29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Νέα σελίδα στο Σπίτι Γαλήνης Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας

            Της Γλυκερίας Υδραίου  (Αναδημοσίευση από  τον “Ταχυδρόμο”, 23/5/2021)

Όραμα για την ενορία της Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία η αξιοποίηση της δωρεάς της οικίας του ιστορικού δημάρχου Καραμπατζάκη, προκειμένου να στεγάσει το ενοριακό συσσίτιο απόρων, με την προοπτική να προσφέρει ακόμη και βραχεία φιλοξενία σε αναγκεμένους, εφόσον παραστεί ανάγκη. Αναγκαία η μεταστέγαση του Σπιτιού Γαλήνης της Ευαγγελίστριας στο παραπάνω οίκημα, ενώ έχει ξεκινήσει, στο μεταξύ, τιτάνια προσπάθεια, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την ανακαίνιση του κτιρίου.

Σαράντα και πλέον χρόνια ζωής μετράει το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, το παλαιότερο Σπίτι Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος και ένα από τα παλιότερα στην Ελλάδα, που έχει την δομή Εκκλησιαστικού Ιδρύματος και στεγάζεται παραπλεύρως του Nαού, σε έναν μικρό χώρο, που δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει το διαρκώς αυξανόμενο φιλανθρωπικό έργο του ναού.

Όταν δημιουργήθηκε η δομή, οι σιτιζόμενοι ηλικιωμένοι ανέρχονταν σε 30 περίπου, με την σταδιακή αύξηση που παρατηρήθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, να μεταφράζεται σε πολλαπλάσιες ανάγκες, ενώ κατά περιόδους ξεπέρασαν τα 150 άτομα. Οι χώροι του Συσσιτίου αποτελούνται από μία μικρή κουζίνα 15 περίπου τετραγωνικών και μία αποθήκη 17 τετραγωνικών. «Με την σταδιακή και μεγάλη αύξηση των σιτιζομένων, οι μικροί χώροι των 30τμ. συνολικά, αποδεικνύονται παντελώς ανεπαρκείς και ακατάλληλοι, δίχως να πληρούν τις προδιαγραφές μίας τέτοιας μονάδας. Πάγιο μέλημα ήταν η μεταστέγαση του «Σπιτιού Γαλήνης» σε δικό του, μεγαλύτερο χώρο, υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ναού π. Αμφιλόχιος Μήλτος, αναφερόμενος στους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη την μεταστέγαση του Σπιτιού Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας.

Δωρεά Καραμπατζάκη

Με βάση τα προαναφερθέντα, αποφασίστηκε πρόσφατα από το Δ. Σ. του  Ιδρύματος η μετεγκατάσταση του «Σπιτιού Γαλήνης» σε κατοικία πού δώρισε πριν χρόνια στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, η μακαριστή Χρυσάνθη Καραμπατζάκη, εθελόντρια η ίδια του Σπιτιού Γαλήνης και κόρη του πρώτου Δημάρχου Νέας Ιωνίας,  Ευάγγελου Καραμπατζάκη. Πρόκειται για το πατρικό σπίτι της, μία προσφυγική κατοικία στην οδό Βενιζέλου, που βρίσκεται πλέον σε κακή κατάσταση και χρήζει ανακαίνισης. Για την μεταφορά της φιλανθρωπικής δομής της Ευαγγελίστριας στο συγκεκριμένο ακίνητο, απαιτείται ριζική ανακαίνιση και εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες και παρεμβάσεις, που υπολογίζονται σε 150.000 ευρώ περίπου. Η αξιοποίηση της ιστορικής, 80 τ.μ. κατοικίας, θα προσφέρει άνετους, σύγχρονους και με όλες τις προδιαγραφές χώρους, για την εύρυθμη λειτουργία του συσσιτίου. «Συγχρόνως, η ανακαίνιση μικρού ορόφου της κατοικίας,  επιφάνειας 40 τ.μ. θα εκπληρώσει έναν από τούς νέους σκοπούς του Ιδρύματος, δηλαδή την προσωρινή κάλυψη μίας επείγουσας ανάγκης στέγασης, με την βραχεία φιλοξενία αστέγων συνανθρώπων μας πού βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη», επισημαίνει ο π. Αμφιλόχιος.

Τα σχέδια και οι αναλυτικές μελέτες της ανακαίνισης έχουν εκπονηθεί από το αρχιτεκτονικό Γραφείο του διακεκριμένου Αρχιτέκτονα Μηχανικού Ιωάννη Νασιούλα. Ο λεπτομερής προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 155.000 ευρώ και περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, καθώς και τον εξοπλισμό. Κρίθηκε σκόπιμο να γίνει ανακαίνιση της κατοικίας και όχι ανέγερση νέου κτηρίου για δύο λόγους. «Αφενός, διότι το κόστος για την ανέγερση νέου κτηρίου θα ήταν μεγαλύτερο και η διαδικασία πολύ μακρά. Αφετέρου, και κυρίως, διότι διασώζεται μία προσφυγική κατοικία με ιστορική σημασία, καθώς ήταν η κατοικία του πρώτου Δημάρχου της προσφυγούπολης της Νέας Ιωνίας», εξηγεί ο π. Αμφιλόχιος. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι εκτεταμένες εργασίες και αναστηλωτικές παρεμβάσεις θα διασώσουν το ιστορικό κτίσμα και θα προσφέρουν με μικρότερο κόστος πλήρως ανακαινισμένους χώρους στο Ίδρυμα,  για να συνεχίσει την σαραντάχρονη και πλέον,  αδιάκοπη φιλανθρωπική προσφορά του.

Έκκληση για βοήθεια

Στόχος ζωής η υλοποίηση των προαναφερθέντων, με τον π. Αμφιλόχιο Μήλτο, αναπληρωτή πρόεδρο του Ιδρύματος και προϊστάμενο του Ναού, να απευθύνει έκκληση σε εύπορους συμπολίτες, καθώς επίσης σε επιχειρήσεις και εταιρείες της περιοχής που έχουν φιλανθρωπικό πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, να συνδράμουν στην μεγάλη προσπάθεια. «Οι ενορίτες μας,  σαράντα χρόνια τώρα,  έχουν κρατήσει ζωντανό και ανοικτό το Ίδρυμα μέσα από μικρές και μεγαλύτερες δωρεές, συμμετοχή σε Λαχειοφόρους, σε δισκοφορίες, σε εκδρομές και άλλες δράσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, όμως, η δαπάνη της ανακαίνισης υπερβαίνει σημαντικά τις οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματός μας, δηλαδή των ενοριτών μας, διότι το Ίδρυμα δεν έχει καθόλου περιουσία, στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές. Για αυτό και απευθυνόμαστε με θερμή παράκληση σε εύπορους συμπολίτες μας καθώς και σε εργοστάσια –  επιχειρήσεις και εταιρείες της περιοχής μας, στο πλαίσιο κοινωνικών παρεμβάσεων εταιρικής ευθύνης, να έρθουν αρωγοί μας και να γίνουν δωρητές και ευεργέτες του Ιδρύματος, ώστε, χάρη σε αυτούς, να ανοίξει μία νέα σελίδα για το ιστορικό «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» της Ευαγγελίστριας πού μετρά ήδη σαράντα χρόνια ζωής και προσφοράς».

Σαράντα χρόνια προσφοράς 

Το «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ιωνίας Βόλου συστάθηκε ως Ευαγές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Μητρόπολης Δημητριάδος το 1979 από τον,  νέο τότε,  Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Χριστόδουλο, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, και εγκαινιάστηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1979. Ήταν η πρώτη εκκλησιαστική δομή παροχής φαγητού και δωρεάν περίθαλψης ηλικιωμένων, και αναξιοπαθούντων, στην συνέχεια. «Η δημιουργία και λειτουργία του Ιδρύματος οφείλει πολλά στον τότε δραστήριο προϊστάμενο του Ιερού Ναού,  μακαριστό Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Ρήγα. Μετά την πρόωρη εκδημία του,  το 1986, το Ίδρυμα πήρε τιμητικά το όνομά του», υπογραμμίζει ο π. Αμφιλόχιος.

Από το 1979 το  «Σπίτι Γαλήνης Χριστού» της Ευαγγελίστριας λειτουργεί ανελλιπώς και χωρίς διακοπή, προσφέροντας καθημερινά και όλο τον χρόνο (με μόνη εξαίρεση τον μήνα Αύγουστο) εκατοντάδες μερίδες φαγητό σε αναξιοπαθούντες. Υπολογίζεται ότι από την δημιουργία του το 1979 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει περισσότερες από 2.000.000 μερίδες φαγητού σε απόρους. Με βάση το πρότυπο αυτό, δημιουργήθηκαν από τότε μέχρι σήμερα, άλλα 25 περίπου σημεία συσσιτίου στην Μητρόπολη Δημητριάδος.

Σαράντα και πλέον χρόνια το Σπίτι Γαλήνης λειτουργεί ανελλιπώς καθημερινά ως συσσίτιο πού ετοιμάζει και  διανέμει πάνω από 100 μερίδες φαγητό (φέτος φτάνουν τις 130), με αποκλειστικούς πόρους τις δωρεές των πιστών σε τρόφιμα και χρήματα και χάρη στην εθελοντική προσφορά γυναικών της Ενορίας πού μαγειρεύουν και προσφέρουν το φαγητό. Πολύ συχνά είναι οι ίδιες οι εθελόντριες πού δίνουν από το υστέρημά τους για την προμήθεια των υλικών.

Το 2020, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και της Ιεράς Συνόδου, μετονομάσθηκε σε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Η Θεοτόκος», διευρύνοντας τούς σκοπούς του. Το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο στο  οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης και το οποίο, πέραν των φιλανθρωπικών, απέκτησε και εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Βασική λειτουργία και δομή του Ιδρύματος παραμένει, ωστόσο, το «Σπίτι Γαλήνης Χριστού «Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Ρήγας».

Related posts