17 Σεπτεμβρίου, 2024

«Δος ημίν σήμερον»: Μοιράζει αδιάκοπα φαγητό και ελπίδα χωρίς διακρίσεις – Αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

δος-ημίν-σήμερον-μοιράζει-αδιάκοπα-1114899

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο γεύματα έχουν εξασφαλιστεί εδώ και 25 χρόνια από το κέντρο σίτισης του Αγίου Νικολάου Βόλου «Δος Ημίν Σήμερον»

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου βρίσκουν καθημερινά καταφύγιο εκατοντάδες εμπερίστατοι άνθρωποι, ζητώντας οικονομική ενίσχυση και τροφή, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωση είτε για τον εαυτό τους είτε για τις οικογένειές τους. Το οικονομικό αδιέξοδο τους οδηγεί κοντά στην εκκλησία, όπου εναποθέτουν τις ελπίδες τους.

Ρεπορτάζ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΥΛΛΑΣ

Σπουδαίο κοινωνικό και ανθρωπιστικό ρόλο τα τελευταία 25 χρόνια διαδραματίζει η Μητρόπολη Δημητριάδος, η οποία στον Μητροπολιτικό της Ναό στεγάζει το κέντρο σίτισης «Δος ημίν σήμερον», το οποίο μέχρι σήμερα έχει διανείμει περισσότερες από ένα εκατομμύριο μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις.

Η κορυφαία αυτή φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, λειτουργεί από το 1999, χάρη στην προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου και την πρωτοβουλία του προϊσταμένου Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Οικονόμου. Στόχος της δράσης αυτής με το που δημιουργήθηκε, ήταν να υπάρξει μία συνέχεια της μεγάλης παράδοσης του πολιούχου ναού της πόλης με τα εκτεταμένα λαϊκά συσσίτια από την εποχή της κατοχής και την πρώτη μεταπολεμική περίοδο.

Επιπλέον ανακηρύχθηκε κορυφαία φιλανθρωπική και κοινωνική δραστηριότητα για το 1999 στο Νομό Μαγνησίας και βραβεύτηκε από το Υπουργείο Υγείας και την Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ανταπεξέρχεται παντός καιρού

Το «Δος ημίν σήμερον» είναι πανταχού παρών όλες τις ημέρες του χρόνου και πέρα από τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που δέχεται καθημερινά, προστίθενται κι άλλοι άνθρωποι από τις υπόλοιπες ενορίες τα σαββατοκύριακα, τις γιορτές και την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα σπίτια γαλήνης παραμένουν κλειστά. Ο αριθμός των εμπερίστατων ανθρώπων δεν μειώθηκε μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης. Σε δύσκολες περιόδους που ακολούθησαν όπως του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας και των μεγάλων καταστροφών από τις κακοκαιρίες, δοκιμάστηκαν τα αντανακλαστικά του κέντρου σίτισης, ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετά να το εμποδίσουν να προσφέρει απρόσκοπτα το σημαντικό ανθρωπιστικό του έργο. «Η Μητρόπολη μετά τις δύο πλημμύρες έδρασε ταχύτατα, καθώς τα περισσότερα σπίτια γαλήνης των ενοριών υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ενώ κάποια τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης, τον πρώτο καιρό μετά τις καταστροφές, ετοιμάζονταν πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού, οι οποίες διανέμονταν στις ενορίες. «Εδώ στον Άγιο Νικόλαο δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα από τις πλημμύρες, οπότε η λειτουργία του συσσιτίου δεν κλονίστηκε ούτε μία μέρα. Πάντως ήταν μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία συν Θεώ την έφερε εις πέρας», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

π. Επιφάνιος Οικονόμου:
Ακόμα και μετά τα έντονα χρόνια της κρίσης, οι άνθρωποι εξακολουθούν να δοκιμάζονται, οπότε το έργο της Εκκλησίας είναι να θεραπεύσει πάσης φύσεως προβλήματα

Η πανδημία έφερε αλλαγές

Στο ξεκίνημά του το 1999, το κέντρο σίτισης είχε δύο επαγγελματίες εμμίσθους μάγειρες και περίπου 80 εθελόντριες γυναίκες, οι οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους εναλλάξ σε ομάδες. Από την περίοδο του κορονοϊού ωστόσο έχουν γίνει αλλαγές, με τους ανθρώπους να μην γευματίζουν πλέον εντός του ιερού ναού, αλλά λαμβάνουν τις μερίδες τους έτοιμες σε πακέτο. Οι νέες συνθήκες έφεραν και την μείωση των εθελοντών, καθώς πλέον δεν χρειάζεται ο ίδιος αριθμός προσωπικού προκειμένου να φέρει εις πέρας τις εργασίες. Πλέον υπάρχουν έξι γυναίκες, οι οποίες έρχονται σχεδόν καθημερινά και πλαισιώνουν τους δύο επαγγελματίες μάγειρες, αλλά και αρκετοί άνδρες, οι οποίοι μεταφέρουν προμήθειες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βοηθώντας στις παρασκευαστικές διαδικασίες του φαγητού. Το κέντρο σίτισης λειτουργεί καθημερινά από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ.

Προμήθειες που προσφέρει ο κόσμος στο κέντρο σίτισης, από τις οποίες φτιάχνονται τα φαγητά

Δεν γίνονται διακρίσεις

Ο π. Επιφάνιος εξηγεί ότι ο Άγιος Νικόλαος αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Προσφέρει βοήθεια σε φτωχούς, γέροντες, μοναχικούς, αποφυλακισμένους, αλλοδαπούς, ανέργους, φοιτητές, άστεγους και κοινωνικά αποκλεισμένους. Διαθέτει άρτιο επαγγελματικό εξοπλισμό και συντηρείται με δωρεές ή προσφορές ειδών διατροφής.

Το μήνυμα του π. Επιφανίου προς τους πολίτες είναι «να ξέρουν ότι στην Εκκλησία θα βρουν παρηγοριά και στήριγμα. Η Εκκλησία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ κανέναν. Οποιος έχει πνευματική ή υλική ανάγκη, ας έρθει εδώ. Ο,τι μπορούμε να προσφέρουμε, θα το προσφέρουμε». Τέλος τόνισε ότι η στήριξη του απλού κόσμου είναι αναγκαία για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής και ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που επί 25 χρόνια προσφέρουν από το υστέρημά τους στον Ναό, βοηθώντας τον να σταθεί σε όλες τις περιστάσεις.

Κωνσταντίνα Τσάντου: Ο εθελοντισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Οσοι επιθυμούν μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας με οποιονδήποτε τρόπο

Δεκαετίες αφιλοκερδούς προσφοράς

Αδιάκοπη βοηθός από την πρώτη κιόλας στιγμή της δημιουργίας του «Δος ημίν σήμερον» και ακούραστη εθελόντριά του μέχρι και σήμερα, είναι η Κωνσταντίνα Τσάντου, η οποία διακονεί στον Αγιο Νικόλαο. Όπως η ίδια επισημαίνει, μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γυναίκες του ναού, νιώθουν πως βρίσκονται σε μία μεγάλη οικογένεια, αντλώντας δύναμη από την ομαδική τους συνεργασία. «Αυτό είναι το νόημα της πίστης μας, να στεκόμαστε δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη και να τους συμπαραστεκόμαστε με κάθε τρόπο, σαν να είναι αδέρφια μας. Η προσφορά και η θυσία για τους άλλους μας προσφέρει αισιοδοξία και ψυχική ανάταση» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Η κα Τσάντου νιώθει ευχαρίστηση και δικαίωση όταν βλέπει τις ανάγκες όσων προσέρχονται στον ναό να ικανοποιούνται, εισπράττοντας από όλους την ευγνωμοσύνη για το φαγητό και την στήριξη που τους προσφέρεται. Ολοκληρώνοντας καταδεικνύει την ανάγκη ο κόσμος να στραφεί ευρύτερα προς τον εθελοντισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «φάρμακο που βελτιώνει τις σχέσεις των ανθρώπων και δίνει παρηγοριά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που κυριαρχεί ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι».

Γιορτάζει 25 χρόνια προσφοράς

Για να τιμηθεί η σημαντική επέτειος των είκοσι πέντε χρόνων λειτουργίας του κέντρου, διοργανώνεται μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού, την Δευτέρα 30/9, στις 8μ.μ., με την ανιδιοτελή συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας «Ιωνία». Η Διαχειριστική Επιτροπή του «Δος Ημίν Σήμερον» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση, στην διάρκεια της οποίας θα γίνει εκτενής αναφορά στην ιστορία του Κέντρου, στην λειτουργία του οποίου συνέβαλαν και συμβάλλουν δεκάδες εθελόντριες γυναίκες, πολλές εκ των οποίων, στην διάρκεια των ετών, έφυγαν από την ζωή, αφήνοντας, όμως, ανεξίτηλο το στίγμα της πολύτιμης προσφοράς τους.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει μια σακούλα τρόφιμα.

Related posts