24 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

Ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος επιμόρφωσης Ουκρανών θεολόγων

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, το πρόγραμμα επιμόρφωσης («Θερινό Πανεπιστήμιο») κληρικών και λαϊκών θεολόγων της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Θεολογική Ακαδημία του Βολύν (Ουκρανία). Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά φέτος, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 στον Βόλο και ολοκληρώθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι (με φυσική παρουσία). Το φετινό πρόγραμμα διήρκησε από τις 25 ως τις 29 Ιουλίου και υλοποιήθηκε διαδικτυακά, λόγω των δυσχερειών που έχουν προκύψει εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το παρακολούθησαν εικοσιτρείς θεολόγοι και κληρικοί, απόφοιτοι των Θεολογικών Ακαδημιών του Κιέβου και του Βολύν, καθώς και κρατικών πανεπιστημίων της Ουκρανίας, ενώ το επιμορφωτικό πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεολογικών, κανονικών, ποιμαντικών και κοινωνιολογικών ζητημάτων.
Μαθήματα και διαλέξεις στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν από τους παρακάτω διδάσκοντες με τα αντίστοιχα θέματα: Παντελής Καλαϊτζίδης (Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ερευνητικός εταίρος στα Πανεπιστήμια Μύνστερ και KU Leuven: «Η ανάδειξη μιας νέας θεολογικής ατζέντας στην Ορθοδοξία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία»), π. Δημήτριος Μπαθρέλλος (Επισκέπτης καθηγητής του Ινστιτούτο Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών του Κέιμπριτζ, Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: α) «Η χριστολογία στον 21ο αιώνα» και β) «Η μαρτυρία των πατέρων της Εκκλησίας στην εποχή μας»), π. Βασίλειος Θερμός (Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ψυχίατρος παίδων και εφήβων: α) «Δυναμική του ψυχολογικού τραύματος» και β) «Ηθικός τραυματισμός και συγχώρηση»), Gayle Woloschak (Καθηγήτρια Ογκολογίας και Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστημίου Northwestern, Σικάγο και St Sophia Ukrainian Orthodox Seminary της Ουκρανικής Ορθοδόξου εν Αμερική Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ορθοδοξία και Επιστήμη»), Δημήτριος Μόσχος (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: α) «Εισαγωγή στην Εκκλησιαστική Ιστορία σε ένα Ορθόδοξο Θεολογικό πρόγραμμα» και β) «Η ανάδειξη του “Βυζαντινού Χριστιανισμού” στην Ανατολή και η αποξένωση από τη Δύση (7ος – 14ος αι.)»), π. Κύριλλος Γοβορούν (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Στοκχόλμης: «Θρησκευτική Ελευθερία στην Ουκρανία και τη Ρωσία»), Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου: «Ο πόλεμος στην Καινή Διαθήκη»), Νικόλαος Ασπρούλης (Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: «Εισαγωγή στην Οικο-δογματική»), Γεώργιος Βλαντής (Διευθυντής του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας και Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών: α) «Ουκρανική Ορθοδοξία και Οικουμενισμός. Θεολογία, ιστορία και τρέχουσες προκλήσεις» και β) «Νέες προκλήσεις για την Οικουμενική κίνηση εν όψει της 11ης Συνελεύσεως του Π.Σ.Ε.»), Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ (Κοσμήτορας του Institut d’études supérieures en théologie orthodoxe, Chambésy, Γενεύη: «Λειτουργική ανανέωση σε μια εκκοσμικευμένη κοινωνία»), Μοναχή Βάσσα Λαρίν (Δρ. Θεολογίας: «Ο ρόλος των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία»).
Στον χαιρετισμό του στην έναρξη του προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία εκτός των άλλων αντιμετωπίζει τα δεινά που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και ο ρωσικός θρησκευτικός επεκτατισμός. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στήριξε τη νέα Εκκλησία θεολογικά από τα πρώτα της βήματα.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, εκφράστηκε ομόφωνα η ευχή αυτό το σημαντικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό έργο να συνεχιστεί, και μάλιστα με φυσική παρουσία, η οποία επιτρέπει μια στενότερη ανθρώπινη επαφή, γνωριμία με την πραγματικότητα της καθημερινής εκκλησιαστικής ζωής αλλά και με τα περαιτέρω στοιχεία του εκκλησιαστικού πολιτισμού. Παραθέτοντας τα λόγια του επικεφαλής της Ουκρανικής ομάδας π. Βολοντυμύρ Βάκιν, «όχι μόνο το ότι αποκομίζουμε την θεωρητική γνώση, αλλά το ότι αισθανόμαστε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδας κ. Ιγνατίου, του Διευθυντή, των διδασκόντων και ολόκληρου του προσωπικού της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, είναι η σημαντικότερη μαρτυρία της εν Χριστώ ενότητας».

Related posts