14 Ιουνίου, 2024

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ Ζαγορά, 4 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΚΡΑΤΙΑΣ

κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Ζαγορά, 4 Σεπτεμβρίου 2016

 

 

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

 

Με αισθήματα ιδιαιτέρας χαράς και τιμής σας υποδεχόμαστε σήμερα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς και στην τοπική μας Εκκλησία.

Η παρουσία σας, του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και συμβόλου ενότητας της χώρας μας, εδώ στην Ζαγορά του Πηλίου, περιποιεί εξέχουσα τιμή στον τόπο μας και τους κατοίκους του. Ο λόγος της επισκέψεώς σας είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο της ιδρύσεως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Στις εκδηλώσεις της επετείου αυτής συμμετέχει και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, διά του σχετικά νέου Φορέα Πολιτισμού της, που φέρει την επωνυμία «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ». Η «Μαγνήτων Κιβωτός» έχει αφιερώσει το παρόν έτος 2016 σε μία πολιτισμική θεματική ενότητα, που φέρει τον τίτλο: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων». Αυτό τον πολιτισμό των γεύσεων υπηρετεί εδώ και έναν αιώνα ο ιστορικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, Συνεταιρισμός που αποτελεί όχι μόνο ένα οικονομικό και εμπορικό μέγεθος της περιοχής μας, αλλά και ένα σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού της.

Γνωρίζετε ασφαλώς, κύριε Πρόεδρε, ότι βρίσκεστε σ’ έναν τόπο, όπου το μοναδικό φυσικό κάλλος αμιλλάται τα πολιτιστικά επιτεύγματα των κατοίκων του. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία και ανεκτίμητη προσφορά στο Έθνος. Ένα τόπο που γνώρισε εξαιρετική οικονομική και πνευματική άνθιση στην ύστερη Τουρκοκρατία και ανέδειξε σπουδαίες μορφές της νεότερης ιστορίας μας. Ας αναφέρουμε μόνο μία σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα, τον ζαγοριανό Οικουμενικό Πατριάρχη Καλλίνικο τον Γ’. Άλλωστε ο υπέροχος Ιερός Ναός, στον οποίο βρισκόμαστε, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον διάκοσμο και τα κειμήλιά του, όπως και τόσοι άλλοι Ναοί του Πηλίου, είναι καρπός και συνάμα τεκμήριο της γενικότερης αυτής άνθισης και ακμής.

Ο λόγος, βέβαια, της επισκέψεώς σας σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι η Ζαγορά δεν έχει μόνο ένα λαμπρό παρελθόν, αλλά ότι διαθέτει και ένα δυναμικό παρόν και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον, αξιοποιώντας την παράδοση, την κληρονομιά και τα διδάγματα της σημαίνουσας ιστορίας της.

Ένα από τα διδάγματα, που και η ιστορία της Ζαγοράς καταδεικνύει, είναι η αγαστή και γόνιμη συμπόρευση Εκκλησίας και Έθνους. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τον καταλυτικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Παλινόρθωση του Έθνους. Eίναι, όμως, ανάγκη σήμερα, (που τίθεται εκ νέου το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας), να τονίσουμε ότι ο προσδιορισμός των δυναμικών και όχι στατικών αυτών σχέσεων μπορεί να αφορά την πολιτική διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά όχι συλλήβδην την πολιτισμική και κοινωνική σύνδεση των δύο μεγεθών, δηλαδή του Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, όπως την εκφράζουν με επιτυχή και δοκιμασμένο τρόπο οι υφιστάμενες προβλέψεις του Συντάγματος. Ο πάντοτε αναγκαίος διάλογος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων, αλλά επίσης και τον σεβασμό της διαχρονικής και άρρηκτης σχέσης του ελληνικού λαού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτως ώστε να αποφεύγεται κάθε πόλωση, προερχόμενη ίσως από παλαιές ιδεολογικές αφετηρίες, που θέλει να τραυματίσει αυτή την συμπόρευση.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε ότι και εσείς έχετε πολλάκις τονίσει αυτή την αγαθή συμπόρευση των Ελλήνων με την ορθόδοξη πίστη. Αναγνωρίζετε και τιμάτε ιδιαιτέρως τον ενοποιητικό ρόλο της Εκκλησίας μας, η οποία παραμένει «η μάνα του λαού μας», ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της πολύπλευρης κρίσης. Παράλληλα, σέβεστε και συμβάλλετε στην διεκκλησιαστική πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία, γεγονός που υπογραμμίστηκε με την παρουσία σας στην έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, τον περασμένο Ιούνιο.

Η φωνή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού. Και πράγματι, ο νηφάλιος λόγος σας, οι δηλώσεις σας αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις σας, και μάλιστα επί εθνικών ζητημάτων, αποδεικνύουν ότι ενσαρκώνετε αυτή τη φωνή, επιτελώντας υποδειγματικά το λειτούργημά σας. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον άξιο εγγυητή, όχι μόνο του πολιτεύματός μας, αλλά και της ενότητας του λαού μας, τον Πρόεδρο που χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων, που εκφράζει τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας, που εγγυάται την γόνιμη παρουσία του στο ευάλωτο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο οποίο και ανήκει.

Για τους λόγους αυτούς, η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος, με την ευκαιρία της σημερινής παρουσίας στην Τοπική μας Εκκλησία, αποφάσισε να σας τιμήσει, απονέμοντάς σας την ανώτατη τιμητική της διάκριση, ήτοι τον χρυσούν της Σταυρόν. Μαζί με αυτόν, σας προσφέρουμε και μία εικόνα του τοπικού Αγίου Προστάτου της κωμοπόλεως αυτής, του Αγίου Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου του εκ Ζαγοράς. Σας παρακαλούμε να τα δεχθείτε ως έκφραση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τον σημαίνοντα θεσμικό σας ρόλο αλλά και προς το πρόσωπό σας, για την άξια επιτέλεση του λειτουργήματός σας.

Σας καλωσορίζουμε και πάλι στον τόπο μας, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την παρουσία σας και σας ευχόμαστε ευχάριστη παραμονή στη Ζαγορά αλλά και κάθε παρά Θεού ενίσχυση στην υψηλή αποστολή σας.

Ως ευ παρέστητε, κύριε Πρόεδρε !

Related posts