26 Απριλίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δεν είναι ο θάνατος το τέλος» – Μετά από δύο χρόνια η συνάντηση των Επιταφίων στην παραλία του Βόλου

Με ιερά συγκίνηση, αλλά και την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, τελέστηκε απόψε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Κων/νος Μαραβέγιας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και μέγα πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό, αλλά και όλον τον περιβάλλοντα χώρο.

Μετά το πέρας των Εγκωμίων, των Αίνων και της Δοξολογίας, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με την συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος, μυροφόρων νεανίδων και μεγάλου πλήθους πιστών, με κατεύθυνση προς την παραλία της πόλης. Εκεί, μετά από διακοπή δύο ετών, λόγω της πανδημίας συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και των Ιερών Ναών Αναλήψεως, Μεταμορφώσεως και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου.

Μετά την προβλεπόμενη δέηση, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απευθύνθηκε στο μέγα πλήθος, χαρακτηρίζοντας την σιωπηλή παρουσία του «εκκωφαντική, που αποδεικνύει τί σημαίνει στον τόπο μας η Ορθόδοξη πίστη, η Παράδοση και η ενότητά μας. Καταθέτουμε, απόψε, ενώπιον του Κυρίου κάθε μας πόνο, που βιώσαμε κατά την παιδαγωγία της πανδημίας. Στερηθήκαμε στιγμές σαν κι αυτή, όμως κάναμε υπομονή, κρατήσαμε την ενότητά μας και βγαίνουμε από την περιπέτεια πιο σοφοί. Σήμερα μένει πίσω κάθε απελπιστική σκέψη, γιατί ο Χριστός, που έγινε άνθρωπος, έφθασε μέχρι το τέλος της ανθρώπινης αδυναμίας, τον φυσικό θάνατο και μάλιστα, σταυρικό, για να δείξει ότι δεν είναι ο θάνατος το τέλος. Πλέον, είμαστε βέβαιοι ότι δεν σταματούν τα πράγματα στην επίγεια ζωή, αλλά μας περιμένει η αιωνιότητα, αρκεί να πάρουμε το δώρο του Χριστού, την αγάπη. Από αγάπη έγινε άνθρωπος, θυσιάστηκε και ανέβηκε στον Σταυρό, μας άφησε το Μυστήριο της Ευχαριστίας, την Εκκλησία και μέσα Της μας καλεί να βιώσουμε την εμπειρία της αγάπης μαζί Του και μεταξύ μας. Ακόμα και ο θάνατος του Χριστού είναι πρόσκαιρος. Τούτη την σιωπηλή νύκτα θα διαδεχθεί η νύκτα με τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, γιατί η ζωή νίκησε τον θάνατο».

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον πόνο πολλών ανθρώπων που στερήθηκαν τους οικείους τους λόγω της πανδημίας: «Ως άνθρωπος δεν μπορώ να παρηγορήσω, ως Επίσκοπος, όμως, καλώ όλους να πάρουμε κουράγιο και δύναμη, γιατί ο Θεός της Αναστάσεως μας βεβαιώνει για την ανάσταση όλων μας».

Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε τον χαιρετισμό του, καλώντας όλους «να στρέψουμε τον νου μας στην Ουκρανία, όπου φρικτά πράγματα συμβαίνουν, στις μάνες, που χάνουν τα παιδιά τους σ’ έναν τόσο άδικο πόλεμο, στα εκατομμύρια των ομοδόξων προσφύγων, που ως μη όφειλε εγκαταλείπουν καταδιωγμένοι την πατρίδα τους. Ο Θεός μας χάρισε την ειρήνη και την αληθινή αγάπη, εμείς οι άνθρωποι, όμως, δυστυχώς, καταστρέφουμε την ενότητα και την ειρήνη και αντί για τις καμπάνες της αγάπης ηχούμε τα κανόνια του μίσους και του θανάτου». Ζήτησε δε, «να αφήσουμε εδώ τον φόβο και τον πόνο, την απελπισία και κάθε τι που μας βαραίνει, τις αμαρτίες και τα πάθη μας, για να ελευθερώσει ο Χριστός τις ψυχές μας και να μας κρατήσει ενωμένους».

Related posts