27 Απριλίου, 2024

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στον άγιο Νικόλαο κατά τη θερινή περίοδο σε συνδυασμό με ποδηλασία

Στο όμορφο καλοκαιρινό τώρα πια τοπίο του θεσσαλικού κάμπου με τα στάχυα να χρυσίζουν και τις όχθες της λίμνης Κάρλας γεμάτες με τα πουλιά τους, συνεχίστηκαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Βυζαντινό εκκλησάκι του αγίου Νικολάου στα Κανάλια Μαγνησίας.

Την Τρίτη 6/6 το πρωί δεχθήκαμε την επίσκεψη όλων των τάξεων του 18ου Δ.Σ. Λάρισας. Τα παιδιά αφού ξεναγήθηκαν για την ιστορία του μνημείου από τον πατέρα Αθανάσιο, ύστερα ήρθαν σε συνεννόηση με τους δασκάλους τους να παρατείνουν λίγο το χρόνο της παραμονής τους στο όμορφο και καταπράσινο εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας και να προτιμήσουν τον ευρύχωρο αύλιο της εκκλησίας για να πάρουν το κολατσιό τους που είχαν από το σπίτι οι γονείς τους και στην συνέχεια να επισκεφτούν και το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού της λίμνης Κάρλας (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) στα Κανάλια.

Την Τετάρτη 7/6 το πρωί δεχθήκαμε την επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Κιλελέρ του νομού Λάρισας. Δάσκαλοι και μαθητές όλων των βαθμίδων, ξεναγηθήκαν στον ιερό χώρο εντός και εκτός του ναού και στην συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού λίμνης Κάρλας. (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.)

Την Πέμπτη 8/6 το απόγευμα μικρή ομάδα φιλόχρηστων κυριών από την Αγριά επισκεφτήκαν την περιοχή μας το Βυζαντινό Ναό, έμαθαν και θαύμασαν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά αυτού του μνημείου. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χωριό Κανάλια για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καναλιώτισσας και τέλεσαν Ιερά Παράκληση στο κεντρικό ιερό Ναό του χωριού. Στο τέλος προσέφεραν στον υπεύθυνο του Σουρκλιγκείου Ιδρύματος κ. Ιωάννη Μόσχο ως δώρο  της αγάπης τους και σεβασμού προς την τρίτη Ηλικία σεβαστό ποσό χρημάτων για την εξασφάλιση ενός γεύματος στους τροφίμους υπέρ υγείας αυτών και των οικογενειών τους.

Την Δευτέρα 12/6 ο Βυζαντινός Ναός υποδέχθηκε τις ΣΤ΄ τάξεις του 11ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, όπου οι μαθητές γνώρισαν την εκκλησιαστική ιστορία και τον πολιτισμό των Καναλίων από τον 13ο αιώνα έως τον 21ο αιώνα και θαύμασαν τις τοιχογραφίες των τριών διαφορετικών εποχών που βρίσκονται εντός του Mνημείου, ενώ την επόμενη μέρα Τρίτη 13/6 επισκέφθηκαν το Μνημείο το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κάρλας-Καναλίων με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς της γυμναστικής στα πλαίσια του σχολικού μαθήματος «Μαθαίνω τους Κανόνες Οδικής συμπεριφοράς και Ασφάλειας με το ποδήλατο μου». Μετά την ξενάγηση στο μνημείο έπαιξαν στον εξωνάρθηκα του ναού και το εκπαιδευτικό παιχνίδι του ναού με τον πατέρα Αθανάσιο «Αγιογράφοι και  Συντηρητές».

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού βυζαντινού παρεκκλησίου Αγίου Νικολάου Καναλίων απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τη μαθητική κοινότητα της περιοχής μας και όχι μόνο, που και φέτος κατά το διάστημα της σχολικής τους χρονιάς 2022-2023 ενέταξαν στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών τους εκδρομών την επίσκεψη και στο βυζαντινό μνημείο του Αγίου Νικολάου Καναλίων. Εύχεται καλό καλοκαίρι και καλές θερινές διακοπές σε όλους μικρούς και μεγάλους.

Ωστόσο ο βυζαντινός ναός αν θέλει κάποιος να τον επισκεφτεί με την οικογένεια του ή τους φίλους του θα δέχεται επισκέψεις και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το ωράριο λειτουργίας επισκέψεων στο βυζαντινό Ναό είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 – 11.00 π.μ. & 6.30 – 8.30 μ.μ.,                                          Σάββατο – Κυριακή 10.30 π.μ. – 12.00 μ.μ. και 6.30 – 8.30 μ.μ.

Υπεύθυνο του Mνημείου π. Αθανάσιο Ι. Σκοπιανό καθημερινά από τις 9.00 π.μ – 8.30 μ.μ.                                                                                                           Στοιχεία επικοινωνίας τηλ. 2428074166, 6980590881.

E-mail: [email protected]

Related posts