14 Ιουνίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η βία περισσεύει στην εποχή μας» – Γ΄ Χαιρετισμοί στον Άγιο Τρύφωνα Βόλου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Βόλου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην Ακολουθία συμμετείχε πλήθος πιστών, ενώ έψαλε ο Γυναικείος Βυζαντινός Χορός «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της Μουσικολόγου κ. Σεβαστής Μαζέρα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφιέρωσε την Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών στις γυναίκες, που στην εποχή μας έχασαν την ζωή τους, υφιστάμενες μεγάλη βία. «Δυστυχώς, η βία περισσεύει στην εποχή μας», παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος «και μάλιστα, η οικογενειακή, με θύματα, ως επί το πλείστον, τις γυναίκες. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε και εμείς οι Ποιμένες, να γαληνεύουν οι ψυχές, ν’ αντιμετωπίζουν, με σύνεση και ειρήνη τα προβλήματα. Όμως, η επιδεινούμενη εκκοσμίκευση οδηγεί σε πολλή και μεγάλη βία. Γι’ αυτό, σας καλώ σε προσευχή και εργασία ειρήνης και ενότητας μέσα στις οικογένειες. Όμως, πρέπει να καταγγέλλεται η βία, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μην κλείνετε τα μάτια μπροστά σε φαινόμενα βίας, όταν βλέπετε μια γυναίκα να υποφέρει, αλλά απευθυνθείτε στους υπευθύνους, για να λάβουν μέτρα, πριν τα πράγματα οδηγηθούν σε τραγωδίες».

Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τον πόνο της ψυχής του για κάθε ανάλογη περίπτωση, που βλέπει το φως της δημοσιότητας, αλλά και την αυτοκριτική του, για το αν, ως Ποιμένας, έπραξε ό,τι έπρεπε, για να προληφθούν τέτοια γεγονότα. «Είναι, όντως, παράδοξο, στην εποχή της τεχνολογίας και του πολιτισμού, να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αλλά, φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει και χρησιμοποιεί, διαχρονικά, την βία ως έκφραση του εγωισμού του. Εμείς, όμως, σήμερα, χαιρετήσαμε την Παναγία μας, η Οποία εξάλειψε την παράβαση και άνοιξε την θύρα του Παραδείσου. Έγινε το πρόσωπο πάνω στο οποίο αποκαλύφθηκε το θαύμα της αγάπης του Θεού, φέρνοντας τον Χριστό στην γη, ο Οποίος, με την υπερβάλλουσα αγάπη και την θυσία του πάνω στον Σταυρό, δρομολόγησε και πάλι την ζωή μας για τον Παράδεισο για τον οποίο είμαστε πλασμένοι. Ένα πράγμα ζητά από εμάς ο Χριστός, την μετάνοια, να συνειδητοποιήσουμε ότι η αμαρτία μας στερεί την αγάπη και την κοινωνία μαζί Του».

Related posts