27 Απριλίου, 2024

Ρασοφορία Μοναχού και Χειροτονία Διακόνου στην Μητρόπολη Δημητριάδος

 

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Λεχωνίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και εκ των κορυφαίων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Στην πανήγυρη συμμετείχε πλήθος Κληρικών και ευλαβών Χριστιανών.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ρασοφορία του νέου Μοναχού Αρσενίου (κατά κόσμον Αθανασίου Κουκουφίκη), ο οποίος εντάσσεται στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου Ανακασιάς.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του νέου Μοναχού, στην συνύπαρξή του με αγιασμένο Πνευματικό Πατέρα και στην απόφασή του να εισέλθει στον Μοναχισμό και στην Ιερωσύνη, για να υπηρετήσει το ιερό Θυσιαστήριο. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής σε όλο τον κόσμο, «γι’ αυτό πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό που ζούμε σε χώρα ειρηνική, που μπορεί και ευημερεί, παρά τα επιμέρους προβλήματα. Όμως, σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης αμαρτίας, της πολλής βίας και τρομοκρατίας, σε εποχή που θέλει να διαλύσει τον πυρήνα της κοινωνίας, που είναι η οικογένεια, συμβαίνουν και θαύματα: άνθρωποι να ελκύονται στην ιερωσύνη, Μοναστήρια να επανδρώνονται, με άνδρες και γυναίκες που αφιερώνονται εξ ολοκλήρου στον Θεό. Η Τοπική μας Εκκλησία καυχάται εν Κυρίω γιατί έχει είκοσι και πλέον Μοναστήρια ζωντανά, όπου οι Μοναχοί και οι Μοναχές προσεύχονται νυχθημερόν, υπηρετούν τον λαό πνευματικώς, κρατούν ζωντανή την φλόγα του Ορθοδόξου Μοναχισμού και αποτελούν το θερμόμετρο της πνευματικότητας της Τοπικής μας Εκκλησίας. Σ’ αυτή την εποχή, που κάποιοι θέλουν να εισαγάγουν νέους όρους και θεσμούς και άλλοι ονειρεύονται χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, Εκείνη παραμένει ζωντανή, χάρη στον λαό Της. Ένα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει μόνον, η δραματική μείωση του πληθυσμού μας, με την υπογεννητικότητα και την μετανάστευση. Όμως, στον τόπο μας, έχουμε σφυρηλατήσει μία ενότητα, που θα κρατήσουμε ζωντανή πάση θυσία. Κανείς δεν θα μας στερήσει την ελεύθερη έκφραση των απόψεών μας, αλλά πάντοτε θα εργαζόμαστε για την ενότητα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο λαός μας δεν έχει την πολυτέλεια να διχαστεί. Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας».

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του Μοναχού Αρσενίου. Στην ομιλία του τόνισε ότι «ο Χριστός ομιλεί στην γλώσσα που ο καθένας μας καταλαβαίνει και χρειάζεται να έχουμε καθαρή καρδιά και τα ώτα της ψυχής μας ανοικτά, για ν’ ακούσουμε της φωνής Του». Τόνισε ότι «η Εκκλησία μάς θέλει διά βίου διακόνους των Μυστηρίων του Θεού και του λαού Του. Δεν αντικαθιστούμε τον Χριστό, αλλά Τον αφήνουμε να καθρεπτίζεται πάνω μας και να φωτίζει τους ανθρώπους». Θύμισε στον νέο Κληρικό ότι «θα διακονήσει έναν λαό ευλογημένο και αυτό, τούτες τις μέρες, το αποδεικνύει εμφαντικά, γιατί αντιστέκεται ισχυρά. Θέλει να κρατήσει τον πυρήνα της πίστης του στην Ορθοδοξία, αυτό που συγκροτεί το Γένος, τον ιερό θεσμό της Οικογένειας, θέλει να κρατήσει ανόθευτη την παράδοσή του. Είναι λαός προοδευτικός, αλλά, ταυτόχρονα κρατά την Παράδοσή του ζωντανή». Η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Αρσενίου θα τελεστεί την Κυριακή 28/1, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Εφημέριο του Ναού Πρωτ. Αθανάσιο Μακαντάση, για τα ονομαστήριά του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσφέρει στον τόπο του. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις περιπέτειες και στην ιστορία του σπουδαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», παρουσία του Προέδρου του κ. Γεωργίου Κίτσιου και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την αναγέννησή του, μετά την πρόσφατη καταστροφή.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην έδρα του Συνεταιρισμού, όπου τέλεσε την αρτοκλασία στο εκεί Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου και ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα.

 

Related posts