01 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

 «Ο Καραγκιόζης και οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας»

1922 – 2022

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Νέα Ιωνία – Βόλος

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

«Μαγνήτων Κιβωτός,

για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας

«ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

 Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

 Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας

«Μνήμες Προσφύγων»

 Συμμετέχουν ΟΛΟΙ

Οι Συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας

 με την στήριξη

του Δήμου Βόλου

και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Νέα Ιωνία Βόλος, 24 Μαρτίου 2022

Προς τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέατρο Σκιών Βόλου

 «Ο Καραγκιόζης και οι πρόσφυγες της

Μικράς Ασίας»

Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ. Δημητριάδος

Ανθ. Γαζή & Κ. Καρτάλη

Αύριο Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00

Συνεχίζονται  οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

Ο φίλος μας, κυρίως όμως των μικρών παιδιών, ο Καραγκιόζης δεν θα μπορούσε να λείπει από το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων, συμβάλλοντας με τις ιστορίες του  στην παρουσίαση του θέματος,  εξεταζόμενο μέσα από μια άλλη διάσταση,  διηγούμενος με τα κατορθώματά του και προσφέροντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Για τους λόγους αυτούς θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση θεάτρου σκιών από το Θέατρο Σκιών Βόλου του Φίλιππου Φιλίππου με τίτλο:

«Ο Καραγκιόζης και οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας»

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, στην οδό Κ. Καρτάλη με Ανθ. Γαζή.

Ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε ιστορικά, λαογραφικά και φιλολογικά στοιχεία, συγκριτικά της τότε εποχής και των συνθηκών που επικρατούσαν τόσο στη Μικρασία, όσο και στην περιοχή μας, έχει καταγράψει και θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο έργο, που αποδίδεται με ένα τρόπο θετικό και χιουμοριστικό, πολύ τρυφερό και ζωτικό. Κι αυτό σαν στοιχεία σε ένα πλαίσιο, όπου το κοινό που θα το παρακολουθήσει, παρότι είναι γεμάτο προβλήματα, στο τέλος θα φανεί ανακουφιστικό.

Το εργο ξεκινά με τον πόλεμο και την καταστροφή της Μικράς Ασίας και της Σμύρνης. Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα και κάποιες χιλιάδες καταλήγουν  και στον Βόλο, βιώνοντας τα ανάμεικτα συναισθήματα του κόσμου, ο καλός  μας καμπούρης προσπαθεί να τους βοηθήσει κάνοντας έναν Σύλλογο συμπαράστασης αγάπης ειρήνης και φιλίας.

……αυτό όμως δεν το είδαν όλοι με καλό μάτι!!!

Η συνέχεια όμως στον μπερντέ.

Related posts