01 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

«Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία»

«Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία»

Κυκλοφόρησε ο Συλλογικός τόμος του

Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου

«Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός

στη Θεσσαλία»

Από τις εκδόσεις Ιδιόμελον της Μαγνήτων Κιβωτού

Με το τέλος του χρόνου, ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο Συλλογικός τόμος       «Ο Ρήγας και ο Διαφωτισμός στη Θεσσαλία», 530 σελίδων από τις εκδόσεις Ιδιόμελον. Εκδόθηκε με την οικονομική Στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας– Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων. Την επιμέλεια του συλλογικού τόμου έχουν ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανώλης Βαρβούνης και ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας  & Ψηφιακών Μέσων και Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού». Η έκδοση συμπεριλαμβάνεται στη σειρά «17 – Μελέτες Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στον Συλλογικό τόμο γράφουν: Βαραλής Δ. Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βαρβούνης Γ. Μανόλης, Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών Δ.Π.Θ., Καπανιάρης Γ. Αλέξανδρος, Διδάκτορας Ψηφιακής Λαογραφίας, Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καραμπερόπουλος Δημήτριος, Διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Κολέτσιου Γεωργία, Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κοντομήτρος Γεώργιος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γραμματέας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, Λαφαζάνης Μιχάλης, Διδάκτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μαλαφάντης Δ. Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, Μουλά – Αγγελάκη Ναυσικά, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, Νημάς Α. Θεόδωρος, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, Ξενάκης Θ. Χρίστος, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών, Παντελοδήμος Ν. Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, Ομότιμη Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Πρασσά Αννίτα, Διδάκτορας Ιστορίας, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας, Σμυρναίος Λ. Αντώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χατζηλέλεκας Α. Δημοσθένης, Post Doc., Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Συλλογικός τόμος «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία» είναι αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία», που συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας, και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού δια του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2021 στον Βόλο.

Το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Πνευματικών και πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλίας: «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» (Βόλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους – Γ.Α.Κ. Μαγνησίας (Βόλος), Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (Βόλος), Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα (Βελεστίνο), Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων (Τρίκαλα), Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Λάρισας (Λάρισα), Φίλοι της Βιβλιοθήκης – Για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου (Τύρναβος), Μουσείο Πόλης Καρδίτσας (Καρδίτσα), Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Λάρισα).

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει ήδη καταρτίσει έναν μακρύ κατάλογο Πανεπιστημιακών και πολιτιστικών φορέων, Επιστημόνων, και ερευνητών, στους οποίους θα αποστείλει το σημαντικό τούτο έργο, με προτεραιότητα στους εισηγητές και σε όσους παρακολούθησαν το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο.

Και με τούτο το έργο η «Μαγνήτων Κιβωτός» υλοποιεί την πρωταρχική δέσμευση του Προέδρου της, Σεβ Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνατίου, να παρουσιάζει σε κάθε «Θεματικό Έτος Πολιτισμού» και σε κάθε καθιερωμένο πλέον «Θεσμό», ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ έργα στην κοινωνία, στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό.

Related posts