20 Απριλίου, 2024

Ένα ακόμη βιβλίο κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος – “ΜΗΤΗΡ ΘΕΟY ἡ «OΞΕΙΑ EΠΙΣΚΕΨΙΣ»”

Ένα ακόμη βιβλίο κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος – “ΜΗΤΗΡ ΘΕΟY ἡ «OΞΕΙΑ EΠΙΣΚΕΨΙΣ»”

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ “ΜΗΤΗΡ ΘΕΟY ἡ «OΞΕΙΑ EΠΙΣΚΕΨΙΣ»”
Επιμέλεια-κείμενα: Μαρία Νάνου

Εκδοτική Δημητριάδος
(112 έγχρωμες σελίδες, μέγεθος 17 Χ 23, μαλακό εξώφυλλο)
Ένα ακόμη βιβλίο κυκλοφόρησε από την Εκδοτική Δημητριάδος πριν λίγο καιρό. Πρόκειται για τον κατάλογο του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας “Μήτηρ Θεοῦ ἡ «Ὀξεία Ἐπίσκεψις»” που λειτουργεί στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου από το 2018. Το βιβλίο, που είναι εξαιρετικά πλούσιο σε εικονογραφικό υλικό, δημιουργήθηκε υπό τη γενική εποπτεία της Μαρίας Νάνου, Ιστορικού Βυζαντινής Τέχνης, η οποία υπογράφει και το εισαγωγικό κείμενο. Τη φιλολογική επιμέλεια ανέλαβε η Λίνα Θωμά, ενώ οι φωτογραφίες ανήκουν στους Βαγγέλη Τσιάμη, Παναγιώτη Μαρτίου, Γιάννη Γεωργιάδη και Μαρία Νάνου. Τη σχεδιαστική και καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου είχε η Αποστολία Παλάσκα.

Αφιερωμένο στην εκκλησιαστική τέχνη και ζωή της Μακρινίτσας από τα βυζαντινά μέχρι τα νεότερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταβυζαντινή περίοδο (17ος-19ος αι.), το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας λειτουργεί ως φύλακας ενός τεράστιου μνημειακού και κειμηλιακού πλούτου, ο οποίος αντανακλά τις αξίες του χριστιανικού κόσμου, έτσι όπως εκφράσθηκαν διαχρονικά μέσα από την τέχνη. Παράλληλα, λειτουργεί και ως πρεσβευτής του ιστορικού και πολιτισμικού παρελθόντος του Πηλίου, προσκαλώντας τον κάθε επισκέπτη του Μουσείου να έρθει σε επαφή με τον υψηλό πολιτισμό ενός τόπου που άκμασε κατά την οθωμανική περίοδο, μετατρέποντας τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Το Μουσείο αποτελεί καρπό του ενδιαφέροντος τόσο του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου (Γεωργακόπουλου) όσο και του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Δημητριάδος και σήμερα Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού (Κιαμέτη).

Το Μουσείο στεγάζει μεγάλο αριθμό εκθεμάτων, ανάμεσα στα οποία τη βυζαντινή μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας «Ὀξείας Ἐπισκέψεως», φορητές εικόνες των μεταβυζαντινών και νεοτέρων χρόνων, ζωγραφικά προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων, λατρευτικά σκεύη και άμφια, κεντήματα, ξυλόγλυπτα και παλαίτυπα λειτουργικά βιβλία. Ο κατάλογος του Μουσείου προβάλλει με εύχρηστο και εποπτικό τρόπο τον πλούτο των κειμηλίων του και προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια διά ζώσης συνάντηση με τον συναρπαστικό κόσμο των εκθεμάτων του, ενώ εξίσου καλά μπορεί να λειτουργήσει ως ανάμνηση και νοητή παράταση μιας επίσκεψης όχι μόνον στο Μουσείο, αλλά και στο όμορφο χωριό της Μακρινίτσας που διατηρεί σχεδόν αλώβητα από τον χρόνο τα υλικά τεκμήρια της μακραίωνης πολιτισμικής του παράδοσης.

Το βιβλίο διατίθεται στο χώρο του Μουσείου, σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, αλλά και κεντρικά στα γραφεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στα Μελισσάτικα του Βόλου.

Related posts