02 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» – 3η επίσκεψη στο Πρόγραμμα συναντήσεων & Ανταλλαγής Απόψεων

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι δύο πρώτες συναντήσεις στην Πορταριά και στον Λαύκο, συνεχίζεται το πρόγραμμα συναντήσεων & Ανταλλαγής Απόψεων της Επιτροπής Λειτουργίας του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου» στο Νεοχώρι του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αφορά  στην ενημέρωση των Επαγγελματιών του Τουρισμού της περιοχής από όπου διέρχεται, για να ενημερώσει για τη νέα Εαρινή περίοδο και να ζητήσει απόψεις και προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η δράση αυτή, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα για την γνωριμία και υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής, ξεκίνησε την Τρίτη 12 Μαρτίου από την Πορταριά και το Κεντρικό Πήλιο και συνεχίστηκε την επόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο «Λαγού Ράχη» (Lagou Raxi Country Hotel), όπου φιλοξενήθηκε από την εξαίρετη κυρία Sue Wake.

H συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επαγγελματιών του Τουρισμού ξεπέρασε και την πλέον αισιόδοξη προσδοκία των οργανωτών. Αξίζει κα αναφερθεί ιδιαίτερα η συμμετοχή του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Γιώργου Ζαφείρη, ο οποίος παρευρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις συνεισφέροντας με παρατηρήσεις και προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου αυτού έργου της περιοχής μας. Την παρουσία των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας, Θανάση Δρόσου και Βαγγέλη Σαρακατσάνου, στην Πορταριά, ακολούθησε η συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου, Δημήτρη Ραμματά και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του ιδίου δήμου, Απόστολου Καφετζή.

Στο πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται από τον φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συμμετέχει και συνεισφέρει τα μέγιστα ο Νίκος Μαγγίτσης, συνοδευόμενος από τον Κώστα Παναγιώτου. Περιλαμβάνει δε επισκέψεις σε διάφορα χωριά από τα οποία διέρχεται «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», όπου μάλιστα υποδεικνύονται για στάσεις και διανυκτερεύσεις.

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα από τον Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»,  με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Μετά από τις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023, οι οποίες επέφεραν εκτεταμένες ζημιές και στα μονοπάτια, συνεχίζει να γίνεται μια αναλυτική καταγραφή τους. Οι «Φίλοι των Καλντεριμιών» του Νοτίου Πηλίου και ο Ε.Ο.Σ. συνεχώς συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποκατάστασή τους, αλλά μένουν ακόμη εργασίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» να αποτελέσει ακόμη ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή μας

Επιδίωξη της «Μαγνήτων Κιβωτού» με το πρόγραμμα αυτό είναι, να ενημερώσει και να καταγράψει προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις, προκειμένου να κατοχυρωθεί η  προαγωγή μιας νέας σχέσης των Επαγγελματιών και των πολιτών με «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail),  προστατεύοντας την φύση και αναδεικνύοντας τα μνημεία της περιοχής.

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της υπόδειξης της όλης δραστηριότητας στους επισκέπτες της περιοχής και την απαιτούμενη ευρεία συναίνεση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που λαμβάνει υπόψη την ιστορική φυσιογνωμία και διαχρονική ταυτότητα της περιοχής.

Προσδοκία του όλου εγχειρήματος είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που σέβονται, αγαπούν και μεριμνούν για την άθληση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γνωριμία με το πολιτιστικό απόθεμα, συμμετέχουν, και συνδιαμορφώνουν το σήμερα και την προβολή της περιοχής μας.

Η επόμενη Συνάντηση Ενημέρωσης και Ανταλλαγής απόψεων για το «ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο CERN, που πρόσφατα εγκαινιάστηκε στο Νεοχώρι του Νοτίου Πηλίου  και απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής, δηλαδή Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Πινακατών, Βυζίτσας, Μηλεών, Καλών Νερών και Αφήσου, χωρίς να στερεί το δικαίωμα να λάβουν μέρος και από άλλες περιοχές.

Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί, στην προγραμματισμένη αυτή συνάντηση του Νεοχωρίου η συνεισφορά του προέδρου των Φίλων των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου, Γιάννη Ιατρού, του Κυριάκου Σταθάκη, εφόρου ορειβασίας στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Βόλου, του Κυριάκου Παπαγεωργίου και του Αντώνη Χάλαρη.

Θα ολοκληρωθεί δε την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 στο  ΚΕΡΑΜΙΔΙ, όπου απευθύνεται σε όλη την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, από όπου και ξεκινά το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου.

Related posts