19 Μαρτίου, 2024

100 χρόνια Σμύρνης

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» του Μουσικού Σχολείου Βόλου, την Κυριακή 15 Μαΐου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή, 120 μαθητές και μαθήτριες, μαζί με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν μία μουσική αναδρομή στην Σμύρνη του κοσμοπολιτισμού και της ευτυχίας, στην Σμύρνη της φωτιάς και του ξεριζωμού, στην Σμύρνη της προσφυγιάς. Η Εκδήλωση άνοιξε και διανθίστηκε από αφηγήσεις που διάβασε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου Δρ κ. Αρετή Τζανετοπούλου. Η ορχήστρα και η Χορωδία του σχολείου τραγούδησαν γνωστές μικρασιάτικες μελωδίες, με την ευθύνη των καθηγητών τους: Γεδίκη Κωνσταντίνο (που είχε την γενική επιμέλεια) Βλαχογιάννη Λυγερή, Κατσούρα Σοφία, Μπαντελά Βαγγέλη, Γιώτα Χρήστο, Ευαγγέλου Φαίη και  Ζήση Περικλή.

Την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας και κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μουλάς και εκπρόσωποι άλλων αρχών και φορέων της πόλης μας. Πολλοί συμπολίτες μας κατέκλυσαν το προαύλιο της Ευαγγελίστριας για να καμαρώσουν τα παιδιά του καταξιωμένου Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Κλείνοντας την Εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος είπε ότι « Απόψε είμαστε όλοι Σμυρνιοί! Αφού η μουσική μας μεταφέρει εκεί και ζωντανεύει όσα ακούσαμε και διαβάζουμε». Συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές που είναι πράγματι το καύχημά του και όλοι τους κακαρώνουμε. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «μέσα από όλες τις φετινές εκδηλώσεις θέλουμε να θυμηθούμε, όχι για να μεγαλώσουμε το χάσμα, ούτε για να κρατήσουμε μέσα μας μίσος και κακία. Θέλουμε να μη λησμονήσουμε, για να μην κάνουμε ξανά τα δικά μας σφάλματα και γιατί μπορούμε να δίνουμε πάντοτε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να υπάρξουμε ειρηνικά όπως υπήρξαν εκείνοι οι άνθρωποι κάποτε, ότι μπορούμε να κάνουμε μια θάλασσα να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει, ότι μπορούμε να αρνηθούμε βία και πόλεμο, ότι μπορούμε να σταθούμε ικανοί να μεγαλουργήσουμε και να συνεχίσουμε ένα μεγάλο πολιτισμό, τον πολιτισμό που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, που είναι πολιτισμός αλήθειας, πολιτισμός αγάπης και δικαιοσύνης, είναι πολιτισμός ενότητος. Αυτό μαρτυρούσαν τα τραγούδια αυτό φέραν μαζί τους οι πρόσφυγες και έκτισαν αυτόν τον μεγαλειώδη ναό για να είναι μία μοναδική μαρτυρία τί σήμαινε η πίστη για αυτούς τους ανθρώπους». Ανήγγειλε, τέλος, την ναυτική εβδομάδα που, μετά την διακοπή λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί και θα είναι αφιερωμένη στο Καστελόριζο.

Η συναυλία εντασσόταν στο πλαίσιο των ετήσιων Εκδηλώσεων Μικρασιατικής Μνήμης που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διά του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», μαζί με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», «ΙΩΝΕΣ» και «Μνήμες Προσφύγων».

Related posts