26 Απριλίου, 2024

«Καράβια – θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821» – «Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές: Καράβια – θρύλοι στου Τελλογλείου την πύλη»

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα

«Καράβια-θρύλοι των θαλασσών

κατά την εθνεγερσία του 1821»

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021,

Α. στις 12.00: Ξεναγήσεις κοινού στην Έκθεση και

Β. στις 16.00: familytime

«Μικροί & μεγάλοι εξερευνητές:

Καράβια θρύλοι στου Τελλογλείου την πύλη»

Από τον ίδιο τον καλλιτέχνη Αντώνη Τζούμα

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λειτουργεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. Θεσσαλονίκης, η Έκθεση του Βολιώτη καλλιτέχνη Αντώνη Τζούμα, «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», μια συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Η δράση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον Αντώνη Τζούμα, όσο και για την «Μαγνήτων Κιβωτό», δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη εκτός Θεσσαλίας κοινή δραστηριότητά τους.

Η Έκθεση έχει ήδη αποσπάσει το ενδιαφέρον του κοινού, που παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω των εκτάκτων μέτρων υγιεινής, έχει σταθερά μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά και παράλληλες δράσεις.

Για τους λόγους αυτούς το Σάββατο 18 αλλά και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 12.00, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού σε όλες τις εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Ο καλλιτέχνης Αντώνης Τζούμας έρχεται ξανά στο Τελλόγλειο το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 12.00 για να ξεναγήσει, το κοινό, στην έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821»: τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

Με διεξοδικότητα και παραστατικότητα, θα αναλύσει τον τρόπο κατασκευής των δέκα σκαφών, την ιστορία τους που συνδέθηκε με προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στην περίοδο του Αγώνα, αλλά και πριν από αυτή.

Επίσης, θα αναπτύξει άγνωστές στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες της εξελικτικής πορείας της ευρωπαϊκής ναυσιπλοΐας.

Ο κύριος Αντώνης Τζούμας θα ξεναγήσει το κοινό μόνο το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 12.00. Οι υπόλοιπες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από συνεργάτες του Ιδρύματος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι μικροί φίλοι του Τελλόγλειου, θα έχουν στη διάθεσή του τον κύριο Αντώνη, που θα τους πει:

…Παρατήρησε προσεχτικά, άκου και έπειτα μοιράσου τις ιδέες και τις σκέψεις σου, ενώ εξερευνείς την έκθεση «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821»…

Κατά τη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά ηλικίας 4 με 12 ετών αλλά και οι συνοδοί τους, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που προϋποθέτουν και ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, μικροί και μεγάλοι εξερευνητές θα παρατηρήσουν τα ομοιώματα των πλοίων του 1821, τα οποία γίνονται αφετηρία της ιστορικής αφήγησης, γύρω από τις σπουδαίες συγκρούσεις στη θάλασσα και τους πρωταγωνιστές τους και οδηγούν τους συμμετέχοντες στο μικρής διάρκειας εικαστικού περιεχομένου εργαστήριο, στο οποίο θα δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά πλοία από λευκό πηλό.

Τη συνάντηση, θα τιμήσει με την παρουσία του ο καλλιτέχνης Αντώνης Τζούμας, ο οποίος κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά, όλα τα καράβια της έκθεσης.

Μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να του απευθύνουν ερωτήσεις σχετικές με τη διαδικασία κατασκευής και να συζητήσουν μαζί του για την πορεία του στον χώρο του μοντελισμού.

Για τη συμμετοχή σας στο familytime απαιτείται δήλωση συμμετοχής και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.         Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2310-991614 & [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-14.00) ή Υποδοχή Τελλογλείου Ιδρύματος: 2310-247111 & [email protected] (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά)

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ/ άτομο

Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά αριθμός προτεραιότητας.

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος.

Related posts