30 Ιουνίου, 2024

Τελευταια Νεα

Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος στα εγκαίνια του «Συμβουλευτικού Σταθμού Εξυπηρέτησης Πολιτών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

 ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Βόλος, 22 Μαρτίου 2011

 

Πριν από δύο περίπου χρόνια, έκπληκτος ο δυτικός κόσμος παρακολούθησε μία οικονομική κρίση να εισβάλει στη ζωή του, αρχικά με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και έπειτα με το πρόβλημα ελλείμματος και χρέους των ασθενών οικονομικά κρατών. Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι προέβλεψαν τότε ότι το φαινόμενο αυτό που ξεκίνησε από την Αμερική, θα επεκτείνονταν σε άλλες γωνιές της υφηλίου και θα απορρύθμιζε την παγκόσμια οικονομία, ενώ θα επηρέαζε αναπόδραστα κάποια στιγμή και τη χώρα μας, με όλες τις δυσοίωνες συνέπειες που αυτό θα συνεπάγονταν για τους πολίτες της. Και εμείς, αντικρίζοντας τα τεκταινόμενα, αντιληφθήκαμε από τότε την ανάγκη προετοιμασίας της πατρίδος μας για την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Γι  αὐτό και ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας επισημάναμε την αναγκαιότητα της ετοιμότητας των κοινωνικών δομών της Μητροπόλεως. Παράλληλα, δεν παύσαμε να διακηρύσσουμε ότι η διαχείριση τέτοιων δυσκολιών απαιτεί ενότητα, συστράτευση όλων των δυνάμεων και αλληλεγγύη. Σε ότι μας αφορά, μεριμνήσαμε για την αύξηση των Ενοριακών Συσσιτίων απόρων, γνωστών ως Σπιτιών Γαλήνης, και σήμερα αυτά ανέρχονται σε 22, ευρισκόμενα τόσο στην πόλη μας όσο και στην περιφέρεια όπως στον Αλμυρό, το Βελεστίνο, τη Ν. Αχγίαλο, την Αγριά και τη Σούρπη. Ο σκοπός μας ήταν να υπάρχουν οι υποδομές και οι δυνατότητες έτσι, ώστε όταν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, να μπορούμε να εξασφαλίσουμε το πρωταρχικό που είναι η προσφορά ενός ζεστού πιάτου φαγητού σε όσους το στερούνται.

Και δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τους φόβους μας και δικαίωσαν την προπαρασκευή μας. Η κρίση ήλθε και στη χώρα μας και έκανε αισθητή την παρουσία της. Δεν είναι της παρούσης να αναρωτηθούμε πως φτάσαμε έως εδώ, τι έφταιξε, τι λάθη έγιναν. Αυτό που χρειάζεται απερίφραστα να ομολογήσουμε είναι ότι αυτό που σήμερα βιώνουμε ως οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα μιας πνευματικής κρίσης, που κυοφορείται πολλές δεκαετίες στον τόπο μας. Εκφάνσεις της είναι η κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας, διαφάνειας, νομιμότητας και η καθιέρωση της αρχής της πλουτοκρατίας, της αναξιοκρατίας, του εύκολου πλουτισμού, της θρασύτητας, της έλλειψης αλληλοσεβασμού και τόσων άλλων παθογενών συμπεριφορών και καρκινωμάτων στο δημόσιο βίο της χώρας μας.

Ενώπιον αυτής της καταστάσεως, της οποίας τα αίτια ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος επιτρέπουν να αναλύσουμε, όλοι έχουμε ένα χρέος επιτακτικό: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Μπροστά στους ανθρώπους που στενάζουν κάτω από μια οικονομική πολιτική εξαντλητικής λιτότητας, απέναντι στους χιλιάδες άνεργους νέους, που βλέπουν τα όνειρά τους να σωριάζονται, ενώπιον κάποιων συμπολιτών μας που καταρρέουν οικονομικά, απέναντι σ  ὅλους αυτούς έχουμε χρέος συλλογικό να τους οδηγήσουμε από το χώρο της απελπισίας στην ελπίδα, από την αποξένωση της μοναξιάς στην επανεύρεση της ομοψυχίας και της ενότητας, από την κόλαση «του άλλοι να κατέχουν και άλλοι να στερούνται» στην αλληλοπροσφορά, τη στήριξη, την αλληλεγγύη.

Αυτός ο λαός έχει στην παρούσα στιγμή την ανάγκη μας. Αγωνίζεται να επιβιώσει, αγόγγυστα, και με μία υποδειγματική πειθαρχία που εκπλήττει όλους θετικά. Πριν οι αντοχές εξαντληθούν, είναι καθήκον μας, Εκκλησία και πολιτεία, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση, να συνεργασθούμε μ  ἕνα και μοναδικό σκοπό: τη στήριξη και την ενίσχυση όλων όσοι σήμερα πλήττονται από την παρούσα οικονομική κρίση.

Αυτό το μήνυμα προήλθε και μέσα από τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στην τακτική της σύγκληση τον περασμένο Οκτώβριο ασχολήθηκε με το ζήτημα της οικονομικής κρίσεως, αναζητώντας τρόπους και προτάσεις συμπαράστασης και ενίσχυσης εκ μέρους της ποιμαίνουσας Εκκλησίας.

Με γνώμονα όλα τα ανωτέρω και διακατεχόμενοι από αγωνία γι  αὐτό το λαό που και εμείς διακονούμε, λάβαμε την απόφαση να απευθύνουμε πρόσκληση συνεργασίας σε φορείς της πόλεώς μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου θεσμού που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή συμβουλών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρώτο  βήμα  για την υλοποίηση  αυτού του  στόχου έγινε την  Πέμπτη 10  Φεβρουαρίου σε μία  σύσκεψη που έλαβε χώρα στα  Γραφεία της  Μητροπόλεώς μας, με τη  συμμετοχή του  Πρόεδρου του  Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, του Προέδρου του Τεχνικού  Επιμελητηρίου  Μαγνησίας, του  Προέδρου του Φαρμακευτικού  Συλλόγου Βόλου  και εκπροσώπων των Συλλόγων Συμβολαιογράφων, Οικονομολόγων  και Λογιστών και  Φοροτεχνικών. Εκεί για πρώτη  φορά παρουσιάσαμε την ιδέα μας για το «Συμβουλευτικό Σταθμό» που εγκαινιάζουμε σήμερα και προσκαλέσαμε επίσημα τους φορείς να συνεργασθούν για την  πραγμάτωσή του. Η ανταπόκριση ήταν θετική και η ανάληψη  πρωτοβουλιών άμεση και καθοριστική. Ύστερα από γόνιμο διάλογο αποφασίσθηκε ο νέος φορέας να ονομασθεί «Συμβουλευτικός  Σταθμός  Υποστήριξης Πολιτών». Κάθε  λέξη του ερμηνεύει και  αποκωδικοποιεί την πρόθεση  και το σκοπό αυτής της προσπάθειας. Η δωρεάν παροχή  συμβουλών, σε ένα ειδικό διαμορφωμένο χώρο, όπου θα καταφεύγουν όσοι πολίτες το έχουν ανάγκη, με σκοπό την  υποστήριξή τους.

Και ο Θεός μας επεφύλαξε και μια ακόμη δωρεά. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κατέθεσε την πρόταση της δημιουργίας του πρώτου «Κοινωνικού Φαρμακείου». Πρόκειται για ένα θεσμό που σκοπό έχει την προσφορά Φαρμάκων οικιακής χρήσης σε απόρους  και αναξιοπαθούντες  συμπολίτες μας,  καθώς και την  ανακύκλωση των ληγμένων  φαρμάκων.

Αν η πρώτη αυτή  συνάντηση έθεσε τις σταθερές βάσεις για τη  δημιουργία των δύο νέων αυτών δράσεων, η  δεύτερη  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου όρισε όλους τους όρους της συνεργασίας των ως άνω φορέων  για το σκοπό αυτό, ενώ προστέθηκαν ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος  Βόλου.

Στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκε ο κάθε Σύλλογος  να ορίσει το σώμα εθελοντών καθώς και τους όρους και το όριο της  παροχής συμβουλών προς τους πολίτες, σύμφωνα με την  κείμενη νομοθεσία. Ως έδρα του «Συμβουλευτικού  Σταθμού Υποστήριξης Πολιτών» και του «Κοινωνικού Φαρμακείου» επελέγη το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο χώρος που σήμερα πραγματοποιείται αυτή η τελετή, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας και όπου χτυπά η καρδιά του Φιλανθρωπικού Έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ακόμη, ορίσθηκαν οι ημέρες και οι ώρες όπου ο κάθε σύλλογος δια του εθελοντού εκπροσώπου του, θα παρέχει συμβουλές σε πολίτες που ανήκουν σε κοινωνικές ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι όροι λειτουργίας του «Κοινωνικού Φαρμακείου». Με την ευκαιρία αυτή, κάνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να ενισχύσουν τον εμπλουτισμό του «Κοινωνικού  Φαρμακείου», προσφέροντας φάρμακα που δεν έχουν λήξει και δεν χρησιμοποιούνται. Οι Ιεροί μας Ναοί θα αποτελούν χώρους συλλογής των φαρμάκων και βεβαίως ο χώρος εδώ του Πνευματικού Κέντρου. Τεράστια θα είναι και η συμβολή του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Νομού μας, τόσο για τη λειτουργία αυτού του θεσμού όσο και για την προσφορά των φαρμάκων.

Ασφαλώς, με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μας δεν έχουμε την  ψευδαίσθηση  ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα των  συμπολιτών μας η ότι θα αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση στο σύνολό της. Δίνουμε όμως ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Μήνυμα ενότητος, ελπίδος, συνεργασίας και αλληλεγγύης, με την τοπική Εκκλησία να εμπνέει και να ενώνει καθώς και με τους φορείς να προσφέρουν κοινωνικό έργο μακριά από κάθε ίχνος σκοπιμότητος και ιδιοτέλειας. Και οφείλουμε να τονίσουμε ότι και πάλι συνενώνονται διάφοροι Σύλλογοι της πόλης μας για κοινωφελή σκοπό, αναδεικνύουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και καθίστανται πρότυπο σε πανελλήνιο επίπεδο. Ο λαός μας λαμβάνει το μήνυμα ότι έχει κάπου να στηριχθεί,  να ακουμπήσει, να βοηθηθεί.

Συγχρόνως το παρόν εγχείρημα αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση, που φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί και σε άλλα μέρη της πατρίδος μας. Επίσης είναι συγκινητική η προσφορά και άλλων εθελοντών που πληροφορήθηκαν τις δράσεις αυτές και έσπευσαν να τεθούν στη διάθεσή μας.

Φρονούμε ταπεινά ότι η στιγμή αυτή είναι ιστορική για την τοπική μας κοινωνία. Διότι πρωτίστως οι δύο νέοι θεσμοί που εγκαινιάζουμε σηματοδοτούν την απαρχή της συνεργασίας όλων, Εκκλησίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, τόσο για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής κρίσης όσο και για την ύπαρξη δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε συγκυρία. Έτσι αποδεικνύεται η κρίση ως ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η δύναμη κρύβεται στην ενότητα, η χαρά στην προσφορά, ο αληθινός πλουτισμός στο μοίρασμα και την αγάπη. Είναι πλέον ο καιρός να μάθουμε από τα παθήματά μας και να αναζητήσουμε τις λύσεις όχι στη χίμαιρα της οικονομίας και των συστημάτων της αλλά στην αξία του ανθρωπίνου προσώπου, όπως τη διασώζει η ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη αλλά και η ελληνική μας παράδοση. Όταν τα ανακαλύψουμε αυτά, καμιά κρίση δεν θα μπορεί να μας κλονίσει και να μας απελπίσει.

Κατακλείοντας, αισθάνομαι αδήριτη την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά και ολόθυμα τους Προέδρους και τα μέλη όλων των Φορέων και Συλλόγων της περιοχής μας για την αξιέπαινη ανταπόκρισή τους, τη συναντίληψη και συνεργασία, για το γεγονός ότι είναι αντάξιοι του λειτουργήματός τους και των περιστάσεων. Πιστεύουμε ακλόνητα σ αὐτή τη σύμπραξη, συνεργασία και συστράτευση και θα την υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο. Δεν θα κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε ότι η Εκκλησία μας, χωρίς να λοξοδρομεί από την πνευματική κυρίως αποστολή της, συνιστά την ενοποιό δύναμη αυτού του τόπου και τη μάνα αυτού του λαού. Και όταν αυτό παραθεωρείται είναι επιζήμιο για το έθνος και όχι για την ίδια.

Ευχαριστούμε όλους για την παρουσία. Είθε ο Παναγάθος Θεός μας να ευλογήσει αυτή την προσπάθεια και την καρποφορία της και να αντιδωρίζει πλούσια σε όσους συντελούν στην επιτυχία της, τη χάρη και το έλεός Του.

Related posts