02 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα τιμήσει και θα αναγορεύσει τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, αναγορεύοντάς τον Εταίρο και Επίτιμο Μέλος της. Για το σκοπό αυτό διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο στον Βόλο την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 με θέμα: «Πολιτισμική γεωγραφία στους Νεώτερους χρόνους: Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Εθνικισμός και Ορθόδοξη Εκκλησία», με σκοπό να προβεί σε μια επιστημονική αποτίμηση του έργου και της σημαντικής συμβολής του τιμωμένου Καθηγητή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα του Βόλου.

Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης αποτελεί αναμφίβολα μια εξέχουσα φυσιογνωμία των Νεοελληνικών Σπουδών. Ως πολιτικός επιστήμονας ασχολήθηκε εκτεταμένα με θέματα όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και οι εκπρόσωποι του, ο ρόλος της Εκκλησίας για τη διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης από τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η ανάδυση του εθνικισμού ως νεωτερικού φαινομένου, η διαμόρφωση των ιδεολογικών προϋποθέσεων για την διεκδίκηση της ελευθερίας κ.α. Καίρια υπήρξε η συμβολή του στην πληρέστερη κατανόηση του φαινομένου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού με την εισήγηση και καθιέρωση του όρου «πολιτισμική γεωγραφία», δηλαδή των διαφόρων εκδηλώσεων των αρχών του Διαφωτισμού μέσα στα εκάστοτε ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα. Η συνέπεια στο πρόταγμα της νεωτερικότητας, η αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου και ο σεβασμός προς τον θεσμό της Εκκλησίας καθώς και η νηφάλια προσέγγιση του στην πραγμάτευση της συνάντησης Ανατολής και Δύσης, μακριά από μανιχαϊστικά σχήματα και μέσα από την προοπτική δημιουργικών συνθέσεων και αμοιβαίων ωσμώσεων, διαχρονικά χαρακτηριστικά του έργου του καθηγητή Κιτρομηλίδη, φανερώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους λόγους για τους οποίους η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου επιθυμεί να τιμήσει το πρόσωπο και να αναγνωρίσει τη σημασία του έργου του.

Στους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ο Πέτρος Παπαπολυβίου (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Γιάννης Στεφανίδης (Καθηγητής ΑΠΘ), ο Βασίλης Γούναρης (Καθηγητής ΑΠΘ), ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης (Ακαδημία Αθηνών), η Αικατερίνη Μπούρα (Πρέσβυς Ε.Τ., Δρ Ιστορίας), η Ρωξάνη Αργυροπούλου (Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), η Gonda Van Steen (Καθηγήτρια στην έδρα νεοελληνικής και βυζαντινής λογοτεχνίας «Κοραής» στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου), ο Περικλής Βαλλιάνος (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ), ο Γρηγόρης Μολύβας (Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ), ο Δημήτρης Μόσχος (Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ), ο Θανάσης Ν. Παπαθανάσιου (Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Σύναξη», Αναπληρωτής Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών), ο Κώστας Ανδρουλιδάκης (Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Ιωάννης Καρράς (Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ο Κώστας Πέτσιος (Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστήριου Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και ο Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Related posts