28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η ενθρόνιση του Ηγουμένου στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Πηγή φωτογραφιών: Δημήτρης Καραγιάννης

 

Στην κατάμεστη από προσκυνητές Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/10 η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου Αρχιμ. Νικοδήμου Αγαθονίκου, ο οποίος διαδέχθηκε στην ηγουμενία τον μακαριστό Γέροντά του και αναμορφωτή της Μονής Αρχιμ. Αιμιλιανό Καζαντζίδη, από κοινού με τον οποίο συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική αναγέννηση ολόκληρης της επαρχίας Αγιάς.

Στην τελετή της ενθρονίσεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τον οποίο πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, αντιπροσωπίες Ιερών Μονών, πλήθος Κληρικών και εκπρόσωποι των Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνιο Γκουντάρα.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον θεμελιωτή της Αδελφότητας, τον π. Αιμιλιανό, «που υπήρξε υπόδειγμα για όλους, μάλιστα δε την περίοδο του πόνου, κατά την οποία, σεις π. Νικόδημε, αναδειχθήκατε ο άνθρωπος της αγάπης, του ελέους, της στοργής». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την ανάπτυξη της Αδελφότητας, «σε μια περίοδο που δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ότι, νέοι και προσοντούχοι άνθρωποι, εγκαταστάθηκαν στην Μονή και μαζί σας έγιναν ελπίδα για τον λαό μας και ζωντανή μαρτυρία Χριστού στον σύγχρονο κόσμο». Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τον νέο Ηγούμενο να διαφυλάξει την ενότητα, «διότι ο διάβολος θα προσπαθήσει να διασπάσει, να διχάσει, να χωρίσει. Μείνατε πιστός στην αγάπη της Αγίας Τριάδος, για να σφυρηλατείτε την ενότητα, με το ήθος και τις χάρες με τις οποίες σας κόσμησε ο Θεός. Προστάτιδά σας και υπόδειγμα καθαρότητας θα έχετε την Παναγία μας, σε μια εποχή που περισσεύουν τα παραδείγματα που μας πονούν, βλέποντας τον άνθρωπο να χάνει την ανθρωπιά του. Ο Μοναχισμός καλείται να δώσει την δική του μαρτυρία, για ν’ αποδείξει ότι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ως ζωντανές εικόνες του Θεού. Θα διακονήσετε τον κοινοβιακό βίο, στον οποίο δεν λείπει τίποτα από τους Μοναχούς, ενώ βιώνουν την ακτημοσύνη. Να είστε ελεήμονες στις ανθρώπινες ψυχές, εκφραστές του Θείου ελέους, αποφεύγοντας τις κρίσεις που πονούν και απομακρύνουν τους ανθρώπους».

Ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να είναι ο προστάτης και όχι ο ελεγκτής των Μονών, υπερασπιζόμενος την αυτονομία και την ελευθερία των Αδελφοτήτων, ενώ εξέφρασε την πατρική του αγάπη και εμπιστοσύνη σ’ αυτές. Επεσήμανε, τέλος, ότι η παρουσία τόσων Ηγουμένων, Κληρικών, των αρχόντων και του λαού είναι απόδειξη ενότητος εν Χριστώ και κάλεσε όλους να αγαπούν και να προστατεύουν το Μοναστήρι.

Τον νέο Ηγούμενο προσφώνησε και ο τέως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «προσεγγίζουμε το σημερινό γεγονός με άφατη αγαλλίαση και υπακοή στο θέλημα του Θεού». Ομολόγησε δε ότι, στο πρόσωπο του νέου ηγουμένου εξ αρχής αναπαύθηκε, «σε μια πνευματική σχέση αγάπης, αδελφοσύνης και φιλίας. Διέγνωσα την ειλικρίνεια και την εντιμότητα, στις σκέψεις και στις πράξεις. Είδα έναν ταπεινό εργάτη του Θεού, τον οποίο, με τις ταπεινές μου δυνάμεις προστάτευσα και ενίσχυσα. Ενωτίστηκα τις αγωνίες της αδελφότητας, τις προσπάθειες να στερεωθεί σ’ αυτόν τον τόπο, ενώ θαύμασα την αγάπη και την δύναμη του π. Νικοδήμου, κατά την μακρά περίοδο της σκληρής δοκιμασίας του π. Αιμιλιανού». Διαβεβαίωσε δε τον νέο Ηγούμενο ότι θα προσεύχεται πάντοτε για τον ίδιο και την αδελφότητα, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές της αγλαόκαρπης συνεργασίας τους.

Related posts