29 Μαρτίου, 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2022 – 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2022 – 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2022 – 2023

 

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,

Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μία νέα σχολική χρονιά. Οι δυσκολίες των τελευταίων χρόνων δεν μας έχουν εγκαταλείψει οριστικά. Αντίθετα, οι εξελίξεις στην ήπειρό μας απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση και ομοψυχία. Έχουμε όμως βάσιμες ελπίδες πως τα σχολεία μας, από φέτος, θα αρχίσουν να ξαναβρίσκουν σταδιακά τους ρυθμούς που είχαν πριν την μεγάλη δοκιμασία του κορονοϊού.

Γνωρίζω καλά πως το δύσκολο έργο της επιστροφής σε μία ομαλή σχολική ζωή το επωμίζεστε εσείς, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Εσείς είστε αυτοί που αναλαμβάνετε να επανεκκινήσετε, όχι μόνον την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και όλες τις άλλες λειτουργίες της σχολικής ζωής, οι οποίες επηρεάστηκαν καταλυτικά από τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που βίωσε ολόκληρη η ελληνική κοινωνία κατά το πρόσφατο παρελθόν. Κυρίως όμως καλείστε να επουλώσετε πληγές στις ψυχές των παιδιών μας, τα οποία, για πάνω από δύο χρόνια, βίωσαν δυσκολίες δυσβάστακτες, τόσο για τις αντοχές τους, όσο και για τις αντοχές των γονέων τους.

Έχουμε ανάγκη τον δυναμισμό και την αισιοδοξία της νέας γενιάς, αλλά και εκείνη έχει ανάγκη την δική μας ενθάρρυνση και συμπαράσταση. Το μέλλον που πλησιάζει ταχύτατα απαιτεί από τους νέους μας υψηλή κατάρτιση και πολλαπλές δεξιότητες. Κυρίως όμως απαιτεί την διαμόρφωση συγκροτημένων προσωπικοτήτων και ανάπτυξη ψυχικών και πνευματικών αντιστάσεων απέναντι στις πολλαπλές δυνάμεις αλλοτρίωσης που καραδοκούν. Για τους λόγους αυτούς, το ελληνικό σχολείο αποτελεί -όπως πάντα αποτελούσε- τη μεγάλη ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά τον ρόλο σας καίριο και μεγαλειώδη.

Γνωρίζουμε όλοι πως οι δυσκολίες των τελευταίων ετών έχουν αυξήσει  δραματικά την απομόνωση και την αποξένωση ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Γνωρίζουμε επίσης πως η αμηχανία και η σύγχυση εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των συμπατριωτών μας και έσπειραν την καχυποψία. Τα παιδιά μας δεν ήταν δυνατόν να παραμείνουν ανεπηρέαστα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αντίθετα, συχνά επιβαρύνθηκαν περισσότερο από εμάς τους ενήλικες, εξαιτίας της ψυχοσύνθεσης της ηλικίας τους. Θεωρώ λοιπόν πως, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα και  ιδιαίτερα στο σχολείο, πρέπει να αποκατασταθεί και διαρκώς να βελτιώνεται το κλίμα εμπιστοσύνης. Οι δυσκολίες, όσο μεγάλες κι αν είναι, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα από μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Και στον τομέα αυτό ο ρόλος σας αλλά και το ζωντανό παράδειγμα που θα προσφέρετε στα παιδιά θα αποβούν καθοριστικά για την ψυχική υγεία και την ισορροπία της σχολικής κοινότητας.

Στο έργο σας για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα στηρίζεται στην ενσυναίσθηση και στην αλληλεγγύη, αλλά και στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών μας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως θα βρείτε την Τοπική μας Εκκλησία συμπαραστάτη και αρωγό σας.

Γνωρίζετε πως, κατά την πρόσφατη περίοδο, υπήρξε διαρκής και μεθοδική συνεργασία μεταξύ της Εκκλησίας και του Συλλόγου των Καθηγητών πολλών Σχολείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν βιοτικές δυσκολίες μαθητών. Με την δική σας προθυμία, οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν. Πέρα όμως από τις βιοτικές ανάγκες, η Τοπική μας Εκκλησία προσπαθεί και εκείνη να ανακτήσει τους ρυθμούς του νεανικού και πνευματικού της έργου. Οι Ενοριακές της δράσεις λειτουργούν ξανά, οι Νεανικές Συντροφιές συγκροτούνται εκ νέου και ήδη οργανώνεται ένα σύνολο πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά. Όπως εσείς, έτσι κι εγώ, έχουμε διαπιστώσει πως  οι ανάγκες των παιδιών μας είναι πολλές και αφορούν όχι μόνο τις επιδόσεις τους αλλά και τις δεξιότητές τους να σχετίζονται και να δημιουργούν. Ας μην ξεχνάμε πως οι δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου κλόνισαν τις βεβαιότητές τους και τους δημιούργησαν ένα βαθύ αίσθημα ανασφάλειας. Η ανάγκη για συζήτηση και αναζήτηση νοήματος ζωής είναι επιτακτικότερη από ποτέ.

Αυτή η ανάγκη αποτελεί τον τελικό στόχο κάθε Νεανικής Δράσης της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Για τον λόγο αυτό, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλληλοϋποστήριξης και απόλυτου σεβασμού της ιδιαίτερης παιδαγωγικής αποστολής σχολείου και Εκκλησίας, σας καλώ να συσπειρωθούμε, προκείμενου τα παιδιά μας να αντλήσουν ποικίλα εφόδια για τη ζωή που τα περιμένει.

 

Είμαι απολύτως βέβαιος πως χάρη στις ικανότητες, τους οραματισμούς και το μεράκι σας, τα σχολειά μας θα γίνουν ξανά οάσεις χαράς, δημιουργίας και επιτυχιών. Εγώ, ως Επίσκοπος της Τοπικής μας Εκκλησίας, καταθέτω τις προσωπικές μου δυνάμεις για κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία συνεργασίας, προκειμένου να υψώσουμε τείχος ενότητας, ελπίδας και αισιοδοξίας στους δίσεκτους καιρούς μας. Στο έργο αυτό, ολόψυχα σας καλώ να συμπορευτούμε.

 

Με τις θερμότερες ευχές μου για μια ευλογημένη και δημιουργική σχολική χρονιά,

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Related posts