04 Μαΐου, 2024

Ο Βόλος υποδέχθηκε τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Με βαθειά συγκίνηση η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, οι Αρχές και ο ευλαβής λαός μας υποδέχθηκαν την Πέμπτη 14/12, αντίγραφο του Σταυρού του πρώτου Αυτοκράτορος του Γένους Μεγάλου Κωνσταντίνου, που κόμισε και δώρισε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου ο Ηγούμενος της Ιεράς, Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Εφραίμ, αποδεχόμενος αίτημα του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και της ενορίας του Αγίου Νικολάου.

Το ιερότατο κειμήλιο υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των επικεφαλής των Αστυνομικών, Λιμενικών Αρχών, εκπροσώπων των λοιπών Αρχών, στην διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγίου Νικολάου. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και με την τιμητική συνοδεία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών της Τοπικής μας Εκκλησίας, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Σταυρό στον Μητροπολιτικό μας Ναό, όπου τελέστηκε δέηση και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου.

Στο τέλος του Εσπερινού τον λόγο έλαβε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την πολύτιμη προσφορά, καθώς και για το πλήθος των ευεργεσιών του προς την ενορία του Αγίου Νικολάου, καθώς, προ ετών, προσέφερε και το αντίγραφο της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βηματαρίσσης, το οποίο φυλάσσεται παραπλεύρως του ιερού Βήματος. Ο Επιφάνιος τόνισε ότι «η έλευση του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που είναι καρπός του ουρανίου οράματος «εν τούτω νίκα», έρχεται στην πόλη μας σε εποχή μεγάλης δοκιμασίας και ταραχής, που προκάλεσε η πρόσφατη φυσική καταστροφή. Σε εποχή που ο λαός μας προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του, να θεραπεύσει τις πληγές του και αναζητά προστασία, δύναμη και ελπίδα. Και ο Σταυρός του Χριστού μπορεί να προσφέρει ανάπαυση στους ανθρώπους, που αναζητούν πηγές πνευματικής ιάσεως και θεραπείας. Θα παραμένει εσαεί, ως δώρο πολύτιμο και ατίμητο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του καθηγουμένου της, Αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Στην αντιφώνησή του ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην ιστορία του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αλλά και του αιτήματος της ενορίας για την έλευσή του στον Μητροπολιτικό μας Ναό και επεσήμανε ότι «είναι μεγάλη ευλογία για τον λαό σας η έλευση του Σταυρού, που θα μείνει στο διηνεκές» και ευχήθηκε «ο Σταυρός αυτός να παρηγορήσει τον λαό σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που διέρχεστε, κατά τις οποίες η πόλις του Βόλου και τα περίχωρα βρέθηκαν σε δεινή θέση. Ο Θεός μπορεί να επιτρέπει τις δοκιμασίες, αλλά δίδει σημεία θεραπείας και ιάσεως, όπως είναι ο Σταυρός του Κυρίου και οι ιερές Εικόνες, που μας προσφέρουν δύναμη και παρηγορία. Είθε ο Σταυρός αυτός να αποβεί πηγή χαράς, που να μεταβάλλεται σε φως, ώστε να αγαπάτε τον Εσταυρωμένο».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ηγούμενο του Βατοπαιδίου για τη δωρεά του ιεροτάτου κειμηλίου, όσο και για την διαρκή μέριμνά του να βοηθά και να στηρίζει την Τοπική μας Εκκλησία, ακόμα και με υλική βοήθεια, για την ενίσχυση του μεγάλου κοινωνικού και φιλανθρωπικού Της έργου, αλλά και για την σοφή πνευματική του καθοδήγηση στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου. Χαρακτήρισε την σχέση της Μητροπόλεώς μας με την Μονή Βατοπαιδίου «ευλογία και Χάρη», ενώ εξήρε την αγάπη του Γέροντος Εφραίμ για τον τόπο μας και όλο τον κόσμο. «Ο Σταυρός, που μας προσφέρετε», συμπλήρωσε ο κ. Ιγνάτιος, «θα μας θυμίζει πάντοτε ότι η ζωή του κάθε Χριστιανού είναι μία σταυρώσιμη πορεία, που όμως, οδηγεί πάντοτε στην Ανάσταση». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τις προσευχές του Γέροντα για τον Επίσκοπο, τον ιερό Κλήρο, τους άρχοντες και τον λαό μας.

Related posts