23 Νοεμβρίου, 2024

Τιμήθηκε στο Βόλο η μνήμη των Ορθοδόξων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος – Μνημόσυνο του αιχμαλώτου στο Νταχάου Δημητριάδος Δαμασκηνού

Τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού Δαμασκηνό Χατζόπουλο, τον από Τριφυλίας & Ολυμπίας, τίμησε σήμερα η Τοπική μας Εκκλησία, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία είναι εφέτος αφιερωμένη από την Μητρόπολή μας στη θυσία χιλιάδων Ορθοδόξων Χριστιανών στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης των Ναζί. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός (1957-1967), κορίνθιος στην καταγωγή, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές και οδηγήθηκε στα στρατόπεδα της φρίκης, στην Ιταλία και στη Γερμανία, από το 1942 έως το 1945, με αποκορύφωμα την αιχμαλωσία του στο Νταχάου, με αριθμό 57754, απ’ όπου απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1945 από τους Συμμάχους.

Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Πανιερ. Επισκόπου Πάκρατς & Σλαβονίας κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Σερβίας), ενώ συλλειτούργησαν πλειάδα Κληρικών μας, χειροτονηθέντων από τον αείμνηστο Δημητριάδος Δαμασκηνό. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και πλήθος πιστών.

 

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «σήμερα θα  μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα όχι μόνο των Εβραίων συμπατριωτών μας, αλλά και των Χριστιανών, που μαρτύρησαν στα χέρια των Ναζί». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά του Μητροπολίτου Ιωακείμ στη διάσωση της Εβραϊκής κοινότητας του Βόλου, κατά την Κατοχή, καθώς και στο διάδοχό του Δαμασκηνό, ο οποίος φυλακίστηκε στον φρικτό τόπο του μαρτυρίου, στο Νταχάου. Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την στολή της αιχμαλωσίας του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, που κόμισε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και εξετέθη στο κέντρο του Ναού και θυμίζει μέχρι σήμερα το μαρτύριο του Ιεράρχου. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «το να έχουμε σήμερα ανάμεσά μας την στολή της αιχμαλωσίας του προκατόχου μας, όλους μας συγκινεί, γιατί οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νεώτεροι διδάσκονται τί συμφορά έφερε στον κόσμο ο ναζισμός. Ευχόμαστε, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ!».

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος τόνισε την ταύτιση της Ελληνικότητας με την Ορθόδοξη πίστη και επεσήμανε ότι «χωρίς εθνικιστικές και άλλες προεκτάσεις, καυχόμαστε γιατί είμαστε Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επειδή, αυτή την αλήθεια μετέφερε στα πέρατα του κόσμου η Εκκλησία μας… Γι’ αυτό οι Κληρικοί μας πρωτοστατούσαν ανέκαθεν και στα Εθνικά ζητήματα, όχι για να υποκαταστήσουν τους αρμοδίους αιρετούς άρχοντες, αλλά για να είναι δίπλα τους και να θυμίζουν ότι είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί κι έτσι κινούμεθα και άρα, αν θέλετε να εκφράζετε αυτόν τον λαό, πρέπει να τον εκφράζετε με αυτή την συνείδηση, διαφορετικά ποια Ελλάδα διοικείτε, ποια Ελληνική σκέψη εισφέρετε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Διονύσιος παρατήρησε ότι «η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε για να θυμόμαστε ότι Ορθόδοξοι Κληρικοί, με οικουμενικό πνεύμα, αγκάλιασαν όλους τους ανθρώπους, όλων των θρησκευτικών πίστεων, των γλωσσών και των πολιτισμών, σε καιρούς μεγάλης δοκιμασίας. Δύο απ’ αυτούς διετέλεσαν Μητροπολίτες Δημητριάδος, ο Ιωακείμ και ο Δαμασκηνός, που ταλαιπωρήθηκαν, διώχθηκαν, τιμωρήθηκαν, κι έφυγαν προδομένοι από ανθρώπους. Ιδίως ο Δαμασκηνός, μαζί με τους μετέπειτα Μητροπολίτες Τρίκκης Διονύσιο και Κυθήρων Μελέτιο, φυλακίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Γι’ αυτό η συγκίνησή μας είναι μεγάλη…». Σημείωσε, επίσης, εμφαντικά, ότι «καλώς τιμάται η μνήμη του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης δεν υπήρξαν μόνον Εβραίοι, αλλά και Χριστιανοί και μάλιστα Ορθόδοξοι. Έτσι, όλοι μαζί θυμόμαστε και διακηρύττουμε ΠΟΤΕ ΠΙΑ». Τέλος, ο κ. Διονύσιος στρέφοντας τον λόγο του στον αείμνηστο Δαμασκηνό, ζήτησε συγγνώμη για όσα υπέστη «και από εκκλ/κούς και πολιτικούς και στρατιωτικούς, επιλήσμονες των καθηκόντων τους».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Δαμασκηνού και ο κ. Διονύσιος προσέφερε στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ένα Εγκόλπιο του Μακαριστού Προκατόχου του. Από τη μεριά του ο Επίσκοπος Πάκρατς & Σλαβονίας κ. Ιωάννης, προσέφερε τεμάχια Ιερών Λειψάνων των 700.000 Ορθοδόξων Σέρβων, που μαρτύρησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Γιασένοβατς στην Κροατία από τους Κροάτες Ναζί, την περίοδο 1941-1945.

Related posts