14 Ιουλίου, 2024

Τελευταια Νεα

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού – «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» – (Long Pelion Trail)

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, από τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.

Τα βουνά αποτελούν καταφύγιο αρκετών ζώων, σπάνιων φυτών και βοτάνων, αλλά και ένα συνεχές στοίχημα των απανταχού εξερευνητών και ορειβατών, οι οποίοι θέλουν να κατακτήσουν τις κορυφές τους. Η αξία και η ομορφιά των βουνών είναι τεράστια, καθώς πέρα από τον ζωτικό τους ρόλο, προάγουν έναν φυσικό κι εναλλακτικό τρόπο ζωής. Όλα αυτά αποτελούν ευκαιρίες να βρεθούμε κοντά  στη φύση, να αθληθούμε, να χαλαρώσουμε από κάθε αρνητική σκέψη και να γεμίσουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα.

Ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Βόλου, το Πήλιο, αλλά και η Όθρυς, που  έχουν μονοπάτια για πεζοπορία και ενδείκνυνται για πικνίκ. Ιδιαίτερα τα δάση του Πηλίου, που είναι και ποιο κοντά μας, είναι ιδανικά για μία χαλαρή και ξέγνοιαστη βόλτα και δεν απαιτεί να είναι κάποιος δεινός πεζοπόρος. Σε αυτή τη βόλτα, ανάμεσα στην μεσογειακή βλάστηση, θα συναντήσει κανείς  Εκκλησίες, παραδοσιακά γεφύρια, κρήνες και πολλά άλλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πηλίου. Η θέα και προς τον Παγασητικό και προς το Αιγαίο, είναι βέβαιο ότι  θα αποζημιώσει τον πεζοπόρο. Σ΄ ολόκληρο το Πήλιο, προϋπάρχει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλη την έκταση του βουνού, και που ο Ε.Ο.Σ. Βόλου, ο ΠΑΝΑΣ και οι «Φίλοι των Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου», φροντίζουν να τα καθαρίζουν και να τα διατηρούν ανοικτά. Οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα από δάση, ενώ θα βρεθούν σε ξέφωτα αλλά και καταφύγια για να ξαποστάσουν.

Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι η επαφή με τη φύση μας δίνει τη δύναμη και την ενέργεια που χρειαζόμαστε, για τούτους τους λόγους  οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε τα βουνά μας από πυρκαγιές, λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία και τη γενικότερη εκμετάλλευση που υφίστανται.

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, η 11η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, η οποία εορτάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 2003, με σκοπό να παρακινήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα στην λήψη των κατάλληλων μέτρων και στην υιοθέτηση της αρμόζουσας στάσης απέναντι στο ζήτημα της υποβάθμισης, ώστε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη αλλά και την συνεισφορά των φυσικών αυτών θησαυρών στο μέλλον.

Στο πλαίσιο εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Βουνού, o Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», πέρα από την συνεχή πολιτιστική δραστηριότητά του, με το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην απόκτηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης, με στόχο την ανάδειξη της αξίας του βουνού, την προστασία των μνημείων και της επίδρασης της βιοποικιλότητάς του στη ζωή των ανθρώπων.

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που γίνεται πλέον πραγματικότητα. Λίγο πριν την Χριστουγεννιάτικη περίοδο θα αναρτηθεί ο νέος Ιστότοπος και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα παρουσιαστεί και η πρωτότυπη και φιλική στο περιβάλλον σήμανσή του από τους Μελετητές, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κατερίνα Ζαγκαρέτου.

Βασικός στόχος, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιου του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει  πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Αμέσως υιοθέτησε την όλη δράση, ο Όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ», εντάσσοντας παράλληλα την χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης λειτουργίας του. Με πρόταση και πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος και την αποδοχή του Χορηγικού Ομίλου, η όλη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Μέσα από το “Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου”, πεζοπόροι από ολόκληρο τον κόσμο από την προσεχή Άνοιξη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Πηλίου και να εξερευνήσουν τα μυστικά των Κενταύρων, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να μυηθούν σε κομμάτια της ιστορίας που έχουν μείνει στην αφάνεια μέχρι σήμερα.

Related posts