19 Απριλίου, 2024

Νέο Λεύκωμα «ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ»

Νέο Λεύκωμα

«ΠΑΡΑΛΛΑΞΕΙΣ»

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

του Μακρινιτσιώτης Δρ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Το Ροδακιό»

 

Ο Δημήτρης Προκοπίου, Μακρινιτσιώτης από τη μητέρα του, μετά από πολλά χρόνια στη φωτογραφία, με εκθέσεις ατομικές και ομαδικές, με δημοσιεύσεις έργων του σε διαφόρους καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις, με αναγνώριση και βραβεύσεις, εκδίδει και το πρώτο του φωτογραφικό Λεύκωμα. Εργάστηκε για πολλούς μήνες, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Οι «Παραλλάξεις» είναι το λεύκωμα, που από την πρώτη ανάγνωση εντυπωσιάζει.

Ο Δημήτρης Προκοπίου είναι ένας φωτογράφος που έχει ωριμάσει μέσα από μια θητεία περίπου τριών δεκαετιών στην τέχνη αυτή, χωρίς ποτέ όμως να λειτουργήσει ως επαγγελματίας (κι αυτό έχει τη σημασία του). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε νησιά του Αιγαίου (όπου έχει ζήσει και εργαστεί για αρκετά χρόνια), ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορους καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις.

Παράλληλα, έχει βρει ένα γόνιμο πεδίο συνεργασίας με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου επέλεξε να ενταχθεί το 2003.

Όλα αυτά τα χρόνια, καταγράφοντας στιγμιότυπα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σαν ένας περιπλανώμενος, ένας flâneur, που συλλέγει τα ευρήματα που εντοπίζει στις διαδρομές του, έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σε όγκο και ποιοτικά αξιόλογο φωτογραφικό υλικό.

Με αυτό το λεύκωμα έρχεται τώρα να καταθέσει μια μικρή ανθολόγηση από τις καταγραφές μιας εικοσιπενταετίας στα μέρη του πελάγους που τα γνώρισε βαθιά και τα αγάπησε.

Βέβαια, οποιαδήποτε έκδοση με φωτογραφίες του Αιγαίου στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να πει μια ιστορία χιλιοειπωμένη, να επαναλάβει κάτι που έχει υπερεκτεθεί και καταστεί τετριμμένο.

Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του ο Προκοπίου, αντιμάχεται αυτόν τον κίνδυνο γιατί η ματιά του έχει μια ξεχωριστή ιδιότητα, η οποία ίσως σχετίζεται και με τον τρόπο που βιώνει την παρουσία του στον χώρο αυτό, και από μέσα (σαν ντόπιος) και απ’ έξω (σαν ξένος επισκέπτης). Είναι δύο οπτικές γωνίες από τις οποίες παρατηρεί, και γι’ αυτό και ο τίτλος «Παράλλαξη» στο λεύκωμα που παρουσιάζει.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Δημήτρης Βουρδόγλου, τους τίτλους ετοίμασε η Μάγδα Τσιρογιάννη, ενώ προλογίζει ο Ιστορικός Τέχνης, Μίλτος Φραγκόπουλος, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά:

  • «Στιγμιαία. Εδώ σχεδόν άθελά του, μέσα από το απρόβλεπτο και το τυχαίο, το ακανόνιστο, ο Προκοπίου μας έχει οδηγήσει στην πεμπτουσία της φωτογραφίας: η στιγμή (το στιγμιότυπο), το στίγμα, το κέντρισμα, αυτό που αποδίδεται με τη λατινική λέξη punctum. Και είναι αυτό που, σύμφωνα με έναν μεγάλο δάσκαλο, τον Roland Barthes προσδίδει το ενδιαφέρον, τη γοητεία και το νόημα στη φωτογραφική εικόνα. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια που διακόπτει αίφνης το απλό κοίταγμα της φωτογραφίας και προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς μεταδίδει νόημα χωρίς να εντάσσεται σε ένα αναγνωρίσιμο συμβολικό πλαίσιο. Δεν μπορούμε αμέσως να το ερμηνεύσουμε. Κι εκεί εδράζεται η προσωπική σχέση του θεατή με την εικόνα».

Το Λεύκωμα, που είναι γραμμένο σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, ολοκληρώνεται με μικρά αφιερώματα ανθρώπων του πνεύματος και των Λογοτεχνών γονέων του. Το δε επίμετρο γράφει ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνος Αναστασιάδης, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο αξιολογεί και επεξηγεί τις ενότητές του.

Ευελπιστούμε ότι το επόμενο Λεύκωμα του Δημήτρη Προκοπίου θα είναι για τη Μακρινίτσα!

Ο Δρ Γεδεών – Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1972 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι μισός Μακρινιτσιώτης  από τη μητέρα του, τη γνωστή Λογοτέχνη, Μάγδα Τσιρογιάννη. Είναι Καθηγητής Τουρισμού και Ναυτιλίας σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σύμβουλος  τουρισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπηρέτησε δυο χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, στον Δήμο Ικαρίας,  στον Δήμο Πόρου Τροιζινίας και στον Δήμο Πάρου. Παράλληλα είναι αρθρογράφος στη εφημερίδα «Ροδιακή»  της Ρόδου.

Στην περιοχή μας τον γνωρίζουμε κυρίως σαν πανελληνίως καταξιωμένο φωτογράφο, μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2003.

Έχει κάνει ατομικές  εκθέσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Χαϊδελβέργη, στη Βουδαπέστη, στον Βόλο, στη Μακρινίτσα, στην  Ερμούπολη, στη Θήρα, στη Σάμο και στον Πειραιά.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις διεθνείς και πανελλήνιες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο Άμστερνταμ, στη  Ρόδο, στην Κω, στη Σάμο, στον  Βόλο, στον Λαύκο Πηλίου, στα Τρίκαλα, στη Λευκάδα, στη Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη, στην Κυπαρίσσια και στην Ερμούπολη.

Related posts