02 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Πλήθος κόσμου στην Παναγία Ξενιά

Την Έφορο και Προστάτιδά της Παναγία Ξενιά γιόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, επί τη Αποδόσει της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την οποία πανηγυρίζει η ομώνυμη γυναικεία Μονή της επαρχίας Αλμυρού. Η πανήγυρις, κατά την παράδοση, τελέστηκε στον υπαίθριο χώρο της υπό ανακαίνιση παλαιφάτου και ιστορικής Ιεράς Μονής Ξενιάς, προεξάρχοντος και ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσε, η Γερόντισσα Νυμφοδώρα με την Αδελφότητα, καθώς και πληθύς κληρικών μας.

Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο εψάλησαν και τα Εγκώμια της Παναγίας, παρέστησαν οι τοπικές αρχές και πλήθος λαού από όλη την Θεσσαλία και όχι μόνο, αφού πολλοί ήταν και οι προσκυνητές από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρουμανία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι: «Δεν θα υπήρχε Εκκλησία χωρίς την Παναγία. Γιατί δεν θα είχαμε σαρκωμένο τον Υιό και Λόγο του Θεού. Η Παναγία δείχνει πάντοτε αυτόν που κρατά στην αγκαλιά της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Είναι μία η Εκκλησία, είναι αυτή που ενώνει όλους με το Σώμα του Χριστού. Η Παναγία ήταν και είναι αυτή που καλεί όλους σε ενότητα. Ήταν και είναι μία ενοποιός παρουσία στη ζωή μας. Η Παναγία, μας σκέπει όλους μαζί. Και μας καλεί στην αγιότητα. Ο κάθε πιστός, όταν έχουμε μέσα μας ζωντανή την πίστη, όταν αγωνιζόμαστε για να φανούμε αντάξιοι της αγάπης του Κυρίου, τότε μετέχουμε στην αγιότητα του Χριστού. Έχουμε κληθεί και γεννηθεί για να γίνουμε άγιοι!»

Συνεχίζοντας τον λόγο του επεσήμανε ότι: «Το προσκύνημα αυτό, αγιάζει την ψυχή! Και της Ιεράς Εικόνας και του πολύτιμου θησαυρού της Μονής, της Αγίας Ζώνης της Παναγίας μας. Ας αφήσουμε την Παναγιά να μιλήσει στην ψυχή μας. Η Παναγία είναι για όλους τους ανθρώπους, ανταποκρίνεται στα αιτήματα ακόμα και σε αυτούς, που δεν φέρουν το όνομα χριστιανός! Ξέρετε πόσοι μη χριστιανοί, όταν απευθυνθούν στην Παναγία, ζουν θαύμα;!

Η Παναγία ανοίγει τον δρόμο για να βρουν κι αυτοί τον Χριστό, τον Υιό της και να σωθούν. Ως Αληθινή Μάνα, είναι Μάνα όλων των παιδιών. Μας δίνει τη δύναμη να πορευόμαστε στη ζωή μας, μέσα σ’αυτή την παράδοση που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, γιατί είμαστε μια Εκκλησία Αποστολική, μιά Εκκλησία παραδοσιακή, όχι συντηρητική με την έννοια ότι αρνούμεθα κάθε τι που έρχεται καινούριο. Η ζωή μας κυλάει, και παράδοση σημαίνει ότι κυοφορούμε, κάθε τι, μέσα στην εποχή που ζούμε, αλλά το μεταμορφώνουμε σ’αυτό που ο Χριστός θέλει να είναι η ζωή μας».

Ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τον λαό μας για την πληθωρική παρουσία του, αναφέρθηκε στον αγώνα για την αποκατάσταση της παλαιάς Μονής, η οποία, σταδιακά, επανέρχεται στο αρχικό της κάλλος. Ευχαρίστησε τον λαό μας για την βοήθεια που προσφέρει στην ανοικοδόμηση της Μονής και ελπίζει και πάλι να ενισχύσει τα πλέον κοστοβόρα έργα εξοπλισμού, που απομένουν να γίνουν, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργική, για να μπορεί να φιλοξενήσει προσκυνητές.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου, παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Μάξιμος Παπαϊωάννου.

Related posts