29 Μαρτίου, 2024

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

1922 – 2022 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας

«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»

 

Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»

Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ»

Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων»

 

Συμμετέχουν ΟΛΟΙ Οι Συλλογικοί προσφυγικοί φορείς της Μαγνησίας με την στήριξη του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

 

Τιμούμε το εφετινό έτος 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η Νέα Ιωνία του Βόλου, με επίκεντρο το σύμβολό της, την Ευαγγελίστρια, με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής επετείου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, δια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον Πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ»,     η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», συνδιοργανώνουν ένα ενιαίο συλλογικό πρόγραμμα που καλύπτει όλο το επετειακό έτος 2022 με εκδηλώσεις Μνήμης, θρησκευτικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές.

 

Θεατρικό Εργαστήρι «Καμεράνο»

 

Σκηνές από την Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά θα ζωντανέψουν  μέσα από μία παράσταση – διασκευή δύο έργων του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Αντώνη Παπαδόπουλου, με τίτλο «Έξοδος» και  «Νύφη ή Μαρίτσα η πρόσφυγγα», που θα παρουσιαστεί στο Βόλο το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 από το θεατρικό Εργαστήρι «Καμεράνο» που θα έρθει από την Αθήνα στην πόλη μας για μία εμφάνιση.

Η Θεατρική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου 2022 και εντάσσεται στο πλαίσιο του προσκυνήματος της μικρασιάτικης Εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας (18-22 Μαρτίου) και του επετειακού έτος Εκδηλώσεων «1922 – 2022 – ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ».

 

“Η Έξοδος” του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου αποτελεί το πρώτο πολυθέαμα που ανέβηκε στο νεοελληνικό θέατρο αφιερωμένο στην ιστορία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Το πολυθέαμα ανέβηκε για πρώτη φορά από το Ιωνικό Θέατρο στις 6 Νοεμβρίου του 1992 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το απόσπασμα που παρουσιάζεται από το Θεατρικό Εργαστήρι “Καμεράνο” εστιάζει, μέσω της αφήγησης της γιαγιάς στην εγγονή της, στην καθημερινή ζωή της Σμύρνης, το μαρτύριο του αγίου Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης, την Μικρασιατική Καταστροφή και την Προσφυγιά.

Το έργο ” Η Νύφη – Μαρίτσα η πρόσφυγγα” είναι επίσης έργο του Αντώνη Παπαδόπουλου και βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Διαδραματίζεται σε μια φτωχογειτονιά της Νίκαιας και πραγματεύεται τα θέματα της ψεύτικης φιλίας, της αγάπης, του έρωτα και της εκδίκησης, αλλά επίσης παρουσιάζει τις σχέσεις και την αντιμετώπιση που είχαν οι πρόσφυγες Μικρασιάτες Έλληνες από τους Ελλαδίτες, μετά την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα.

 

Το Θεατρικό Εργαστήρι “Καμεράνο” του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, στις 16 Φεβρουαρίου 2014. Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια παρουσίας, το “Καμεράνο” έχει ανεβάσει συνολικά 11 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε 91 παραστάσεις εντός και εκτός Αθηνών και Ελλάδος, και έχουν συμμετάσχει συνολικά 120 ηθοποιοί. Επίσης πάνω από 23.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα τις παραστάσεις της Ομάδας. Αριθμοί πραγματικά εντυπωσιακοί για μια ελληνική ερασιτεχνική ομάδα μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του «Καμεράνο» σε φεστιβάλ και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ενώ έχει βραβευτεί πολλάκις για τη δράση του. Αφιερώματα έχουν πραγματοποιηθεί στον Τύπο και την Τηλεόραση, ενώ, σημαντική στιγμή αποτέλεσε η βράβευση της Κατερίνας Χουβαρδά με το βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου, το Σεπτέμβρη του 2016 με το έργο «Η Νύφη ή Μαρίτσα η πρόσφυγγα», οπού ο θίασος συμμετείχε στο διαγωνιστικό τελικό τμήμα των 30ων Πανελλήνιων Αγώνων Ερασιτεχνικών Θιάσων του Δήμου Ζωγράφου.

 

Related posts