Αγαπητοί Σύνεδροι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στον φιλόξενο συνεδριακό χώρο της Τοπικής μας Εκκλησίας, όπου στο προσεχές τριήμερο θα διεξάγεται το 7ο Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών. Εν πρώτοις, συγχαίρω τους συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, την Εταιρεία Ερευνών Μεταλλικών Έργων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι οποίοι επέλεξαν την πόλη μας για την διεξαγωγή του και απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους συμμετέχοντες συνέδρους, από την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό, από την Βόρεια και Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική.
Η θεματική του Συνεδρίου και η επιστημονική εξειδίκευσή του θα μπορούσε κάλλιστα να περιορίσει την επικοινωνία μου αυτή μαζί σας σε ένα τυπικό καλωσόρισμα. Τί θα μπορούσε να πει, άραγε, ένα Εκκλ/κό πρόσωπο σε ειδικούς των μεταλλικών κατασκευών, οι οποίοι, ενδεχομένως, δεν έχουν συνηθίσει την παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Το ερώτημα αυτό βασάνισε και εμένα τον ίδιο και με οδήγησε, τελικά, στο να καταθέσω στην αγάπη σας δύο απλές σκέψεις:
Α. Η ενασχόληση με το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνολογικό αντικείμενό σας, όταν αρνηθεί τον πειρασμό της ανθρώπινης δήθεν παντοδυναμίας, δε μπορεί παρά να ομολογήσει την πίστη και τον θαυμασμό της στον μεγάλο Δημιουργό και Κατασκευαστή του σύμπαντος, τον προ αιώνων Θεό. Εκείνος είναι που, στην πορεία του αέναου χρόνου, επέλεξε να κτίσει τον κόσμο, να δημιουργήσει, να κατασκευάσει το σύμπαν, απειροελάχιστη κουκίδα του οποίου είναι η γη μας. Εκείνος είναι που προίκισε τον κόσμο με ορυκτό και μεταλλευτικό πλούτο, με μοναδικές πρώτες ύλες και φώτισε τα διανοήματα των ανθρώπων για την χρηστή διαχείριση και αξιοποίησή τους. Γι’ αυτό και κάθε επιστημονική πρόοδος, κάθε τεχνολογική ανακάλυψη, κάθε καινούργιο βήμα στον χώρο της γνώσης, είναι μια μοναδική ευκαιρία διείσδυσης στα μυστικά της Θεϊκής σοφίας. Μόνο που η Θεϊκή αυτή δημιουργική σοφία είχε και έχει ένα και μοναδικό κριτήριο: την αγάπη προς τον άνθρωπο και την υλική δημιουργία. Αρνείται την αλόγιστη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, στηλιτεύει τα άνομα οικονομικά συμφέροντα, πονά για την προσβολή της οικολογικής ισορροπίας και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και διδάσκει ότι η γη και τα παραγωγά της, όλων των ειδών, ανήκουν σε όλους και όχι στην ολιγαρχία σκοτεινών συμφερόντων.
Β. Επιλέξατε να πραγματοποιήσετε το Συνέδριό σας σε μια περίοδο ποικίλης δοκιμασίας για την πατρίδα μας. Το προηγούμενο Συνέδριό σας έγινε το 2008. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Η Ελλάδα δεν είναι, πλέον, η ίδια. Ο Ελληνικός λαός υφίσταται μια ισχυρότατη περιπέτεια και δοκιμάζεται κάτω από το βάρος της οικονομικής ύφεσης, των δυσβάστακτων δημοσιονομικών μέτρων, της έλλειψης προοπτικής. Η συνάντησή σας μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα δυνάμεις επιστημονικές και τεχνολογικές που μπορούν να χαράξουν αναπτυξιακή ελπίδα στον τόπο και να συμβάλλουν στην αναγέννησή του. Υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν μοναδική επιστημονική επάρκεια και περιμένουν και θέλουν να εργαστούν με τιμιότητα και αξιοπρέπεια, σ’ ένα πλαίσιο αρχών, κανόνων, αξιοκρατίας, σταθερής νομοθεσίας, αναζητώντας στο πρόσωπο του Κράτους τον εμπνευσμένο σύμμαχο και αρωγό και όχι τον πανικόβλητο καταχραστή χαμένων ελπίδων και οραματισμών.
Η δική σας δημιουργική προσπάθεια στον χώρο της τεχνολογικής ανάπτυξης, που μπορεί συμβάλει στην ανόρθωση της Ελληνικής οικονομίας, έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τον αγώνα της Εκκλησίας μας τούτες τις δύσκολες στιγμές. Στην Εκκλησία μας εν συνόλω, όσο και στη Μητρόπολή μας, εργαζόμαστε να τονώσουμε την πληγωμένη ψυχολογία, να θεραπεύσουμε άμεσες κοινωνικές ανάγκες, να ανορθώσουμε τις χαμένες ελπίδες, να διαφυλάξουμε την κοινωνική ισορροπία και ειρήνη. Δίπλα μας στέκονται όλοι οι κοινωνικοί φορείς του τόπου, μαζί με τους οποίους από πέρσι, συστήσαμε και λειτουργούμε τον πρώτο Συμβουλευτικό Σταθμό Υποστήριξης Πολιτών στην Ελλάδα. Όλοι μαζί, διαφυλάσσοντας την ενότητα, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη μας, εργαζόμενοι με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο και τον λαό μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.
Με αυτές τις λιτές σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην πόλη μας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.