25 Μαΐου, 2024

Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975

Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975

 

Κυκλοφόρησε ένα νέο μνημειώδες έργο για την τοπική μας ιστορία, το βιβλίο «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975», καρπός πολυετούς ερευνητικής εργασίας του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, το οποίο θεωρείται προσφορά στον τόπο καταγωγής του.

Προηγήθηκε μακροχρόνια έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων.

Το έργο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, του φορέα ο οποίος ανέλαβε την επιμέλειά του και την πολυτελή έκδοσή του.

Στην πλούσια αυτή συλλογή των 800 σελίδων, μεγάλου σχήματος, περιλαμβάνονται αλφαβητικά, και όχι κατά μέγεθος της προσφοράς τους, επί δύο αιώνες (1770 – 1975), 266 ευεργέτες, οι οποίοι χρηματοδότησαν Εθνικής εμβέλειας έργα, άφησαν γενναία κληροδοτήματα στον τόπο καταγωγής τους, ενδιαφέρθηκαν για τις κοινωνικές ανάγκες του παροικιακού Ελληνισμού στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, όπου δημιούργησαν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και κατέθεσαν το περίσσευμα και συχνά το υστέρημά τους με μεγαλείο ψυχής για ιδρύματα Ευποιΐας, φιλανθρωπίας και πολιτισμού.

Η λεπτομερής καταγραφή όλων αυτών των δωρεών και κληροδοτημάτων αποδεικνύει ότι ο ευεργετισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμπλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κενά της κρατικής μηχανής και δημιούργησε θεσμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως οι ιστορικές βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μηλεών, η Γεωργική Σχολή Κασσαβέτειας, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο Βόλου, Εκπαιδευτικά ιδρύματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι υποτροφίες Ν. Κρήτσκη, Ιωάννη Κασσαβέτη, Σοφοκλή Αχιλλόπουλου, Αριστείδη Ζάχου, Κ. Στρεφτάρη κ.ά.

Καινοτομία του έργου αυτού αποτελεί η δημοσίευση παλαιών αρχειακών πηγών, κυρίως δυσεύρετων διαθηκών και δωρητηρίων συμβολαίων, καθώς και σχετικών αποφάσεων Δήμων και Κοινοτήτων και Διοικητικών Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό προσώπων, έργων τέχνης και κτηρίων που αναφέρονται στους ευεργέτες και στα προϊόντα της ευεργεσίας τους, όπως επίσης και με σύγχρονες φωτογραφίας της σημερινής εικόνας των δωρεών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρόεδρος του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», κ. Ιγνάτιος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή προτείνουν όλους του Μαγνησιώτες να αποκτήσουν το σημαντικό αυτό βιβλίο, το οποίο δεν πρέπει να απουσιάζει από καμία Σχολική Βιβλιοθήκη.

Το βιβλίο διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ» και σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Βόλου, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν και όσοι απευθυνθούν στην ιστοσελίδα μας.

Έτος Ιδρύσεως 2014

1947 Φ.Ε.Κ. 18 Ιουλίου 2014 (τεύχος Β΄)

Α.Μ. 51752 στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ. ΠΟ.Α.

Γραφεία – Διεύθυνση:

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας
Μελισσάτικα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, Βόλος, 38001

[email protected]

Related posts