28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Γεύση οικουμενικής Ορθοδοξίας στον Βόλο – Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή

Με λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ολοκληρώθηκε σήμερα το τετραήμερο Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο με θέμα «Ιεραποστολή και Ορθόδοξη Εκκλησία», που διοργάνωσε η Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Ένωση I.O.T.A. (International Orthodox Theological Association) και φιλοξένησε στον Βόλο η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών. Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι από 49 χώρες του κόσμου.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, συλλειτουργούντων των Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Επισκόπου Δυτικής Αμερικής κ. Μαξίμου (του Πατριαρχείου Σερβίας), Μητροπολίτου Πότης κ. Γρηγορίου (του Πατριαρχείου Γεωργίας), Επισκόπου Fort Worth κ. Γερασίμου (Αμερική OCA) και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου. Συμμετείχαν, επίσης, κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και ξένοι σύνεδροι, καθώς και πλήθος λαού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να είναι μαρτυρία μετανοίας, να διακηρύττουμε ότι ο Χριστός ήρθε, είναι κοντά μας και όλοι καλούμαστε να ζήσουμε μαζί Του». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους των συνέδρων, τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας ευχαρίστησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος για την θερμή φιλοξενία και την άψογη διεξαγωγή του συνεδρίου. Από την μεριά του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις εργασίες του Συνεδρίου και χαρακτήρισε την σημερινή Θεία Λειτουργία «πανορθόδοξη σύναξη, μια μεγάλη ευλογία του Θεού στη ζωή μας. Είναι μία ελπίδα για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας ότι τόσοι πολλοί έγκριτοι Θεολόγοι, που έχουν μοχθήσει για την Ορθοδοξία, βρέθηκαν επί το αυτό, δίνοντας ισχυρή μαρτυρία αλλά και ελπίδα για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους συντελεστές του Συνεδρίου, τον Δ/ντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κ. Παντελή Καλαϊτζίδη και τους συνεργάτες του και μίλησε «για γεύση οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας. Θα θέλαμε να είναι πιο οικουμενική η παρουσία. Γνωρίζουμε ότι η Ορθοδοξία περνά μια δύσκολη στιγμή και μια σταυρωμένη περίοδο. Ας ελπίσουμε, αυτό το συνέδριο που μας έδειξε τί σημαίνει Ορθοδοξία στον κόσμο, να συμβάλει στην πλήρη ενότητα της Εκκλησίας μας και την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε να είμαστε ακόμα περισσότεροι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου».

Related posts