29 Μαρτίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να βρεθεί η χρυσή τομή για τα Χριστούγεννα» – Συνέντευξη στο TRT (video)

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Να βρεθεί η χρυσή τομή για τα Χριστούγεννα» – Συνέντευξη στο TRT (video)

Πηγή βίντεο: TRT GREECE

 

Συνέντευξη στο TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο παραχώρησε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και δεν αφομοιώνεται εύκολα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αναλογιστούμε τις βασικές αρχές της πίστης και της Εκκλησίας μας. Κι εμείς, από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε το αυτονόητο, αυτό που όλη η Εκκλησία εφήρμοσε. Είμαστε ένα ζωντανό σώμα. Μπορεί να υπάρχουν διάφορες φωνές, αλλά πάντοτε φθάνουμε σε ένα τελικό συμπέρασμα. Υπερασπιζόμαστε την ζωή του κάθε ανθρώπου, γι’ αυτήν φροντίζουμε, για την υγεία προσευχόμαστε σε κάθε Ακολουθία, γιατί είναι δώρο του Θεού. Όμως, ο Θεός παιδαγωγεί με την ασθένεια. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι η ενότητα της κοινωνίας μας, κάτι που διαρκώς με συνέχει. Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να συμπορευτούμε με αυτούς που αποφασίζουν. Αν σκεφθούμε ότι ακόμη ή συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, παρατήρησε ότι «είναι προς τιμήν του Υπουργού οι επαφές του με τους κατά τόπους Μητροπολίτες, περιοχών που πρόκειται να εορτάσουν τους Πολιούχους τους. Εκδηλώνει την μέριμνά του, ώστε να μη συμβούν πράγματα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τόσο τους πιστούς, όσο και τα Αστυνομικά Όργανα, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διάδοση της πανδημίας. Τονίσαμε ότι από την αρχή υποστηρίξαμε τα μέτρα που πρέπει να τηρούμε όλοι, του μιλήσαμε για τις μεγάλης οικονομίας αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, όπως την περίοδο του Πάσχα και δηλώσαμε ότι ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου θα γίνει όπως προβλέπεται από τις υγειονομικές συνθήκες, κεκλεισμένων των θυρών στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην θεία Λειτουργία, που θα μεταδοθούν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά. Του ανέφερα την κόπωση που υπάρχει σε όλους μας, αλλά και την τεράστια πίεση από τον λαό μας ενόψει των Χριστουγέννων, κάτι να αλλάξει. Του εξήγησα ότι έχω στα χέρια μου εκατοντάδες υπογραφές πιστών που ζητούν να ανοίξουμε τους Ναούς τα Χριστούγεννα. Φυσικά, δεν θα το κάνουμε με τρόπο που να φέρουμε ανατροπή στην τεράστια προσπάθεια, αλλά ως Εκκλησία έχουμε διαχειριστεί σωστά τα πράγματα και με θρησκευτική ευλάβεια τηρήσαμε όλους του όρους συμμετοχής του λαού, όταν οι Ναοί μας ήταν ανοικτοί. Ξέρουμε να τηρούμε κανόνες. Γιατί να μη δεχόμαστε αναλογικά στους Ναούς μας τους πιστούς, όπως συμβαίνει στην Κύπρο; Εξήγησα στον Υπουργό τον κίνδυνο του διχασμού μεταξύ των πιστών, φαινόμενα κρυπτοχριστιανισμού. Θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε, αλλά τελικά κυριαρχεί η ανάγκη της ενότητας της κοινωνίας μας. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Υπουργός με άκουσε με προσοχή και σεβασμό και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις απόψεις μας στην Κυβέρνηση. Προσεύχομαι και ελπίζω για τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Όμως, τα Χριστούγεννα μιλούν και στις ψυχές μας κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε».

Ερωτηθείς για το αν ελπίζει σε μια μέση λύση για το άνοιγμα των Ναών, απάντησε ότι οι υπεύθυνοι οφείλουν να λάβουν υπόψιν τον κίνδυνο να υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις ανυπακοής και πρόσκλησης για εκκλησιασμό μεγάλου πλήθους πιστών, όπως συμβαίνει σε άλλα Κράτη. «Στην Ελλάδα δεν παραφρονήσαμε, προσπαθούμε να τηρούμε τα μέτρα, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τις πνευματικές ανάγκες των πιστών. Χριστούγεννα είναι. Να βρεθεί η χρυσή τομή. Ως Ποιμένας, μεταφέρω τον πόθο και την αγωνία του ποιμνίου μου. Δεν θα αυθαιρετήσω, αλλά θα χαρώ ειλικρινά, αν στην Ορθόδοξη Ελλάδα βρούμε την χρυσή τομή να κρατήσουμε και την πίστη μας ζωντανή και τους πιστούς μας σε εγρήγορση και την κοινωνία μας ενωμένη».

Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις Αστυνομικές δυνάμεις του τόπου μας για την άψογη συνεργασία τους με την τοπική μας Εκκλησία. «Γι’ αυτό καταφέραμε στον Βόλο να μην έχουμε την εικόνα που είδαμε στον Άγιο Ανδρέα Πατρών, όπου έγινε λάθος. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Εδώ θα υπάρχει διακριτική παρουσία κι εμείς παρακαλούμε τις Αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέψουν να γιορτάσουμε τον Πολιούχο μας όπως ο Άγιος θα ήθελε. Να κάνουμε υπομονή και θα έρθει η στιγμή που θα γιορτάσουμε τον Άγιο Νικόλαο όπως πάντοτε, όλοι μαζί». Εκτίμησε, επίσης, ότι «όλοι στην Εκκλησία έχουμε διδαχθεί από όσα έχουν συμβεί. Η ταπείνωση και η μετάνοια αρμόζει ιδιαίτερα σε εμάς τους Κληρικούς».

Ολοκληρώνοντας, κάλεσε τον λαό μας να μη ξεχάσει τις ενορίες μας: «υπάρχει μεγάλο ζήτημα για την λειτουργία των συσσιτίων μας. Τα πράγματα έχουν στενέψει πολύ. Κάνω έκκληση, ο λαός μας να στηρίξει τις ενορίες μας, για να μη στερηθεί κανείς τα απαραίτητα ενόψει των Χριστουγέννων».

Related posts