24 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2022 «Προσφυγοπούλες Παναγιές»

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται και τούτη την εβδομάδα οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2022», που άρχισαν την Δευτέρα 1 Αυγούστου.

Βρισκόμαστε πλέον  στο μέσο των εκδηλώσεων αυτών, που αποτελούν θεσμό πλέον της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και του φορέα Πολιτισμού της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», για έβδομη χρονιά.

Εντάσσονται για το 2022 στην επετειακή χρονιά που διανύουμε φέτος, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, συνέπεια του οποίου ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα των επετειακών «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2022», αφιερωμένων στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές» της Μικρασίας και των άλλων αξέχαστων πατρίδων.

Ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων, που και πάλι έχει την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, είναι ενταγμένος στο πλαίσιο του ενιαίου συλλογικού προγράμματος των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «1922 – 2022 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ», για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος δια του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι, «Το Εγγλεζονήσι», «Ίωνες» και «Μνήμες Προσφύγων».

Για τον λόγο αυτό, δόθηκε μια προτεραιότητα στους Ιερούς Ναούς της Νέας Ιωνίας, χωρίς να υστερήσουν και οι άλλου Ναοί της πόλης, του Πηλίου, της Δυτικής Μαγνησίας και της περιοχής της Αγιάς της Λάρισας.

Πλησιάζοντας προς το «Πάσχα του Καλοκαιριού», όπως ο λαός μας αποκαλεί τον Δεκαπενταύγουστο, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, ο Μικρός  Παρακλητικός προς την Υπεραγία Θεοτόκο θα ακουστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Νέας Δημητριάδας, στις 19.30 από τον Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο.

Στη συνέχεια, όπως έχει καθιερωθεί, ο Ηλίας Λιαμής και ο Δημήτρης Καραβασίλης θα συνοδεύσουν με εξαιρετικές αναφορές στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές», το παραδοσιακό συγκρότημα του Κώστα Μούτου, που θα παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον έντεχνο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του λαού μας, αφιερωμένα την Παναγιά, που απέσπασε ήδη πολύ κολακευτικά σχόλια στις αυλές των Ιερών Ναών της Νέας Ιωνίας, που παρουσιάστηκε την εβδομάδα που πέρασε.

Την Κυριακή 1 Αυγούστου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, ξεκίνησε η φετινή  πορεία με την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Επιφανίου Οικονόμου και των ιερέων του Ναού, εγκαινιάζοντας στην ουσία και την ολοκλήρωση της 1ης φάσης του έργου της αποκατάστασης της κεραμοσκεπής και των κάθετων επιφανειών στην νότια και δυτική – εμπρόσθια πλευρά του Μητροπολιτικού Ναού, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Νέων Τεχνολογιών- Μεταφορών-Επικοινωνιών, κ. Ιωάννη Τέα. Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της Παραδοσιακής Ορχήστρας με τον  Νίκο Κερασιώτη – Κλαρίνο, Ελεάνα Βαρελά – Τραγούδι, Γιάννη Σκαμπαρδώνη – Βιολί, Κωνσταντίνο Μούτο – Λαούτο & τραγούδι, Ζήση Γεωργαλιό στο Κανονάκι και Αναστασία Λύτρα – Κρουστά.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 2 Αυγούστου, πηγαίνοντας στην Νέα Αγχίαλο ξαναδιαπιστώσαμε το μεγάλο έργο που επιτελεί ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου, π. Αθανάσιος, τόσο στον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού, στην οργάνωση των δραστηριοτήτων της Ενορίας του, όσο και στην πνευματική καθοδήγηση των πιστών της προσφυγούπολης Νέας Αγχιάλου.

Την Παράκληση στον Ιερό Ναό, ακολούθησε συναυλία με τους ίδιους συντελεστές, παρουσία πλήθους κόσμου, αλλά και της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Γιούλης Μποντού – Τοκαλή, της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, Βάσως Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, της προέδρου του Φιλοπρόοδου Βαλασίας Πετρίδη και μελών του Δ.Σ. και του πανταχού παρόντος προέδρου του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», Γιάννη Κίτσιου.

Ακολούθησαν οι Ιεροί Ναοί της Νέας Ιωνίας, Αγίου Νεκταρίου και Πέτρου και Παύλου, με την φροντίδα των πατέρων Ιωάννη και Σταύρου Σωτηρόπουλου και των ενοριακών τους επιτροπών, όπου οι απόγονοι των προσφύγων της Μικράς Ασίας συγκινήθηκαν στην αναφορά των Αγίων εικόνων της Παναγιάς, που έφεραν οι πρόγονοί του από τις Αξέχαστες πατρίδες, στα υπέροχα κείμενα που ανέγνωσαν ο Ηλίας Λιαμής και ο Δημήτρης Καραβασίλης, συνοδεύοντας τη μουσική και τα τραγούδια από την ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ».

Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, το Σάββατο 6 Αυγούστου, η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» έδωσε ακόμη ένα ρεσιτάλ ποιοτικής μουσικής, ικανοποιώντας όλους τους παρευρισκόμενους. Να σημειώσουμε ότι έχει πλέον καθιερωθεί η ολοκλήρωσης των ημερών της πανηγύρεως της Μεταμόρφωσης να γίνετε με την ένταξη της ημέρας αυτής στις εκδηλώσεις των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων».

Η συνέχεια ήταν στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Βελίκας Αγιάς, όπου o Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, και στο Ανοιχτό «Θέατρο Θάλασσας», όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε μια όμορφη χορευτική εκδήλωση, με τίτλο «Θάλασσα και παράδοση», την επιμέλεια της οποίας έχει ο χοροδιδάσκαλος Γεώργιος Γκολέμης και ο Υδραϊκός Ναυτικός Όμιλος. Συνδιοργανώθηκε δε και πάλι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας  «Ο Φιλοκτήτης», με την παρουσία του Δημάρχου Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα και των Δημοτικών Συμβούλων. Υπέροχες και οι αναφορές στις «Προσφυγοπούλες Παναγιές» και στην σχέση των νησιών της χώρας μας με την Παναγιά, που έκανε ο Γιώργος Γκολέμης. Ακόμη μια εκδήλωση, η έκτη στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν επιθυμίας των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Η περίπτωση όμως της Αγιάς είναι τελείως διαφορετική, με δεδομένο ότι ανήκει στην Μητρόπολη Δημητριάδος, πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανάλογη εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή. Η Βελίκα όμως με την συμμετοχή της, την συμπαράσταση κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και των υποδομών της, προκρίνεται κάθε χρονιά.

Οι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες της περιοχής του παραλιακού μετώπου της γείτονος Λάρισας, κατέκλυσαν το θέατρο, που στην συγκεκριμένη περίπτωση φάνηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει αυτή την παράσταση.   Οι θεατές έμειναν ενθουσιασμένοι από την εκδήλωση, συμμετέχοντας με το συγκρότημα στους παραδοσιακούς χορούς.

Στο τέλος της Συναυλίας, οι κυρίες του «Φιλοκτήτη» ετοίμασαν και μοίρασαν παραδοσιακές νηστίσιμες πίτες, που τις γεύτηκαν οι συντελεστές, παρατείνοντας την παρουσία τους στον ευρύτερο δροσόλουστο χώρο με τα  αιωνόβια πλατάνια.

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου, σειρά είχε το Πήλιο και ο Ιερός Nαός του Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι, με τις μοναδικές λαϊκές αγιογραφίες των Παγώνηδων, που πριν μερικά χρόνια συντήρησε ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Την Παράκληση στην Παναγιά μας, ακολούθησε Τρισάγιο «Υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των συμμετεχόντων Νεοχωριτών στην Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 – 1922, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.

Η συνέχεια ήταν στην κεντρική πλατεία του Πηλιορείτικου χωριού όπου και πάλι ο Βασίλης Αγροκώστας και η «ΙΩΝΙΑ» με τα συνοδευτικά κείμενα των Λιαμή και Καραβασίλη, αφήσαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους κατοίκους του χωριού και των γύρω χωριών και στους επισκέπτες της περιοχής του Νοτίου Πηλίου. Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, Αντιδήμαρχοι, πρόεδρου Κ.Ε και Δημοτικοί Σύμβουλοι  συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός, Περιβαλλοντικός και Λαογραφικός Σύλλογος Νεοχωρίου, με την ευθύνη του Αντώνη Χάλαρη.

Η «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει σήμερα στον Άγιο Δημήτριο, στη Νέα Δημητριάδα Βόλου και τις επόμενες μέρες, την Πέμπτη 11 Αυγούστου στο Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την Παρασκευή 12 Αυγούστου στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, με την συνεργασία του Δήμου Βόλου και ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 στην Βυζίτσα Πηλίου, με την ευθύνη του π. Γεωργίου Κορνούτου, όπου είναι και μια ακόμη ευκαιρία στους πιστούς και στους επισκέπτες του χωριού να θαυμάσουν την καταπληκτική συντήρηση του Ι. Ναού που έχει επιτελέσει ο π. Γεώργιος και να συμμετάσχουν σε μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού που προσθέτει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενταύγουστου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».

Related posts