19 Μαρτίου, 2024

Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ “ΠΗΔΑΛΙΟΥ” ΣΗΜΕΡΑ (zoom webinar)

Η ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ “ΠΗΔΑΛΙΟΥ” ΣΗΜΕΡΑ (zoom webinar)
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022, ώρα 7 μ.μ.
Στρογγυλή τράπεζα – Διαδικτυακά
Οι ιεροί κανόνες αποτελούν βασική πηγή της οργάνωσης και της ζωής της Εκκλησίας. Από την εποχή της καταγραφής τους και της συνοδικής τους υιοθέτησης από την Εκκλησία αποτελούν οδοδείκτες στην εν Χριστώ ζωή, ρυθμίζοντας άλλοτε με ακρίβεια και άλλοτε κατ’ οικονομία τις επιμέρους εκφάνσεις του εκκλησιαστικού βίου, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Έχοντας κατά το πλείστον εγκριθεί από Οικουμενικές συνόδους, αποτελούν απαραβίαστη πηγή αλήθειας και αυθεντίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο σήμερα, σε μια τελείως διαφορετική πολιτισμική και κοινωνική συγκυρία, αυτή της ύστερης νεωτερικότητας, το ερώτημα που προκύπτει είναι σε ποιο βαθμό μπορούν οι ιεροί κανόνες να καθορίζουν την εκκλησιαστική ζωή στις λεπτομέρειές της, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. Υπάρχει άραγε στις μέρες μας ανάγκη ερμηνευτικής προσπέλασης του γράμματος των κανόνων ώστε να αναζητηθεί το φιλάνθρωπο και σωτηριώδες πνεύμα που τους διατρέχει ή αρκεί η επακριβής και άκριτη τήρησή τους; Υπάρχει άραγε δυνατότητα αναπροσαρμογής, αναθεώρησης ή και κατάργησης ορισμένων από αυτούς, που φαίνεται να θεωρούνται ότι ανήκουν εξάπαντος στο παρελθόν; Στην ίδια προοπτική, ιδιαίτερη σημασία κατέχει και το ερώτημα της κωδικοποίησης και κριτικής έκδοσης του κειμένου των κανόνων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η κυρίαρχη θέση που εξακολουθεί να έχει το Πηδάλιο, το οποίο έχει γραφτεί πριν από δυο σχεδόν αιώνες, ως το κατεξοχήν όργανο χρήσης και ερμηνείας των ιερών κανόνων.
Αυτά τα θέματα και πολλά συναφή ερωτήματα θα συζητηθούν στη στρογγυλή τράπεζα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Μαΐου 2022, στις 7.00 μ.μ., με τίτλο «Η ερμηνευτική των κανόνων και η σημασία του Πηδαλίου σήμερα». Πρόκειται για την όγδοη διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» που διοργανώνεται από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Στη στρογγυλή τράπεζα θα συνομιλήσουν ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (Παπαθωμάς), Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου των Παρισίων, και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και ο Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου και πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ σχολιασμό με παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσει η Ντένια (Σπυριδούλα) Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Εκπαιδευτικός και Ψυχοθεραπεύτρια, Δρ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ερευνητικός εταίρος των πανεπιστημίων KU Leuven και Münster.
Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση της Στρογγυλής τράπεζας είναι https://us06web.zoom.us/j/81397353553

Related posts