03 Μαΐου, 2024

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2024

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2024

Βόλος, 20 Ιανουαρίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΣΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ

  Συνεχίζεται η συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της  Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

 ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 2024

 Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 7 το βράδυ στο κέντρο πολιτισμού και τεχνών «Θεατρίνη»

 Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκίνησε το 2019  ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλους του Δ.Σ.  της «Μαγνήτων Κιβωτού».  Η δράση αυτή εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Πολύς καιρός πέρασε από την τελευταία φορά που η Λέσχη Αφήγησης Βόλου εμφανίστηκε. Ήταν τον περασμένο Αύγουστο 2023, στο πλαίσιο του  13ου Φεστιβάλ Αφήγησης  στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Ήταν μια υπέροχη βραδιά που παρουσιάστηκε στους φίλους των παραμυθιών η προσπάθεια της ομάδας  από τον Βόλο.

Η συνέχεια της χρονιάς δεν επέτρεψε τις συναντήσεις της που είχαν προγραμματιστεί, όπως είναι γνωστό, να είναι μια φορά το μήνα.

Το 2023 τελείωσε με πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή μας. Συντοπίτες μας που έχασε σπίτια και περιουσίες, η περιοχή μας ολόκληρη, που ακόμη μετρά τις ζημιές της, με αποτέλεσμα η διάθεση όλων μας να «φτάσει στα Τάρταρα». Που διάθεση και χρόνος, με αποτέλεσμα να σταματήσει και η δράση της Λέσχης Αφήγησης.

Όμως η επιθυμία της ομάδας είναι πολύ μεγάλη, αλλά και η παρότρυνση των φίλων της Λέσχης έντονη, για τούτο ξεκινάμε και πάλι  την Δευτέρα 29  Ιανουαρίου στις 7 το βράδυ. Η συνάντηση Η θα πραγματοποιηθεί στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» που βρίσκεται στην Πλάτωνος 20 απέναντι από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο.

Θυμίζουμε ότι για τη Λέσχη Αφήγησης Βόλου, που ξεκίνησε το 2019, μόνιμη  στόχευση παραμένει η δημιουργία ενός σταθερού χώρου αναφοράς, μέσα στον οποίο θα γίνονται αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Επιπλέον, και να υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των πολλών ανώνυμων, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Καλούμε και πάλι παλιούς και νέους αφηγητές να αφηγηθούν παραδοσιακά παραμύθια, ιστορίες, θρύλους, παράξενα γεγονότα, ιστορίες μνήμης.

Προ πάντων όμως περιμένουμε και αυτούς που αγαπούν τις ιστορίες να πλαισιώσουν τις παρουσιάσεις της Λέσχης μας, γιατί στόχος της είναι πάντα η δημιουργία μιας κοινότητας που αγαπάει την κάθε ιστορία και ξέρει να ακούει.

Επισημαίνουμε ότι οι «Παραμυθάδες» αφηγούνται παραμύθια, μύθους, συναξάρια και ότι έχει να κάνει με την προφορική παράδοση. Ποτέ όμως προσωπικές ιστορίες!

Όμως οι διοργανωτές προτρέπουν και όσους φίλους θέλουν να αφηγηθούν, πέραν των παραπάνω που δήλωσαν, να αποπειραθούν και να δοκιμάσουν.

Στόχος της εκδήλωσης της νέας περιόδου είναι να συμπληρωθούν δέκα αφηγητές, που θα παρουσιάσουν δεκάλεπτη αφήγηση ο καθένας.

 

Μέχρι στιγμής ο κατάλογος των αφηγητών έχει ως εξής:

1.Μάρω Αισώπου

2.Λεωνίδας Χριστοδουλίδης

3.Χρόνης Μουστάκας

  1. Νίκος Σοφιάδης
  2. Ζωή Μακρονάσιου

6.Κατερίνα Θεοδώρου

7.Νίκος Βαραλής

Για όσους γνωρίζουν, η διαπίστωση είναι ότι συνεχώς νέα πρόσωπα Αφηγητών παρουσιάζονται, αφού ο κατάλογος παραμένει ανοικτός, γιατί οι ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ, οι οποίες πάντα επιζητούν ελευθερία και ζουν με ελευθερία.

Κι εμείς μαθαίνουμε να τις ακολουθούμε και στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι και η ζωή μας είναι μια ιστορία που εμείς αφηγούμαστε στον εαυτό μας!!

Related posts