16 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ «…πάμε σαν άλλοτε!» στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου

Η  «ΚΙΒΩΤΟΣ» στις Ενορίες

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ

 «…πάμε σαν άλλοτε!» στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, ώρα 20.30

2η Επαναφορά του  παραδοσιακού Πανηγυριού της Συνοικίας,  στο πλαίσιο του Εορτασμού των Αγίων Αναργύρων

 

Η παράδοση της Βλάστης Κοζάνης, τόπος ο οποίος είναι η καταγωγή των περισσοτέρων κατοίκων της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων Βόλου, είναι πλούσια σε πολλές μορφές της κοινωνικής ζωής, όπως τα πανηγύρια και οι γάμοι που ήταν και παραμένουν τα μεγάλα γεγονότα, κι αποτελούν πρότυπα κοινωνικών εκδηλώσεων που καταξιώνουν και δίνουν ομορφιά στη ζωή. Τα πανηγύρια ιδίως, δεν αποτελούν μονάχα εκδηλώσεις θρησκευτικής πίστης αλλά και μια αφορμή να γλεντήσουν οι κάτοικοι για να πάρουν καινούρια διάθεση για τις δύσκολες μέρες. Στα πανηγύρια αυτά, ξεφάντωναν παλαιότερα με τη συνοδεία λαϊκών οργανοπαιχτών στο χορό και στο τραγούδι. Αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ακολουθήσουν και σήμερα.

Την προσπάθεια επαναφοράς αυτού του πανηγυριού καταβάλει από το 2019 η Μαγνήτων Κιβωτός, υιοθετώντας την πρόταση του πατρός Νικολάου Νασιώκα, προϊσταμένου του Ι. Ναού, που αν δεν υπήρχαν τα δύο «πέτρινα» χρόνια του κορονοϊού, θα είχε καθιερωθεί.

Αναφερόμαστε στο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Εκκλησιαστικής επιτροπής και του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός», ανήμερα της εορτής των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου. Η προετοιμασία ουσιαστικά ξεκινάει μέρες πριν με την ετοιμασία των χώρων και κορυφώνεται ανήμερα των Αγίων Αναργύρων.

Τελείται ο μεθεόρτιος Εσπερινός  και στη συνέχεια ακολουθεί παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων με ζωντανή μουσική, για να καταλήξει σε παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή όλων.

Σκοπός της καθιέρωσης του θεσμού αυτού είναι να συμβάλλει στο πληρέστερο και αρτιότερο Ποιμαντικό έργο της Τοπικής Εκκλησίας, να καλλιεργήσει και να εκφράζει το Ορθόδοξο Χριστιανικό Φρόνημα και την Ελληνορθόδοξη πολιτιστική μας παράδοση και συντελέσει όσο μπορεί στην εν γένει ψυχοπνευματική παράδοση, στην  ανάπτυξη της Ενορίας και της επικοινωνίας των μελών της, στα πλαίσια και στο πνεύμα της των ιδρυτικών στόχων της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Την 1ην Ιουλίου εορτή των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, εορτάζει ὁ ομώνυμος Ιερός Ναός, στην παλιά συνοικία του Βόλου, το «Καπακλί».

Όπως το 2019, και κατόπιν της αναγκαστικής διακοπής των δύο περασμένων ετών λόγω της πανδημίας, έτσι και φέτος ἡ θρησκευτική εορτή συμπληρώνεται με την αναβίωση της παλαιάς παραδόσεως και συνδυάζεται ὁ θρησκευτικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της εορτής.

Σε ότι αφορά την πολιτιστική παράδοση να αναφέρουμε ότι η ιστορία της Ενορίας αυτής της πόλης μας αρχίζει με την θαυμαστή εύρεση της ιεράς εικόνας των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά Δαμιανού και Παντελεήμονος το έτος 1905, την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Σύμφωνα με την κρατούσα παράδοση την παλαιά εποχή εόρταζαν το γεγονός της εύρεσης της Ιεράς εικόνας την τρίτη του Πάσχα. Ο εορτασμός μετά την Θεία Λειτουργία συνεχιζόταν, αφού ακολουθούσε ο χορός των Βλατσιωτών, που ήταν οι πρώτοι οικιστές της συνοικίας, από το κτηνοτροφικό χωριό του Νομού Κοζάνης, στο προαύλιο του Ναού.

Χρόνο με το χρόνο, όπως και τόσες άλλες παραδόσεις ξεχάστηκαν, σταμάτησε και αυτό το πανηγύρι.

Αυτή η παλαιά παράδοση αναβίωσε με επιτυχία για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, και εφέτος κατά την ημέρα της θρησκευτικής εορτής το βράδυ την Παρασκευή 1ην Ιουλίου, μετά τον μεθεόρτιο Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση, στις 8:30 το βράδυ στο προαύλιο του Ναού όπου θα χορέψουν 9 χορευτικά τμήματα για να συνεχιστεί η παράδοση της Ενορίας και να γίνει πλέον θεσμός, με στόχο να ζωντανεύουν ωραίες ημέρες και οι νέοι να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου και να την συνεχίσουν στο μέλλον.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι αξίες, αλλά και ο χορός, τα τραγούδια και η μουσική μεταδίδονται στις νεότερες γενιές μέσα από τις δραστηριότητες των Πολιτιστικών τους Συλλόγων, τους οποίους πάντα ενισχύει η Τοπική μας Εκκλησία, δια του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός», έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να μετέχουν με ενθουσιασμό στους παραδοσιακούς χορούς και στα πανηγύρια.

Με την ευθύνη και τον συντονισμό της Χοροδιδασκάλισσας Κατερίνας Γκανέτσα – Ντόντη, παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσουν τα Χορευτικά Συγκροτήματα:

Σύλλογος Βλατσιωτών Βόλου «Άγιος Μάρκος»

Σύλλογος Μακεδόνων Βόλου «Μέγας Αλέξανδρος»

Πολιτιστικός Σύλλογος Διμηνίου

Σύλλογος Χοροστέκι Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.

Εκπολιτιστικός  Σύλλογος Μπελεγρίνου Κορώπης

Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου (Τμήμα Νεαπόλεως)

Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου

Χορευτικό Σύνολο Γυναικών Ι.Μ.Δ. «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ»

Σύλλογος Καραγκούνηδων Καρδίτσας στον Νομό Μαγνησίας

 

Για τα Χορευτικά συγκροτήματα και για το Λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει, την μουσική ευθύνη έχει η Παραδοσιακή ορχήστρα, που αποτελείται από τους:

Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο)

Ελεάννα Βαρελά (τραγούδι)

Κώστας Ιγγλέζος ( τραγούδι)

Χρήστο Δασκαλόπουλο (Βιολί)

Κωνσταντίνο Μούτο (λαούτο – τραγούδι)

και Αναστασία Λύτρα (κρουστά)

Την παρουσίαση του μουσικού προγράμματος και των παραδοσιακών χορών θα κάνουν:

Σταυρούλα Δημητριάδη – Ζιατάκη, Εκπαιδευτικός

Αικατερίνη Μαντούδη – Παλάσκα, Νηπιαγωγός

Θα επακολουθήσει Λαϊκό γλέντι, για να διασκεδάσουν και να χορέψουν όλοι οι παρευρισκόμενοι, στο πνεύμα της εκδήλωσης.

Οι συνδιοργανωτές φορείς, και η Ενορία των Αγίων Αναργύρων καλούν τους κατοίκους της συνοικίας και όσους άλλους επιθυμούν να παρευρεθούν στην  εκδήλωση αυτή για να διασκεδάσουν και να νοιώσουν το μεγαλείο της παράδοσης.

Related posts