24 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαδικτυακή Στρογγυλή Τράπεζα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Τετάρτη 7 Ιουνίου, 7:00 μ.μ. (ώρα Αθήνας)
Παντελής Καλαϊτζίδης
Ionut Biliuta
Inga Leonova
Milan Vukomanović,
Assaad Elias Kattan (συντονιστής)
Η επόμενη εκδήλωση της σειράς διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι», που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 7:00 μ.μ. Θα είναι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Εκκλησιαστική Αυθεντία και Ακαδημαϊκή Ελευθερία στην Ορθοδοξία», με συμμετοχή του Παντελή Καλαϊτζίδη, Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, του Ionut Biliuta, Επιστημονικού Συνεργάτη του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών Gh. Sincai της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών, του Milan Vukomanović, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, και της Inga Leonova, Διευθύντριας του περιοδικού «The Wheel» της Βοστώνης (Η.Π.Α). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Assaad Elias Kattan, Καθηγητής Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μύνστερ (Γερμανία). Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι
Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην αυθεντία και την ελευθερία αποτελεί ένα επίμονο θεολογικό πρόβλημα που έχει μεταφερθεί πρόσφατα στο πεδίο της ακαδημαϊκής έρευνας· έτσι τα τελευταία χρόνια η ακαδημαϊκή ελευθερία αμφισβητείται από ορισμένες Εκκλησίες σε κράτη όπου η Ορθοδοξία αποτελεί επικρατούσα θρησκεία. Οι εκκλησιαστικές αρχές επιχειρούν να φιμώσουν την ακαδημαϊκή έρευνα, ακόμη και σε περιπτώσεις επιφανών λογίων και θεολόγων, όταν οι εκφραζόμενες απόψεις φαίνεται να αποκλίνουν από τις παραδοσιακά αποδεκτές για κρίσιμα ζητήματα. Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί επαγρύπνηση και θεολογικό προβληματισμό για να επισημανθούν οι αιτίες και το υπόβαθρο της, καθώς και για να διερευνηθούν πιθανοί τρόποι υπέρβασης της σύγκρουσης προς όφελος τόσο της θεολογικής έρευνας όσο και της περαιτέρω ανάπτυξης του σώματος του Χριστού. Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας έδωσαν παραδείγματα ισόρροπης συνύπαρξης εκκλησιαστικής αυθεντίας και πίστης με τη θεολογική έρευνα και τον προβληματισμό, ιδιαίτερα σε εποχές που απαιτούνταν κρίσιμες και απαραίτητες συνθέσεις για την αποτελεσματική διάδοση του Ευαγγελίου (όπως λ.χ. στη συνάντηση της Εκκλησίας με τον Ελληνισμό). Οποιοσδήποτε περιορισμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο όνομα της πίστης στην εκκλησιαστική παράδοση αποτελεί προδοσία, τόσο της ίδιας της παράδοσης όσο και του χριστιανικού πνεύματος.
Ο Παντελής Καλαϊτζίδης είναι Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου από το 2000. Σπούδασε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη και Φιλοσοφία στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Έχει πάμπολλα δημοσιεύματα σχετικά με την εσχατολογική διάσταση του Χριστιανισμού, τον διάλογο Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας, τον θρησκευτικό εθνικισμό και τον φονταμενταλισμό, την πολιτική θεολογία, την σχέση της σύγχρονης ορθόδοξης με τη δυτική θεολογία, τα ζητήματα ανανέωσης και αναμόρφωσης στην Ανατολική Ορθοδοξία, τον Οικουμενικό και τον διαθρησκειακό διάλογο, την θρησκευτική εκπαίδευση και άλλα. Είναι αρχισυντάκτης της θεολογικής σειράς «Δόξα & Πράξη» (Εκδόσεις ΠΣΕ), ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων θεολογικών περιοδικών (Political Theology, Journal of Orthodox Christian Studies, Review of Ecumenical Studies, The Wheel). Έχει διδάξει Συστηματική Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι, ενώ υπήρξε ερευνητής στην Ελληνική Ορθόδοξη Σχολή του Τιμίου Σταυρού (Βοστώνη), στο Θεολογικό Σεμινάριο και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (New Jersey), στο Πανεπιστήμιο DePaul (Σικάγο), στη Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven (Βέλγιο) και στη Προτεσταντική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μύνστερ (Γερμανία). Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Θρησκευμάτων (EuARe), και συμπρόεδρος (με τον Αριστοτέλη Παπανικολάου) της ομάδας Πολιτικής Θεολογίας της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA).
Ο Ionut Biliuta εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο κοινωνικών Επιστημών «Gh. Sincai» (Târgu Mureș, Ρουμανία) της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών. Τα κύρια ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον 20ο αιώνα (με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρουμανική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία), ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία, ο φασισμός και οι ορθόδοξοι κληρικοί, η αλληλοεπικάλυψη διαφόρων τομέων γνώσης μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης στα τέλη του δέκατου ένατου και το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ο οικουμενισμός στον δέκατο ένατο αιώνα και στα χρόνια του μεσοπολέμου, ο αθεϊσμός και η απιστία στην Ανατολική Ευρώπη και οι αφανείς θρησκευτικές ομάδες στην Ανατολική Ευρώπη κατά τον εικοστό αιώνα.
Η Inga V. Leonova είναι εν ενεργεία αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός, ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του «The Wheel», ενός τριμηνιαίου περιοδικού Ορθόδοξης σκέψης και πολιτισμού που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για την Ορθόδοξη θεολογία, την πνευματικότητα, την ιστορία και τις λειτουργικές τέχνες, παράλληλα με θέματα που αφορούν τις προκλήσεις των σύγχρονων πολιτικών ιδεολογιών. Τα κύρια ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη θεολογία του ιερού χώρου, την πρακτική της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και θέματα χριστιανικής ανθρωπολογίας. Έχει δημιουργήσει και διδάξει ένα μεταπτυχιακό μάθημα για τον μονοθεϊσμό και την ιερή αρχιτεκτονική στο Αρχιτεκτονικό Κολλέγιο της Βοστώνης και υπηρετεί ως σύμβουλος υποψηφίων διδακτόρων στη Σχολή Τέχνης και Σχεδιασμού της Νέας Αγγλίας. Είναι συγγραφέας πολλών δημοσιευμάτων για την Ορθοδοξία και τα πολιτισμικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργικής αρχιτεκτονικής και της οικολογίας. Αποφοίτησε από το Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και έλαβε το μεταπτυχιακό της από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (1992). Έχει διδάξει στο Αρχιτεκτονικό Κολλέγιο της Βοστώνης (2010–2016) και έχει διατελέσει Μέλος του Επισκοπικού Συμβουλίου της Νέας Αγγλίας (2008–2011).
Ο Milan Vukomanović είναι Τακτικός Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (Σερβία). Έλαβε το διδακτορικό του το 1993 από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, όπου δίδαξε μαθήματα θρησκειολογίας από το 1989 έως το 1995. Στη συνέχεια, προσλήφθηκε ως επισκέπτης καθηγητής του ίδιου πανεπιστημίου στο πρόγραμμα Semester at Sea (Καλοκαίρι 2002) και ως προσκεκλημένος λέκτορας στο NTNU της Νορβηγίας. Έχει επίσης διδάξει μαθήματα στη Φιλολογική Σχολή και στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Είναι συνιδρυτής του Κέντρου Θρησκευτικών Σπουδών (CIREL-BOS) και πρώην πρόεδρος του Κοινωνιολογικού Συλλόγου Σερβίας και Μαυροβουνίου. Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του καθηγητή Βουκομάνοβιτς καλύπτουν από την κοινωνιολογία της θρησκείας και τον διαθρησκειακό διάλογο έως τις μελέτες του πρώιμου Χριστιανισμού, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ισλάμ. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 κείμενα, μεταξύ των οποίων εννέα βιβλία και δέκα επιμελημένους τόμους.
Online Round Table
ΕCCLESIASTICAL AUTHORITY AND ACADEMIC FREEDOM
IN ORTHODOXY
Wednesday, June 7, 7:00 p.m. (Athens time)
Dr. Pantelis Kalaitzidis
Dr. Ionut Biliuta
Dr. Milan Vukomanović
Mrs. Inga Leonova MA
Dr. Assaad Elias Kattan (moderator)
The next event of the series of online lectures “Time for Action”, organized by the Volos Academy for Theological Studies, will take place on Wednesday, June 7, 2023, at 7:00 p.m. (Athens time). It will be the round table on “Ecclesiastical Authority and Academic Freedom in Orthodoxy”, with the participation of Dr. Pantelis Kalaitzidis, Director of the Volos Academy of Theological Studies, Dr. Ionut Biliuta, Research Associate of Gh. Sincai Institute of Social Sciences, Romanian Academy of Sciences, Bucharest, Dr. Milan Vukomanović, Professor of Sociology of Religion at the Faculty of Philosophy, University of Belgrade, Serbia, and Mrs. Inga Leonova, MA, Director of “The Wheel” journal, Boston, USA. The discussion will be moderated by Dr. Assaad Elias Kattan, Professor of Orthodox Theology, Münster University, Germany. The round table will be in English with interpretation into Greek, and the link for attending is https://us06web.zoom.us/j/83448100625
The dialectical relationship between authority and freedom constitutes a persistent theological problem that has recently been transferred to the field of academic research, and thus, in recent years academic freedom is questioned by some churches in states where Orthodoxy prevails. The ecclesiastical authorities attempt to silence academic research, even in cases of eminent scholars and theologians, when expressed opinions seem to deviate from the traditionally accepted ones on critical issues. This situation calls for vigilance and theological reflection in order to point out the causes and the background of this situation, as well as to explore possible ways for overcoming the controversy for the benefit of both the theological research and the further development of the body of Christ. The great Fathers of the Church have set examples of a balanced coexistence of ecclesiastical authority and faith with theological research and reflection, especially in times when critical and necessary syntheses were required for the effective witness of the Gospel (e.g. in the encounter of the Church with Hellenism). Any restriction of academic freedom in the name of fidelity to the ecclesiastical tradition is a betrayal of the tradition itself but also of the Christian spirit.
Dr. Pantelis Kalaitzidis has been the Director of the Volos Academy for Theological Studies since the year 2000. He studied Theology in Thessaloniki, and Philosophy in Sorbonne, Paris. He has published extensively in the areas of the eschatological dimension of Christianity, the dialogue between Orthodoxy and modernity, religious nationalism and fundamentalism, Political theology, contemporary Orthodox and Western theology, issues of renewal and reformation in Eastern Orthodoxy, Ecumenical and Inter-religious dialogue, Religious education, and more. He is the chief editor of the theological series “Doxa & Praxis” (WCC Publications), while he is a member of the Board of various theological journals (Political Theology, Journal of Orthodox Christian Studies, Review of Ecumenical Studies, The Wheel). He taught Systematic Theology at the Hellenic Open University, and at St Sergius Institute of Orthodox Theology in Paris. He has also been a Research Fellow at Holy Cross Greek Orthodox School of Theology (Boston), Princeton Theological Seminary and Princeton University (New Jersey), DePaul University (Chicago), Faculty of Theology of KU Leuven (Belgium), and the Faculty of Protestant Theology of Münster University (Germany). He is a member of the Executive Committee of the European Academy of Religion (EuARe), and co-Chair (with Prof. Ar. Papanikolaou) of the Political Theology group of the International Orthodox Theological Association (IOTA).
Dr. Ionut Biliuta works as a researcher with “Gh. Sincai Institute” (Târgu Mureș, Romania) affiliated with the Romanian Academy. His main academic interests are the history of the Orthodox Church in the 20th century, with a particular emphasis on the Romanian and Greek Orthodox Churches, antisemitism and racism in modern Orthodox theology, fascism and Orthodox clergymen, transferability of various languages of knowledge between Western and Eastern Europe in the late nineteenth and the first half of the twentieth century, ecumenism in the nineteenth century and the interwar years, atheism and unbelief in Eastern Europe, underground religious groups in Eastern Europe during the twentieth century.
Dr. Milan Vukomanović is a Full Professor of sociology of religion at the Faculty of Philosophy, University of Belgrade (UB). He received his PhD in 1993 from the University of Pittsburgh, where he taught religious studies courses from 1989 to 1995. Subsequently, he was engaged as a visiting professor of that university in the Semester at Sea program (Summer 2002) and a guest lecturer at NTNU, Norway. Vukomanović has also taught courses at the UB Faculty of Philology and the Faculty of Political Science. He is a co-founder of the Center for Religious Studies (CIREL-BOS) and a former president of the Sociological Association of Serbia and Montenegro. Professor Vukomanović’s academic interests range from sociology of religion and inter-religious dialogue to studies of Early Christianity, Orthodox Church and Islam. He has published over 300 works, including nine books and ten edited volumes.
Mrs. Inga V. Leonova, MA, is a practicing architect and educator, founder and editor-in-chief of “The Wheel”, a quarterly journal of Orthodox thought and culture that publishes a wide range of contributions on Orthodox theology, spirituality, history, and liturgical arts, alongside serious engagements with the challenges of contemporary political ideologies. Her primary academic interests include theology of sacred space, practice of ecclesial architecture, and matters of Christian anthropology. She has created and taught a graduate-level course on monotheism and sacred architecture at the Boston Architectural College, and serves as a thesis advisor at the New England School of Art and Design. She is the author of several publications on Orthodoxy and cultural issues, including liturgical architecture and ecology. She graduated from the Moscow Architectural Institute and received her MA from the Univeristy of Miami (1992). She has taught at the Boston Archtectural College (2010 – 2016) and she has been a Member of the Diocesan Council of New England (2008 – 2011).

Related posts