02 Μαΐου, 2024

«Εκκλησία και Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο» στο επίκεντρο του Εναρκτηρίου Συνεδρίου Κατηχητών

 

Με ενθουσιασμό για άλλη μια φορά και φέτος, πραγματοποιήθηκε αυτή την Κυριακή 1/10, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, το εναρκτήριο Συνέδριο των Στελεχών του Νεανικού Έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας, ενόψει της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων και των Νεανικών συντροφιών, για το νέο ιεραποστολικό έτος 2023-2024.

Τον Αγιασμό ενάρξεως τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου. Ακολούθησε η κεντρική εισήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, Διευθυντού του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα «Εκκλησία και Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο». Ο π.Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, με εναργή λόγο, σε μια διαδραστική και διαλογική συζήτηση με τους συμμετέχοντες, έθεσε ερωτήματα και αναζήτησε τις προϋποθέσεις για να μπορεί να έχει νόημα, αντίκρισμα και καρποφορία η κατήχηση στην εποχή μας. Αναζήτησε τις αιτίες της μείωσης της προσέλευσης συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων σε βαθμίδες κατήχησης. Ποιά η σύγχρονη ποιμαντική που καλείται στις μέρες μας να εφαρμόσει η Εκκλησία και η ενορία ειδικότερα, εστιάζοντας στην ύπαρξη ή μη της οικογένειας και του συγγενικού και σχολικού περιβάλλοντος του κάθε παιδιού, στην ανάδειξη εμπνευσμένων προτύπων, στην αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων συμπεριφοράς, διάσπασης προσοχής, έλλειψης συγκέντρωσης κ.ά.. Οι κατηχητές και τα στελέχη του νεανικού έργου, ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση-πρόσκλησή του, να καταγράψουν -μετά από συζήτηση σε ομάδες λίγων ατόμων- τα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν αντιμετωπίσει κατά τη διακονία τους με τα παιδιά. Υπήρξε έντονος διάλογος που ανατροφοδότησε συζητήσεις και περισσότερους γόνιμους προβληματισμούς, με μόνον απώτερο σκοπό, την εξεύρεση λύσεων προς όφελος της κατήχησης.

Μετά το πέρας της εισήγησης, σχηματίστηκαν τέσσερις ομάδες εργασίας, ανάλογα με την κατηχητική βαθμίδα που διακονεί ο καθένας, όπου επιλεγμένοι ομιλητές/συντονιστές παρουσίασαν τα κατηχητικά βοηθήματα που θα χρησιμοποιηθούν φέτος. Με τη συμβολή του π.Θεολόγου από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τον συντονισμό του Πρωτοσυγκέλλου της ΙΜΔ, π.Μαξίμου Παπαϊωάννου και των κ.κ. Μαρίας Τουλιά, Μαρίας Ιατρίδου, Αικατερίνης Παλάσκα – Μαντούδη και Μαριλένας Γιατρίνη, οι κατηχητές αναζήτησαν νέες μεθόδους επαναπροσέγγισης των ηλικιών και συζήτησαν τρόπους εφαρμογής τους.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρουσίαση προγράμματος του Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Στελεχών Νεότητας που επιμελείται και φέτος ο Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Φλάκης.

Ακόμη, μεταφέρθηκε ο παλμός και ο προβληματισμός του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου υπευθύνων Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το 4ήμερο από 31 Αυγούστου έως και τις 3 Σεπτεμβρίου, στο Καινούργιο Λοκρίδος, φιλοξενούμενο από την Ι.Μ. Φθιώτιδος, με θέμα: «Η βία ως ανθρωπολογικό πρόβλημα, Η ορθόδοξη θεώρηση», από τον εκπρόσωπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως για φέτος, π.Φιλοκτήμονα Σταμόπουλο-Σαμαρά.

Το συνέδριο έκλεισε με την ακολουθία χειροθεσίας των νέων Κατηχητών και την επίδοση των διορισμών των Κατηχητών από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος έκλεισε το Συνέδριο ευχόμενος υγεία και δύναμη σε όλους.

Related posts