και την Τιφλίδα της Γεωργίας, την Βάρνα της Βουλγαρίας, το Μοναστήρι των Σκοπίων, συμμετείχαν στο Συνέδριο γιατροί εκπρόσωποι του Οικουμενικου Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Πολωνίας, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Ιερών Μητροπόλεων Χόνγκ – Κόνγκ και Άπω Ανατολής, Αλεξανδρουπόλεως, Αττικής, Ιερισσού, Καισαριανής, Νεαπόλεως, Κοζάνης, Σερρών, Σύρου, Φλωρίνης, Ρεθύμνης, καθώς και ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».

Οι εισηγήσεις του Συνεδρίου με θέμα: «Ο κόσμος: Περιτύλιγμα ή Σάρκα; Διλήμματα για την Ιεραποστολή με τον τρόπο του Χριστού» και «Οικονομούμε ή Δικαιολογούμε τον ασθενή μας» αναπτύχθηκαν από τον Δρ. Θεολογίας και πτυχιούχο Νομικό, καθηγητή της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών κ. Παπαθανασίου Αθανάσιο και τον Πλαστικό Χειρουργό, Διευθυντή Κρανιογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Θεραπευτηρίου Υγεία Αθηνών κ. Λαζάρου Σπυρίδωνα αντίστοιχα.

Τα Θέματα που επεξεργάστηκαν οι Σύνεδροι στις ομάδες εργασίας ήταν:
1). Δραστηριοποίηση και χρησιμότητα τής Οργάνωσης κατά την περίοδο της Ειρήνης.
2). Μπορούν οι «Γιατροί της Αγάπης» να συμβάλουν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Ορθόδοξων λαών;
3). Τα θέματα, με τα οποία κατά καιρούς ασχολούνται οι «Γιατροί της Αγάπης», άλλοτε ενδιαφέρουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες και άλλοτε τις φτωχότερες. Πρέπει να υπάρχει μια ισομέρεια ή ανάλογα με τις συγκυρίες;
4). Οι «Γιατροί της Αγάπης» ως σύμβουλος της Εκκλησίας επί ιατρικών θεμάτων.
5). Εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών στην Εξωτερική Ιεραποστολή.

Από τις άμεσες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Συνέδριο είναι η έναρξη προγραμμάτων μετεκπαίδευσης ιατρών μέσω ανταλλαγών, μεταξύ Νοσοκομείων, στα οποία εργάζονται μέλη των πυρήνων «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ». Μάλιστα ο πρώτος που θα εκπαιδευθεί θα είναι ένας χειρουργός από την Τιφλίδα, που θα εξοικειωθεί με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Ακόμα, αποτέλεσμα της Συναντήσεως υπήρξε η προσπάθεια εξασφάλισης του αναγκαίου κεφαλαίου για την λειτουργία ενός συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας, που θα σιτίζει 200 άτομα ημερησίως. Τέλος, ένας ακόμη καρπός του Συνεδρίου, είναι η σύσταση ενός νέου πυρήνα στην Αλεξανδρούπολη, όπου το Φεβρουάριου του 2005, με τη βοήθεια του Θεού, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Συντονιστική Προσυνάντηση.

Πορίσματα Ομάδων Εργασίας 4ης Διεθνούς Συναντήσεως Ιατρών Αγάπης

 

Β . Οι εκτός Ελλάδος Δραστηριότητές μας

Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Σερβία:

 

 

 

 

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 αποστολές με ανθρωπιστική βοήθεια, (τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, είδη ρουχισμού), με προορισμό τα Βράνια της Σερβίας.

 

Η Πρώτη από αυτές έγινε κατά τη διάρκεια και οι υπόλοιπες μετά τους βομβαρδισμούς.

 

Τον Ιούλιο του 2003 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη αποστολή Ιατροφαρμακευτικού υλικού συνολικής αξίας 250.000 $, προερχόμενο από δωρεά από την Αμερική και παραδόθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νίς για την κάλυψη αναγκών των τοπικών Ιατρικών Κέντρων.

 

Ανθρωπιστικές Αποστολές στη Γεωργία :

 

1η Αποστολή (12- 24 Οκτωβρίου 2000) :

 

35 μέλη, φίλοι, και υποστηρικτές των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο συμμετείχαν στη Δωδεκαήμερη Αποστολή στη Γεωργία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επικοινωνήσαμε με τους Έλληνες της Γεωργίας και συμμετείχαμε στην σύσταση του 3ου πυρήνα “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” στο Ρουστάβι.

 

2η Αποστολή (1-2 Μαρτίου 2001) :

 

8 μέλη των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά, συνόδευσαν και παρέδωσαν 15 τόνους τροφίμων στον πυρήνα του Ρουστάβι.

 

Επισκέφθηκαν το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο “Ιπποκράτης” όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα επιστημονικής συνεργασίας, καθώς και για τις προϋποθέσεις σύστασης ενός νέου πυρήνα στην Τιφλίδα.

 

Η παραπάνω Αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που προσέφερε για το σκοπό αυτό ένα αεροσκάφος C -130.

 

Αποστολή Ιατροφαρμακευτικού Υλικού στο Ιράκ :

 

Με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ ήταν αδύνατο να μην δραστηριοποιηθούν οι “ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ”. Αμέσως λοιπόν, άρχισαν την συγκέντρωση Ιατροφαρμακευτικού Υλικού που προωθήθηκε στην εμπόλεμη περιοχή σε συνεργασία με το Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο “Γιατροί της Καρδιάς”.

 

2η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” :

 

Πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Βρανίων της Σερβίας από τις 13 έως τις 15 Ιουλίου 2001. 35 μέλη και φίλοι των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και τον Πειραιά συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκτός από τους Συνέδρους από διάφορες πόλεις της Σερβίας υπήρχαν αντιπροσωπείες από τη τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία και την Φιλανδία.

 

Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν:

 

 

  • Σύνδρομο Κοσόβου – Βαλκανίων. Περιβαλλοντική καταστροφή στο Σερβικό και το ευρύτερο Βαλκανικό περιβάλλον.
  • Εκτρώσεις και Δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις διάφορες χώρες και θρησκευτικές κοινότητες των Βαλκανίων. Κίνδυνοι και προοπτικές. Η ορθόδοξη πρόταση.
  • Εξελίξεις και πρόοδοι της Ιατρικής της Αναπαραγωγής. Γενετικές επεμβάσεις και κίνδυνοι από την αλόγιστη χρησιμοποίηση αυτών – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των “Γιατρών της Αγάπης”.
  • Καλύτερη οργάνωση – Πολυκεντρική συνεργασία – Επέκταση Θεσμού – Καλύτερη ενημέρωση λαών και ιατρικών φορέων.
  • Βραχείες εισηγήσεις πεπραγμένων των ήδη λειτουργούντων πυρήνων “Γιατρών της Αγάπης 

     

    Προσυνάντηση για την προετοιμασία της 

    Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”: 

    Εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Βράνια της Σερβίας στις 2 Μαρτίου 2002 για το συντονισμό και οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως που θα λάβει χώρα στην Βάνα της Βουλγαρίας, το Σεπτέμβριο του 2002. 

    Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των Μητροπόλεων που έχουν υιοθετήσει το θεσμό των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”, για θέματα νεότητας και θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση των γυναικών στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. 

    3η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” : 

    Πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2002. Αντιπροσωπεία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και εκπρόσωποι διαφόρων Μητροπόλεων και φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ σημαντικό γεγονός ήταν η παρουσία των Μητροπολιτών Νευροκοπίου κ.κ. Ναθαναήλ και του Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη που αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν το θεσμό και θα συντονίσουν την σύσταση νέων πυρήνων στις περιφέρειές τους. 

    Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν: 

  • Η επίδραση της Ορθοδόξου Πίστεως στην σωματική και ψυχική Υγεία του Ανθρώπου. ­
  • Εξελίξεις και πρόοδοι των Μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής της Αναπαραγωγής – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των Γιατρών της Αγάπης.
  • Στεφανιαία Νόσος: από τις μη φαρμακολογικές μεθόδους στην μεταμόσχευση καρδιάς.
  • Νέοι και η “Ασθένεια” της Εξάρτησης. 

     

    Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό : 

    (23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) : 

    Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη. 

    Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM : 

    ( 18 Σεπτεμβρίου 2004) : 

    Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό. 

    Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:(Ιανουάριος 2005)

    Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

    Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

    (Φεβρουάριος 2005)

    Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

    2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

    (29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

    Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

    Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
    1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

    2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

    3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

    4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

    5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

    6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

    7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

    Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

    Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

 

 

Προσυνάντηση για την προετοιμασία της

 

Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”:

 

Εκπρόσωποι των λειτουργούντων πυρήνων των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” συμμετείχαν στις εργασίες της Προσυνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Βράνια της Σερβίας στις 2 Μαρτίου 2002 για το συντονισμό και οργάνωση της Τρίτης Διεθνούς Συναντήσεως που θα λάβει χώρα στην Βάνα της Βουλγαρίας, το Σεπτέμβριο του 2002.

 

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εκπροσώπων των Μητροπόλεων που έχουν υιοθετήσει το θεσμό των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ”, για θέματα νεότητας και θέματα που αφορούν την δραστηριοποίηση των γυναικών στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

 

3η Διεθνής Συνάντηση “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” :

 

Πραγματοποιήθηκε στην Βάρνα της Βουλγαρίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2002. Αντιπροσωπεία των “ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ” από το Βόλο και εκπρόσωποι διαφόρων Μητροπόλεων και φορέων από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιο συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ σημαντικό γεγονός ήταν η παρουσία των Μητροπολιτών Νευροκοπίου κ.κ. Ναθαναήλ και του Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννη που αποφάσισαν ότι θα στηρίξουν το θεσμό και θα συντονίσουν την σύσταση νέων πυρήνων στις περιφέρειές τους.

 

Τα Θέματα του Συνεδρίου ήταν:

 

 

  • Η επίδραση της Ορθοδόξου Πίστεως στην σωματική και ψυχική Υγεία του Ανθρώπου. ­
  • Εξελίξεις και πρόοδοι των Μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής της Αναπαραγωγής – Όφελος και κόστος από την αναμενόμενη κλωνοποίηση του ανθρώπου. Θέση των Γιατρών της Αγάπης.
  • Στεφανιαία Νόσος: από τις μη φαρμακολογικές μεθόδους στην μεταμόσχευση καρδιάς.
  • Νέοι και η “Ασθένεια” της Εξάρτησης. 

     

    Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό : 

    (23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) : 

    Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη. 

    Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM : 

    ( 18 Σεπτεμβρίου 2004) : 

    Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό. 

    Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:(Ιανουάριος 2005)

    Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

    Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

    (Φεβρουάριος 2005)

    Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

    2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

    (29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

    Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

    Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
    1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

    2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

    3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

    4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

    5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

    6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

    7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

    Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

    Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

 

 

Αποστολή Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

 

(23 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2003) :

 

Μία ομάδα αποτελούμενη από δύο ιατρούς (έναν χειρουργό και έναν γενικό ιατρό) και έναν κληρικό επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Κανάγκα του Κογκό. Πραγματοποίησαν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς και χειρουργικές επεμβάσεις. Έδωσαν διαλέξεις ενημερώνοντας τους ανθρώπους σε θέματα υγιεινής και πρόληψης ασθενειών, ενώ τέλος παρείχαν κάθε δυνατή ψυχολογική στήριξη.

 

Συμετοχή στην Ίδρυση Πυρήνα στο Μοναστήρι – FYROM :

 

( 18 Σεπτεμβρίου 2004) :

 

Κατόπιν προσκλήσεως του Πατριαρχικού Εξάρχου της Σερβικής Εκκλησίας στο κράτος των Σκοπίων, Μητροπολίτου Βελεσσών κ. Ιωάννου, αντιπροσωπία των “Γιατρών της Αγάπης” από το Βόλο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας, παραβρέθηκε στην τελετή συστάσεως του νέου πυρήνα στο κράτος αυτό.

 

Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους σεισμοπαθείς της Νοτιοανατολικής Ασίας:

(Ιανουάριος 2005)

Στην πάνδημη προσπάθεια για την ενίσχυση των πληθυσμών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επλήγησαν από τα καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα, συμμετείχαν και οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ». Ανθρωπιστική Βοήθεια αποτελούμενη από τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό κ.λ.π. συγκεντρώθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και μέσω της Μ.Κ.Ο. της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» προωθήθηκε στην εμπερίστατη περιοχή. Παράλληλα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διέθεσε το ποσό των 40.000 € που είχε συγκεντρωθεί για την ενίσχυση των πληγέντων, στην αγορά κλινοσκεπασμάτων και σκηνικού υλικού.

Λειτουργία συσσιτίου στο Ρουστάβι της Γεωργίας:

(Φεβρουάριος 2005)

Ικανοποιώντας το αίτημα του πυρήνα των «ΓΙΑΤΡΩΝ της ΑΓΑΠΗΣ» από το Ρουστάβι της Γεωργίας, οι «ΓΙΑΤΡΟΙ της ΑΓΑΠΗΣ» του Βόλου, ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν τους πόρους για την ετήσια λειτουργία ενός συσσιτίου που θα σιτίζει 100 ανθρώπους ημερησίως. Για το σκοπό αυτό οργάνωσαν μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, την ορχήστρα «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ» και τον γνωστό καλλιτέχνη κ. Πέτρο Γαϊτάνο.

2η Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στην Κανάγκα του Κογκό :

(29 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2005)

Στις 29 Μαρτίου 2005, ένας κληρικός και τρεις γιατροί (ένας χειρουργός, ένας παθολόγος και ένας μαιευτήρας – γυναικολόγος) αναχώρησαν από την Αθήνα και έφτασαν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κινσάσα πρωτεύουσα του Κονγκό. Μετά από συνάντηση με τις Ελληνικές Προξενικές αρχές και αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες και τις ανάγκες στην περιοχή όπου θα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, μετέβησαν στην Κανάγκα συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο, ο οποίος αποτελούσε τον επιτόπιο διαχειριστή του προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας τους στην Κανάγκα ανέλαβαν την πραγματοποίηση του σχεδιασθέντος προγράμματος δεδομένου ότι το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιο διαθέτει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο ιατρείο στο οποίο διακονούν εθελόντριες αδελφές νοσοκόμες από την Ελλάδα, ενώ χάρη στην εξαιρετικά οργανωμένη προβολή του προγράμματος από τον Σεβασμιώτατο η υποδοχή και η αποδοχή που τους επιφυλάχθηκε απ’ όλους τους φορείς υπήρξε μοναδική. Ο Κυβερνήτης του Κασάι, ο Δήμαρχος της πόλης, η διεύθυνση και οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου καθώς και το ιατρικό προσωπικό ιδιωτικών Κλινικών υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τα μέλη της αποστολής, παρείχαν κάθε δυνατό μέσο για την διευκόλυνση του έργου τους, συνεργάστηκαν άψογα μαζί τους, ζήτησαν να ενημερωθούν και να διδαχθούν από τους ειδικούς ιατρούς πάνω σε θέματα της ειδικότητάς τους, ενώ στο τέλος παρακάλεσαν για μια μονιμότερη και τακτικότερη συνεργασία.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κανάγκα:
1. Συνολικά εξετάσθηκαν περί τους εξακόσιους (600) ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν το ιατρείο της Ιεραποστολής. Καθημερινά εξυπηρετούνταν 30 – 40 ασθενείς. Σε άλλους προσφέρονταν η αναγκαία φαρμακευτική αγωγή, από τα φάρμακα της Ιεραποστολής που προσφέρονται δωρεάν, σε άλλους δίνονταν χρήματα για τις αναγκαίες εξετάσεις, άλλοι παραπέμπονταν στο Νοσοκομείο, ενώ καθημερινά σχεδόν παρουσιάζονταν ανάγκη άμεσης μετακομιδής στο Νοσοκομείο. Για τον σκοπό αυτό προσφέρεται το ασθενοφόρο.

2. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα Νοσοκομεία της πόλης, ιδιωτικές κλινικές και κρατικό Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα ο Χειρουργός και ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κάθε μέρα μετά το πρωινό δίωρο που αφιέρωναν στο ιατρείο της Ιεραποστολής επισκέπτονταν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

3. Πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς, χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ παράλληλα τα μέλη της αποστολής ενημέρωναν τους γιατρούς για τις σύγχρονες τεχνικές και αποτελεσματικότερες μεθόδους.

4. Εκπαιδεύτηκαν οι τοπικοί γιατροί στη χρήση του σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων. Το μηχάνημα, προσφορά κάποιας εταιρείας, ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνταν γιατί οι γιατροί ήταν ανεκπαίδευτοι.

5. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές διαλέξεις για θέματα ατομικής υγιεινής στα παιδιά των σχολείων της Ιεραποστολής, περίπου 1.000 μαθητές καθώς και στις μητέρες των παιδιών.

6. Ο ιερέας – μέλος της αποστολής σε καθημερινές επισκέψεις στα σχολεία μιλούσε με τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα και νουθετώντας τα για την πνευματικής τους πρόοδο και καλλιέργεια ενισχύοντας το φρόνιμα και το ηθικό τους. Ανάλογη επικοινωνία είχε και με τους μεγαλύτερους στην ηλικία που επισκέπτονταν καθημερινά την Ιεραποστολή.

7. Κατά την παραμονή της ομάδος στην Κινσάσα, λίγο πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα, δέχθηκαν την φιλοξενία του Έλληνα Πρέσβη που εκείνες τις ημέρες είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, συναντήθηκαν με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας και επέβλεψαν τον εξοπλισμό του ασθενοφόρου που εκείνες τις ημέρες ετοιμάζονταν, προσδιορίζοντας παράλληλα τις προδιαγραφές του.

Η επιστροφή της ομάδος πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2005 και στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για τα Μ.Μ.Ε. μέσω της οποίας τα μέλη της αποστολής έκαναν παρουσίαση του προγράμματος στο κοινό του Βόλου.

Τέλος, στις 9 Ιουνίου 2005, παραδόθηκε στο Ιεραποστολικό κλιμάκιο το ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μεταφοράς ασθενών που παρουσιάζονται.

Related posts