25 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (zoom webinar)

ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (zoom webinar)

Διάλεξη Στέλιος Βιρβιδάκης: ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022, 7:00 μ.μ.
Διαδικτυακά
Στα πλαίσια του κύκλου “Καιρός του Ποιήσαι”

Η πέμπτη εκδήλωση του φετινού κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022, στις 7:00 μ.μ. με ομιλητή τον Στέλιο Βιρβιδάκη, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ), που θα παρουσιάσει το θέμα «Ηθικά και πολιτικά διλήμματα τον καιρό της πανδημίας: Προκλήσεις για τη σύγχρονη φιλοσοφία».

Η διάλεξη θα είναι διαδικτυακή, προσβάσιμη μέσω της πλατφόρμας Zoom στη διεύθυνση  https://us06web.zoom.us/j/83562466839

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Κορναράκης.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναστατώσει τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα τελευταία δύο χρόνια άτομα και κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη απειλή η οποία επιβάλλει άμεση πρακτική αντιμετώπιση, αλλά και παρακινεί σε φιλοσοφικό αναστοχασμό. Στην ομιλία αυτή θα συζητηθούν μια σειρά από κρίσιμα διλήμματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ζητήματα ζωής και θανάτου. Τα διλήμματα αυτά συνιστούν και προκλήσεις για την ηθική φιλοσοφία, ιδιαίτερα την βιοηθική, την πολιτική φιλοσοφία και όχι μόνο. Συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις για τη σωστή ιεράρχηση βασικών ηθικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών αξιών και αντίστοιχων κανονιστικών αρχών με άμεσο αντίκρισμα. Ελέγχονται ευρέως διαδομένες πεποιθήσεις για τις δυνατότητες και τα όρια της σύγχρονης επιστήμης και αντιπαρατίθενται πρότυπα ρύθμισης του βίου και οργάνωσης των κοινωνιών. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μακροπρόθεσμα η δοκιμασία της πανδημίας ίσως επιτρέψει μεγαλύτερη φιλοσοφική εμβάθυνση στην ανθρώπινη κατάσταση και όξυνση της υπαρξιακής μας ευαισθησίας.

O Στέλιος Βιρβιδάκης είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Φιλοσοφία στο EKΠΑ, στο Πανεπιστημίο Paris I και στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1984. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Rennes και Grenoble (Γαλλία), Keio (Ιαπωνία) και Wuhan (Kίνα). Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται η μονογραφία “La robustesse du bien” (Éditions Jacqueline Chambon, 1996), που κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα σε επαυξημένη έκδοση με τίτλο “Η υφή της ηθικής πραγματικότητας” (Leader Books, 2009), εγχειρίδια για τη διδασκαλία της φιλοσοφίας στο Λύκειο και πολλά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, για θέματα κυρίως ηθικής φιλοσοφίας, γνωσιολογίας, φιλοσοφίας της θρησκείας και φιλοσοφίας της λογοτεχνίας. Είναι διευθυντής της Συντακτικής Επιτροπής του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στη Διοικούσα Επιτροπή της FISP (Fédération internationale des sociétés philosophiques). Από τη Γαλλική κυβέρνηση του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques.

 

 

Related posts