03 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Αγιασμός για το Νέο Εκκλησιαστικό Έτος στο Συνεδριακό Θεσσαλίας

Αγιασμός για το Νέο Εκκλησιαστικό Έτος στο Συνεδριακό Θεσσαλίας

Όπως είναι γνωστό, την πρώτη του μηνός Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί η αρχή της Ινδίκτου και νοείται ως η Πρωτοχρονιά του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους.

Για τον λόγο αυτό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, επί τη ενάρξει του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, αύριο Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, θα τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Χριστοδούλου, στα γραφεία της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις 11.00 π.μ..

Όπως αναφέρεται στον Νέο Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόμ. A΄ Σεπτέμβριος του Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου (Ιερομονάχου), (Ορμύλια: Ι. Κοιν. Ευαγγ. Θεοτόκου, 2007), 1-3, 11-13, : “Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την αρχή της Ινδικτιώνος – από τη λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει ορισμός – δηλαδή την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν διά θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε χρόνων το ποσό του ετήσιου φόρου, που εισέπρατταν αυτή την εποχή για τη συντήρηση του στρα­τού. Κατ’ ἐπέκτασιν καθιερώθηκε να ονομάζονται ινδικτιώνες και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγού­στου, τρία χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.”

Related posts