04 Μαΐου, 2024

Χειροθεσία Αναγνώστου στην Πορταριά

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πορταριάς λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μία Κυριακή μετά την πανήγυρη του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, που διασώζει την θεραπεία της συγκύπτουσας από τον Χριστό. Μίλησε για την χαρά της θεραπευμένης γυναίκας, που δοξολογεί τον Θεό για την θεραπεία της, αλλά και την υποκριτική τυπολατρία του Αρχισυναγώγου, ο οποίος, ενώ ήταν εντεταλμένος να διδάσκει τη αλήθεια του Θεού και να οδηγεί προς Εκείνον τους ανθρώπους, κρύβεται πίσω από το γράμμα του Νόμου, επιχειρώντας να ενσπείρει τις τύψεις στους ακροατές του. «Ο Αρχισυνάγωγος πήρε το γράμμα του Νόμου, για να πολεμήσει, τελικά, τους ανθρώπους, αρνούμενος την αγάπη», τόνισε ο Ποιμενάρχης μας.

Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι η στάση του Αρχισυναγώγου συναντάται και στην εποχή μας: «πολλές φορές, κάποιοι από εμάς, μέσα στην Εκκλησία, επικαλούμαστε το γράμμα του Νόμου, ξεχνώντας την ουσία του, που είναι η ενίσχυση της αγάπης, της μέριμνας και της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας. Αξιοποιούμε τις εντολές για να γεμίσουμε τους ανθρώπους με τύψεις, να τους στερήσουμε την χαρά της Χάριτος του Χριστού. Όμως, Εκείνος μεταμορφώνει και θεραπεύει τις ψυχές, αλλά εμείς βάζουμε μεγάλους και βαρείς κανόνες, που εμποδίζουν τους ανθρώπους από την μετοχή στην Χάρη του Θεού, προβάλλοντας έναν νοθευμένο Χριστό, που εμείς κατασκευάσαμε, ενώ Εκείνος είναι η αγάπη, το έλεος, η συγχωρητικότητα, η ταπείνωση που Τον κάνει έναν από εμάς. Όταν ο Θεός επιλέγει να γίνει σαν κι εμάς, ποιοι είμαστε εμείς, που κρίνουμε και καταδικάζουμε τους άλλους, κρυπτόμενοι πίσω από το γράμμα των εντολών;».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη έναν 20χρονο νέο, κάτοικο της Πορταριάς, τον κ. Δημήτριο Χιονίδη, σπουδαστή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ο οποίος ήδη διακονεί στο ιερό Αναλόγιο του Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Related posts