28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 1821 (video)

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 1821 (video)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Προέδρου της Ε/Σ/Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (4-5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021)

Με θέμα: «Ο α­γώ­νας του 1821 στη θά­λασ­σα και οι ε­πι­τυ­χί­ες των Ελ­λή­νων ναυ­τι­κών και πυρ­πο­λη­τών»

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Βουλής,  του Πολεμικού Ναυτικού, του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως,

Ελλογιμώτατοι Καθηγητές,

Κυρίες και Κύριοι,

 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

 

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος», παρατηρεί ο Θουκυδίδης και τα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών επιβεβαιώνουν την άρρηκτη σύνδεση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Η Ναυτοσύνη έδωσε νίκες στον Ελληνισμό από την αρχαιότητα μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξ άλλου, η ναυτιλία βοήθησε τα μέγιστα και συντελεί ακόμη και σήμερα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας και στη διεθνή ακτινοβολία της.

Οι Αγώνες στη θάλασσα έδωσαν μεγάλες επιτυχίες στην Επανάσταση του 1821 και είναι συμβολικό ότι το παρόν συνέδριο συμπίπτει με την επέτειο της πυρπολήσεως της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στις 6 Ιουνίου 1822, στο λιμάνι της Χίου. Η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, αλλά και άλλοι παριθαλάσσιοι τόποι, έδωσαν χιλιάδες γενναίους ναυτικούς και πυρπολητές και αυτούς τιμά το Συνέδριο που αρχίζει σήμερα. Οι μελετητές της Επαναστάσεως υπολογίζουν ότι γύρω στους 40.000 ναυτικούς παρέταξε η επαναστατημένη Ελλάς απέναντι στον Οθωμανικό στόλο.

Έχω την τιμή να προεδρεύω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος και χαίρομαι που προχωρεί, παρά τα εμπόδια της πανδημίας, η υλοποίηση του προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου και τη στήριξη της Ιεράς Συνόδου, έχουμε διοργανώσει δέκα επιστημονικά συνέδρια και οι δέκα τόμοι των Πρακτικών είναι στη διάθεσή όλων των Ελλήνων. Έχουμε εκδώσει μαθητικά και κατηχητικά βοηθήματα με ιστορικό περιεχόμενο. Έχουν ολοκληρωθεί τρεις μαθητικοί διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, με θέμα τους αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, αυτούς  που ετοίμασαν και αυτούς που έδρασαν το 1821. Μάλιστα, στον εφετεινό διαγωνισμό για τη δημιουργία βίντεο 6  λεπτών από παιδιά των Γυμνασιακών τάξεων, το πρώτο βραβείο έχει ως θέμα τους αγώνες και τη Χριστιανική Πίστη του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Ψαριανού ναυμάχου και μπουρλοτιέρη.

Προχωρούν, λοιπόν, οι περισσότερες από τις 260 εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου και των Ιερών Μητροπόλεων σε όλη την Ελλάδα. Θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντική αυτή την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, την οποία διοργανώνει ο Σεβασμιώτατος κ. Μάρκος, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής μας, σε συνεργασία με άλλους φορείς. Είναι η πρώτη εκδήλωση της Εκκλησίας μας που αναφέρεται στον κατά θάλασσα αγώνα και προβλέπεται, συν Θεώ, να ακολουθήσουν και άλλες.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο παρόν Επιστημονικό Συνέδριο και χαίρομαι που η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία απόδειξη των καλών αποτελεσμάτων που φέρνει η συνεργασία της Εκκλησίας με εκπροσώπους της Επιστήμης, της κοινωνίας, της οικονομίας, της ναυτιλίας και  των Ενόπλων Δυνάμεων.

Related posts