29 Μαρτίου, 2024

Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Κλήμη Πυρουνάκη στον Βόλο (video)

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 η διάλεξη με θέμα «“Στο πίσω μέρος της κοινωνίας”: Φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες, η εκπαίδευση και η κοινωνική επανένταξη τους» με ομιλητή τον Κλήμη Πυρουνάκη, καθηγητή θεολόγο, Συντονιστή του Δικτύου Αποφυλακισμένων και Φυλακισμένων Γυναικών και τέως Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα Θήβας. Η διάλεξη, η οποία ήταν ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων «Καιρός του Ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, δόθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Forum στον Βόλο με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Τη συζήτηση συντόνισε ο Θανάσης Καραγιάννης, Προϊστάμενος του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Παντελής Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» π. Θεόδωρος Μπατάκας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Ο Κλήμης Πυρουνάκης τόνισε το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες που καταλήγουν στη φυλακή έχουν πέσει θύματα ποικίλων μορφών κακοποίησης και η εκπαίδευση καλείται να τους δώσει τη δύναμη να πραγματοποιήσουν μια νέα αρχή, δημιουργώντας περιβάλλον αγάπης και εκτίμησης. Αναφέρθηκε στα θεαματικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης ως μέσου για την αλλαγή της πορείας των κρατουμένων, καθώς ελάχιστοι κρατούμενοι που έχουν περάσει από εκπαίδευση επιστρέφουν στη φυλακή, σε έντονη αντίθεση με εκείνους που δεν έχουν ακολουθήσει το σχολείο. Υπάρχουν πολλές συγκινητικές ιστορίες μεταστροφής και κοινωνικής επανένταξης, τόνισε ο ομιλητής αναφέροντας παραδείγματα αλλά και αντιπαραδείγματα, ωστόσο οι δομές και οι δυνατότητες που προσφέρει το κράτος για την αποκατάσταση των αποφυλακιζομένων είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της παραβατικότητας να αναζωπυρώνεται εύκολα από τις δυσμενείς συνθήκες. Στο ίδιο κλίμα σχετικά με την έλλειψη οργανωμένης μέριμνας για τους αποφυλακιζόμενους ήταν και οι παρατηρήσεις του προεδρεύοντος Θανάση Καραγιάννη, στη συζήτηση που ακολούθησε. Στην κατακλείδα της εκδήλωσης, ο Κλήμης Πυρουνάκης υπογράμμισε ότι πέρα από τις διαπιστώσεις σχετικά με τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, για να επέλθουν αλλαγές χρειάζεται δουλειά σε προσωπική βάση που να χαρακτηρίζεται από διάθεση αλληλεγγύης και ισοτιμίας, κάτι που συχνά λείπει από τις λεγόμενες φιλανθρωπικές προσεγγίσεις. Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση επιχειρεί να κινηθεί το Δίκτυο Αποφυλακισμένων και Φυλακισμένων Γυναικών, προσφέροντας στήριξη και ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες των ίδιων των αποφυλακιζομένων.
Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=6GNXxUj8zos
Η επόμενη εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου και θα έχει μορφή στρογγυλής τράπεζας. To θέμα θα είναι «Η Τρίτη Ρώμη: Η Μόσχα και ο Θρόνος της Ορθοδοξίας» με συνομιλητές τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Αλέξανδρο Μασσαβέτα, τον Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο (Παπαθωμά), τον βολιώτη δημοσιογράφο Θανάση Σαμαρά και τον μεταφραστή και δημοσιογράφο Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

Related posts