28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Πεντηκοστή στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου λειτούργησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, την μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής, κατά την οποία εορτάζεται η εμφάνιση της Εκκλησίας στην ανθρώπινη ιστορία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εμπειρία της ενότητος των Μαθητών, μέσα στην οποία έκανε την εμφάνισή Του το Άγιο Πνεύμα και τους κατέστησε Πνευματοφόρους και έτοιμους να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της Σωτηρίας στην οικουμένη. Επεσήμανε δε, ότι το Άγιο Πνεύμα αποκαλύπτεται μέσα από τις ενέργειές του, οι οποίες κατευθύνουν διαχρονικά την ζωή της Εκκλησίας, εμπνέουν τους Λειτουργούς Της και διακρίνουν τις ζωές των απλών ανθρώπων. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε τρεις τέτοιες ενέργειες, αποκαλυπτικές του τρόπου δράσης του Παρακλήτου στην ιστορία.

Η πρώτη, είναι το συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά συλλειτούργησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος της προσφάτως αναγνωρισμένης Εκκλησίας της Αχρίδος κ. Στέφανος, γεγονός μεγίστης σημασίας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, αφού βάζει τέλος σε ένα σχίσμα που ταλαιπώρησε το Σώμα Της επί δεκαετίες.

Η δεύτερη, είναι ο οσιακός θάνατος ενός θανατοποινίτη στην Αριζόνα των Η.Π.Α., ο οποίος παρέμεινε φυλακισμένος επί 37 έτη, για ένα έγκλημα που ποτέ δεν παραδέχθηκε, αλλά μέσα στην φυλακή, άφησε το Άγιο Πνεύμα να μιλήσει στην ψυχή του, ήρθε σε επαφή με πνευματικούς ανθρώπους σε Ελλάδα και Κύπρο, βαπτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός, με το όνομα Αντώνιος και μία ημέρα πριν την εκτέλεσή του έλαβε το Αγγελικό Μοναχικό Σχήμα και το όνομα Εφραίμ.

Η τρίτη ενέργεια είναι η Ρασοφορία μίας νέας Μοναχής, κινεζικής καταγωγής, που έγινε την Παραμονή της Πεντηκοστής, στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, η οποία, χωρίς κανείς να το έχει συνειδητοποιήσει, έγινε την ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των διακοσίων είκοσι Κινέζων Μαρτύρων, που μαρτύρησαν στο Πεκίνο για τον Χριστό το 1900.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε τα τρία αυτά γεγονότα Αγιοπνευματικά και δίδαξε πώς ενεργεί το Άγιο Πνεύμα στην ζωή μας, με τρόπο απλό και μυστικό, που καθίσταται, όμως, φανερός και συγκλονιστικός, σε όσους έχουν καθαρή καρδιά και είναι δεκτικοί της Χάριτος και των ενεργειών του Παρακλήτου.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος ευχήθηκε πατρικώς προς όλους πλούσια την Χάρη και την προστασία του Παναγίου Πνεύματος.

 

Related posts