28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Τζωρτζ Δημακόπουλος “ΣΩΣΟΝ, ΚΥΡΙΕ, ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ” ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Τζωρτζ Δημακόπουλος “ΣΩΣΟΝ, ΚΥΡΙΕ, ΤΟΝ ΛΑΟΝ ΣΟΥ” ΚΑΙ Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Διαδικτυακή διάλεξη

Η διαδικτυακή διάλεξη του καθηγητή Τζωρτζ Δημακόπουλου (Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ), που αναβλήθηκε λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, ώρα 7.00 μ.μ.. Το θέμα της διάλεξης είναι «“Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου”: Ο καθαγιασμός της βίας στα εκκλησιαστικά κείμενα».
Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από την Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγο ερευνήτρια του Ελληνικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

και ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση

μέσω της πλατφόρμας Zoom

είναι https://us06web.zoom.us/j/87270640611

Στη διάλεξη του, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος θα παρουσιάσει την γεμάτη εκπλήξεις ιστορία της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), εστιάζοντας ιδιαίτερα στα γεγονότα της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ηρακλείου. Ο Ηράκλειος, όπως φαίνεται, ήταν αυτός που ζήτησε τη σύνθεση του τροπαρίου της εορτής «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου», το οποίο σηματοδότησε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι χριστιανικοί ύμνοι αντιμετώπιζαν τη βία.

Ο καθηγητής Τζωρτζ Δημακόπουλος κατέχει την έδρα «Fr. John Meyendorff & Patterson Family» του Κέντρου Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ, του οποίου είναι συν-ιδρυτής και συν-διευθυντής. Είναι επίσης συν-εκδότης του περιοδικού Journal of Orthodox Christian Studies. Γεννημένος στο Τενεσί, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος ήρθε στο Φόρντχαμ το 2002, έχοντας ολοκληρώσει το διδακτορικό του στις Θρησκευτικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ. Μαζί με τον Αριστοτέλη Παπανικολάου, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος ίδρυσε το Κέντρο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Φόρντχαμ, το οποίο είναι το μοναδικό ερευνητικό πανεπιστημιακό κέντρο για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κέντρο διευκολύνει, χρηματοδοτεί και δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται ευρύτερα με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Ως εκπρόσωποι του Κέντρου, οι Δημακόπουλος και Παπανικολάου έχουν κερδίσει πολλές επιχορηγήσεις μεγάλου κύρους, όπως από το Αμερικανικό Εθνικό Κληροδότημα Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Ίδρυμα Henry Luce, το Βρετανικό Συμβούλιο και το πρόγραμμα Leadership 100.

Related posts