28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

«Πηλιογραφήματα»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Πηλιογραφήματα»

Σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον

του  Κυριάκου Παπαγεωργίου

Σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 20.30

στον «Γερμανό»

στο Νεοχώρι Πηλίου

Σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20.30 στον «Γερμανό», στην πλατεία του Νεοχωρίου Πηλίου, παρουσιάζεται το τελευταίο βιβλίου του Κυριάκου Παπαγεωργίου, «Πηλιογραφήματα – σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον», που εκδόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού από τις Εκδόσεις «Ιδιόμελον». Μετά από απαίτησης των συγχωριανών του, και με χαλαρή διάθεση, κρασάκι και πηλιορείτικους μεζέδες, ο Κυριάκος περιμένει τους φίλους του.           Την ευθύνη  διοργάνωσης της εκδήλωσης έχουν, οι φίλοι συγχωριανοί του, ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και «Οι Φίλοι των Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου».

Η εκδήλωση που προετοιμάζεται για την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Κυριάκου Παπαγεωργίου  «Πηλιογραφήματα – σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον», θα ξεκινήσει με χαιρετισμός του

Οικοδεσπότη, Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μιτζικού, για να τον διαδεχθεί στο βήμα ο Παγκόσμιος πεζοπόρος, Αλπινιστής και πρεσβευτής του Πηλίου, Νίκος Μαγγίτσης.

Η νομικός Ελένη Ψαραλίδου, συνάδελφος του συγγραφέα στο επάγγελμα, γεννημένη στην Ξάνθη, σπουδαγμένη κι επιμορφωμένη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μεταπτυχιακό στον τομέα Διεθνών Σπουδών και Ευρωπαϊκού Δικαίου), παρότι πολυγραφότατη και πολύ δραστήρια, είναι σεμνή και διακριτική ποιήτρια, εμψυχώτρια ποικίλων πολιτιστικών γεγονότων και δράσεων και «κινητήριος δύναμις» της ποιητικής σκηνής Volos Poetry Slam. Με την ιδιότητα όμως που δεν την γνωρίζει ο πολύ κόσμος είναι αυτή της συγγραφέως  πλήθους ταξιδιωτικών κειμένων. Υπό αυτό το πρίσμα, τη γνώση και την ενασχόληση θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κυριάκου Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια θα μιλήσει για το βιβλίο, ένας αθόρυβος, αλλά μεγάλος φίλος του Νοτίου Πηλίου, Πρόεδρος και ψυχή» των «Φίλων Καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου», που έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα, φροντίζοντας παράλληλα και την διατήρησή του σε αξιοπρεπή εικόνα για όλους τους πεζοπόρους της περιοχής, ο Γιάννης Ιατρού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένετε η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Βιβλίο που θα διαβάσει ο συγγραφέας  και πανελλήνια γνωστός Βολιώτης Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Βασίλης Μητσάκης

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Συγγραφέα, Κυριάκου Παπαγεωργίου, στη συνέχεια. Ίσως έχει να προαναγγείλει ένα ακόμη βιβλίο του, ή να καταθέσει εντυπώσεις συνοδοιπόρων του σε όλη την Ελλάδα για το Πήλιο!

Ο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, που με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον δέχτηκε την πρόταση του συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον», θα κάνει το     κλείσιμο της εκδήλωσης.

Ποιητές και πεζογράφοι, συγγραφείς, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, έγραψαν για το Πήλιο και το ύμνησαν. Και ίσως είναι μοναδική η περίπτωσή του, όπου τα γραφόμενα προσεγγίζουν µεν, αλλά δεν ξεπερνούν την πραγματικότητα.

Το ωραίο και πανέμορφο Πήλιο, η βρυσομάνα της μεγάλης και ποικίλης χλωρίδας, το ξακουστό βουνό, που ο ποιητής Γ. Δροσίνης (Συλλογή “Γαλήνη” 1902)  το ονόμασε «βουνό βουνών καμάρι», η πατρίδα του μυθικού Χείρωνα Κένταυρου, έχει δώσει στη χώρα µας διαχρονικά, πέραν των άλλων, και μεγάλους πνευματικούς άνδρες.

Δεν λείπουν οι αξιόλογοι πνευματικοί άνδρες που γεννήθηκαν στο Πήλιο και έδωσαν µε την παρουσία τους συνέχεια στους ύμνους του όπως, ο παμβαλκανικός λαογράφος Κίτσος Μακρής, αν και δεν κατάγεται από τη Μαγνησία, ο αείμνηστος «Πηλιολάτρης» Κώστας Λιάπης, οι επίσης μακαρίτες Γιώργος Θωμάς, Ηλίας Λεφούσης και Πέτρος Κυπριωτέλης, ο Ζαγοριανός Νίκος Διαμαντάκος, ο Τρικεριώτης Κώστας Πατρίκος και πολλοί άλλοι τοπικοί αλλά και ξένοι λάτρεις των γραμμάτων.

Στη χορεία αυτών που ξεχωρίζουν σήμερα ανήκει και ο πολυγραφότατος, δικηγόρος, δημοσιογράφος, φωτογράφος και συγγραφέας, Κυριάκος Παπαγεωργίου.

Χαρακτηριστικό το ύφος του συγγραφέα, και από την υπόλοιπη πλούσια βιβλιογραφία, θεμελιώνει και τεκμηριώνει την ομορφιά της Πηλιορείτικης φύσης μέσα από τη συγγραφή του.

Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, εκτός από το πολύτιμο δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, έδωσε και δίνει το παρόν στη πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου µας, συµµετέχοντας  σε δημόσιες συζητήσεις που έχουν σχέση µε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πηλίου, όπου της Ελλάδος.

Τον τελευταίο δε χρόνο, αγκάλιασε και µε θέρμη υποστηρίζει το νέο μεγάλο εγχείρημα για το Πήλιο του Νίκου Μαγγίτση και της «Μαγνήτων Κιβωτού»,           «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου».

Ο Σεβ Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος πολύ χαρακτηριστικά καταγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου:
-«Για εκείνους μάλιστα που δεν μπορούν να περπατήσουν το βιβλίο αυτό είναι ένα θείο δώρο, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να χαρούν αυτό το θαύμα της φύσεως που είναι το Πήλιο.

Γιατί δεν αρκεί µόνο το «είναι». Η παρουσίαση και το ζωντάνεμα αυτού του «είναι» αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο για τον αναγνώστη».

Με το βιβλίο αυτό για το Πήλιο, άλλη μια αξιόλογη σημαντική προσφορά στη διάσωση και προβολή των πολιτιστικών θεμάτων του τόπου µας, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει να παρουσιάσει μια πλήρη σειρά λογοτεχνικών πονημάτων, που συμπληρώνει την μεγάλη δραστηριότητά του για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας.

Related posts