01 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Συνεχίζεται η συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της  Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία  «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

 Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο «Θεατρίνη», Πλάτωνος 20 απέναντι από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο,  πραγματοποιείται η δεύτερη για το 2024 συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης.

Στην προηγούμενη συνάντηση οι φίλοι των ιστοριών κατέκλεισαν το χώρο από το «Θεατρίνη» και μετέδωσαν σε όλους την αγάπη τους στους αφηγητές και  τις ιστορίες. Για μια ακόμη φορά ετοιμαζόμαστε και πάλι.

Οι παλιές ιστορίες ετοιμάζονται να πάρουν πάλι φωνή. Αφηγούμαστε ιστορίες παραδοσιακά παραμύθια, θρύλους, μύθους, ιστορίες που έχουν σχέση με τον προφορικό μας πολιτισμό… Δεν διαβάζουμε βιβλία, δεν διαβάζουμε ποιήματα αλλά αφηγούμαστε χωρίς χαρτιά μια ιστορία που μας είπανε, ένα μύθο από την μυθολογία μας, ένα παραδοσιακό παραμύθι… Ένα είναι το σίγουρο για να επιβιώσουν αυτές οι ιστορίες μέχρι τις μέρες μας!  Το γεγονός ότι κάτι έχουν να μας πουν, να πάρουν φωνή και να γίνουν κτήμα όλων όσων θα έρθουν. Κι εμείς καλούμαστε να γίνουμε υπηρέτες των ιστοριών, που με την σειρά μας θα την μεταδώσουμε στους δικούς μας ανθρώπους και στους φίλους μας.

Θυμίζουμε ότι για τη Λέσχη Αφήγησης Βόλου, που ξεκίνησε το 2019 με πρωτοβουλία  του μέλους του Δ.Σ της «Μαγνήτων Κιβωτού, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» Νίκου Βαραλή,  μόνιμη στόχευση παραμένει η δημιουργία ενός σταθερού χώρου αναφοράς, μέσα στον οποίο θα γίνονται αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Επιπλέον, και να υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των πολλών ανώνυμων, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η διάθεση για αφήγηση αυξήθηκε και ο στόχος της νέας περιόδου, που ήταν να συμπληρωθούν δέκα αφηγητές,  επιτεύχθει. Όλοι πλέον θα παρουσιάσουν δεκάλεπτη αφήγηση ο καθένας.

Στη συνάντηση της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2023 έχουν δηλώσει και θα αφηγηθούν:

  1. Μάρω Αισώπου
  2. Λεωνίδας Χριστοδουλίδης
  3. Αγγελική Θάνου
  4. Κατερίνα Θεοδώρου
  5. Χρόνης Μουστάκας
  6. Νίκος Σοφιάδης
  7. Δημήτρης Παταβάλης
  8. Κυριάκος Παπαγεωργίου
  9. Μαρία Μπούχλη
  10. Νίκος Βαραλής

 

Περιμένουμε αυτούς που αγαπούν τις ιστορίες να πλαισιώσουν τις παρουσιάσεις της Λέσχης μας, γιατί στόχος της είναι πάντα η δημιουργία μιας κοινότητας που αγαπάει την κάθε ιστορία και ξέρει να ακούει. Η συμμετοχή είναι δωρεάν εκτός από την ελάχιστη κατανάλωση για την ενίσχυση του χώρου που μας φιλοξενεί  και είναι ανοιχτή σε όλους.

Καλούμε και πάλι παλιούς και νέους αφηγητές να αφηγηθούν παραδοσιακά παραμύθια, ιστορίες, θρύλους, παράξενα γεγονότα, ιστορίες μνήμης.

Προ πάντων όμως περιμένουμε και αυτούς που αγαπούν τις ιστορίες να πλαισιώσουν τις παρουσιάσεις της Λέσχης μας, γιατί στόχος της είναι πάντα η δημιουργία μιας κοινότητας που αγαπάει την κάθε ιστορία και ξέρει να ακούει.

Επισημαίνουμε ότι οι «Παραμυθάδες» αφηγούνται παραμύθια, μύθους, συναξάρια και ότι έχει να κάνει με την προφορική παράδοση. Ποτέ όμως προσωπικές ιστορίες!

Όμως οι διοργανωτές προτρέπουν και όσους φίλους θέλουν να αφηγηθούν, πέραν των παραπάνω που δήλωσαν, να αποπειραθούν και να δοκιμάσουν.

Related posts